Mattips för Australien

Vill fortsätta min mission att hjälpa andra backpackers genom mina egna erfarenheter. Den här gången genom att dela med mig av lite (super)enkla recept på billig mat att tillaga medan man är på resande fot.

Jag hade själv ingen som helst aning om hur man tillagar den mest enkla maträtt innan jag lämnade Sverige. På gott och ont har jag under hela min uppväxt blivit bortskämda av min snälla mamma. Då tvingas man ju heller aldrig att lära sig heller.Så för att göra er andra (som kanske är i samma situation) en tjänst delar jag här med mig av lite enkla recept och tips på matvaror som är billiga och enkla att ta med sig på resan.Vi tar det i ordning som dagen går:

När man reser runt och bor i en ryggsäck finns det naturligtvis väldigt lite uttrymme för utsvävningar när det käller kost osv. Särskilt då man försöker hålla på budgeten. Tänk på att ha med dig (läs: köp när du är här) mycket torr mat; pasta, ris, pulversoppor och så vidare.

Frukosten. Dagens onekligen viktigaste mål. Klart tvärt emot vad många tror när de beger sig ut och reser så kommer det bli mången tidig morgon och väldigt lite rast och ro. Många turer och aktiviteter man beger sig ut på börjar tidigt på dagen för att fånga så mycket av den som möjligt, och det går tyvärr inte att ligga och dra sig på vandrarhemmet. Här i Australien är det knappt något skymningsljus alls. Solen kommer vara försvunnen på en halvtimme, så man vill gärna hinna se det man kan medan det fortfarande är ljust. Det blir också förvånadsvärt mörkt om man inte är i närheten av en storstad. But I digress…

Den absolut viktigaste delen av din matpackning för frukosten är den pålitliga burken jordnötssmör. Eller marmelad. Eller bredbar choklad. Du får naturligtvis välja helt själv efter smak och tycke. Det är dock viktigt att ha med sig något som är enkelt, inte behöver förvaras kallt, ger snabbt energi och gärna är gott också.Eftersom måltiderna sällan kommer regelbundet på normala tider är det bra att kunna stoppa i sig något snabbt som får upp blodsockret och håller dig på benen ett tag till till dess att du har möjlighet att tillaga något mer stabilt. Den här matpackningsingrediensen fungerar naturligtvis på alla tider på dygnet.Enligt min åsikt är frukosten hela dagens måltid.

Om jag inte äter en ordentlig frukost kommer jag vara för hungrig framåt lunch för att orka göra en ordentlig måltid då, och äter en massa skräpmat eller sötsaker istället. Den energin förbränner man snabbt, och sen är man hungrig igen. Och så fortsätter den onda cirkeln… Det jag menar med en stabil frukost är helt enkelt några mackor med smör, ost (om man har tillgång till kyla) och lite gurka och tomat t.ex. Vill man lyxa till det lite kan man även skölja ner det med lite apelsinjuice. 😉

Lunch. Efter tillgång. Lunchen är något som man kommer behöva vara lite flexibel på. Ibland har man helt enkelt inte tid att tillaga något, så det får räcka med att antingen äta lite frukt eller i värsta fall köpa lite skräpmat (t.ex. Australiens helt avskyvärda ”sausage rolls” eller de faktiskt goda småpajerna). Har man lite mer tid till hands och tillgång till ett köp är det hur bra som helst att köpa ett paket snabbnudlar och tillaga. Det ger tillräckligt med energi, även om det i längden inte är särskilt kul smakmässigt. Det bästa med snabbnudlar är att ett paket kostar omkring 50¢ per paket dvs typ 3 spänn. Ibland hittar man ännu billigare. Om man köper ett fempack kan man få det för $2.

Middag. Nu blir det lite roligare. Det är framåt middag som man faktiskt kan hitta på något med matlagningen. Det första man måste lära sig är att konserverna är ens vänner. En burk tärnade tomater kan vara helt ovärdelig.Mitt middagsrecept för standardresemat (ingredienser per person):ett fjärdedels paket baconen tredjedels burk champignoneren tredjedels burk majskornen halv burk tärnade tomateren tredjedels gul löktre skidor snowpeas (vet inget svenskt namn för dessa)en sjättedels grön/gul/röd paprikapaprikakrydda alt. chilipulversalt och peppar efter smakspagetti

Var den första som kommenterar

Svara till