Perth – en isolerad storstad

Perth SkylineMånga av de som reser till Australien ser aldrig västkusten. Istället reser de flesta längs med den omtalade östsidan av landet, som visserligen är trevlig men ofta lite för kommersiell och exploaterad. Västkusten är mot detta en stark kontrast. Den är betydligt mer orörd, oexploaterad och dessutom, enligt Madelen, helt underbar. Madelen guidar till huvudstaden i Western Australia – världens mest isolerade storstad.

De flesta som reser till Australien reser från Sydney till Cairns, eller tvärtom. Det är dock inget fel med det. Men ni som varit på östkusten måste medge att det är väldigt kommersiellt på många ställen. Jag själv fullkomligen älskar Sydney, Noosa och områdena runt omkring Byron Bay. Men Australiens guldkorn är västkusten. Endast cirka 3,1 miljoner bor på denna sida av landet, vilket är en väldigt liten del om man jämför med östkustens befolkning. Västkusten är magisk, fortfarande relativt orörd, människorna är betydligt mer avslappnade och har ett lugnare tempo. Många år tillbaka var det många människor som flyttade från väst till öst. Trenden har nu vänt. Människor vill leva en mera fridfull livsstil och har därför bestämt sig för att flytta tillbaka västerut. Särskilt till Perth, huvudstaden i territoriet Western Australia.

Perth är världens mest isolerade storstad. En otroligt grym sådan på många sätt. Geografiskt sett är faktiskt Perth närmare beläget både Indonesien och Singapore än Sydney. Med en befolkning på cirka 1,7 miljoner har jag under mina många vistelser aldrig någonsin stött på en ond själ. Jag fullkomligen älskar staden. Det bästa med Perth är att man aldrig får en känsla av att man befinner sig i en storstad.

Perth är beläget vid den vackra ån ”Swan River”, 20 kilometer inåt landet. Man kan lätt ta sig hit från Sydney med flyg. En flygbiljett kan ibland endast gå på runt en tusenlapp. Man får räkna med en cirka fyra timmars flygresa dock. Man förstår inte avstånden i detta land förrän man först själv varit där.

Perths kollektivtrafik är otroligt välutvecklad. Här finns tillgång till gratis bussar i city centre, otroligt bra tågsystem som tar en till alla olika stadsdelar, spårvagnar och billiga taxis. Så det är inga som helst problem att ta sig runt i Perth även om man inte har tillgång till bil.

Perths bästa turistbyrå är belägen i Murray Street Hall nära Forrest place inne i centrum. De hjälper gärna turister som har frågor angående aktiviteter, shopping, attraktioner och events.

Sevärdheter / Aktiviteter

Kings Park
En otroligt stor park med utsikt utöver hela Perth. Otroligt fint att ta med en picknick och en stor filt och njuta av vyerna över Perth. Men också väl värt ett besök på kvällen då man ser hela staden upplyst. Mycket populärt ställe för fotografer, men också bara för att spendera ett par timmar och strosa runt i den vackra botaniska trädgården.

Perth Zoo
Perths djurpark är väl värt ett besök. Det är beläget endast fem minuter från Perths city centre, vid kanten av Swan River. Djurparken är öppen 365 dagar om året och har faktiskt inte varit stängd en enda dag sedan 1898 då parken öppnades. Öppettiderna är dagligen mellan 09-17. För vuxna ligger inträde på cirka 100 kronor och för barn cirka 50 kronor. http://www.perthzoo.wa.gov.au/.

Sunset Coast
Om man tycker om att bara ta det lugnt och hänga på stranden behöver man inte färdas långt. Västerut från Perth, Cottesloe och ända upp till Mindarie Keys i norra Perth finner man milslånga vita sandstränder. Alla dessa stränder är kända för deras säkerhet för simmare, och man kan även promenera eller cykla längs med dem. De är även kända för deras otroligt vackra solnedgångar, därav namnet Sunset Coast! Inom gångavstånd från de flesta stränder finns det mysiga små caféer, restauranger och pubar.
Några av de bästa stränderna är


 • Cottesloe Beach
 • Swanbourne Beach
 • City Beach
 • Scarborough Beach
 • Trigg Beach
 • North Beach

Sommarmånaderna i Perth spenderas av de flesta mer än gärna på stränderna då temperaturen oftast ligger runt 35-40 grader.

Fremantle
Ett besök till Fremantle är ett måste om man besöker Perth. Hit kan man ta sig via buss eller tåg, cirka 20 minuters resväg. Fremantle är Perths hamn. Från att bara ha varit en mindre hamn många år tillbaka har staden i dag förvandlats till en otroligt mysig och kulturell liten stad, som är mycket känd för sin cafékultur. Både för turister och för lokala invånare. Fremantle har många gamla och vackra byggnader som är väl värda att se.

Men att bara spendera en heldag med att strosa runt i alla alternativa butiker, besöka Fremantle’s marknad, se det gamla fängelset och avsluta dagen med ett besök på Little Creatures är i mina ögon det bästa sättet att uppleva känslan av Fremantle. Little Creatures är ett ölbryggeri inne i Fremantle. Deras öl är otroligt god och likaså är deras mat. Ofta har de även live musik och trubadurer. Atmosfären på detta ställe är definitivt i särklass!

Rottnest Island
En ö belägen utanför Perth. Man kan ta sig dit väldigt lätt med färja som tar mellan 30-60 minuter beroende om man åker från Perth, Hillary’s eller Fremantle. Denna ö är otroligt vacker! Den är enbart elva kilometer lång och bara några kilometer bred. Men på denna yta finns det 60 olika stränder. Det bästa med ön är att inga bilar är tillåtna, så känslan man får på ön är väldigt avslappnad.

Bästa sättet att utforska ön på är att hyra en cykel, ta med sig snorkelutrustning och dra i väg på äventyr. Ön är mycket känd för snorkling, på grund av det rika och färggranna undervattenslivet. Här finns fiskar, koraller och intressanta havsdjur. En varning dock – då det råder lov på skolorna runtom i västra Australien blir det fort packat med folk på ön. Så försök att undvika att besöka ön under dessa dagar.

Shopping
Det finns gott om bra affärer i Perth, vilket är både bra och dåligt beroende vad man har för gräns på Visakortet. Inne i Perth city centre finns det gott om stora varuhus där man hittar alla de kända surfmärkesaffärerna, som O’Neill, Quicksilver, Ripcurl, Billabong, Roxy med flera. Jämför man priserna på surfmärken med Sverige så är det cirka 50 procent billigare här. Det finns också gott om turistaffärer med souvenirer, som koalabjörnar, smycken, kängurur med mera. Det finns något för alla smaker. Hay St. Mall, Murray St. Mall, Raine Square, Forest Chase, Barrack St. och Kings Street är några av de mest kända ställena att shoppa på.

Sport
Perth är mycket känt för sina vattenaktiviteter. Allt ifrån surfing, kiteboarding och vindsurfing. Det finns otaliga skolor som har lektioner man kan ta för att lära sig ordentligt. Man kan ju inte ha varit i Australien och inte ens provat på att surfa.

Mat
Perth är otroligt känt för sina mångfaldiga matinfluenser, som kommer från hela världen. Man kan få tag på i princip vad som helst, vare sig det är thailändskt, indiskt, grekiskt eller italienskt. Några av de bästa restaurangerna är belägna i Northbridge, som är väl värt ett besök då man är hungrig. Runt varje hörn står det servitörer och försöker övertala en att äta just på deras restaurang.

Priserna är generellt lite billigare än hemma i Sverige. Men man kan hitta diverse prisklasser beroende på vart man går. Som backpacker i Perth finns det ofta många möjligheter att komma undan billigt då det serveras mat på många av de Backpackers som finns i staden. Ett billigt men otroligt gott alternativ är att prova på att äta på Govindas’s Hare Krishna Restaurant, som ligger på 200 William Street, Northbridge WA 6003 Perth. En upplevelse måste jag medge! Maten är helt fantastisk!

Perth är fylld med ”Food Halls” runt varje hörn. Så det finns ingen brist på ställen att hitta mat på.

Northbridge
Det är här som de flesta av Perths nattklubbar och restauranger är belägna. Ett otroligt livligt och vibrerande område. Finns något för allas smak. Ett mycket känt område för livemusik för de som tycker om det! Jag själv har sett otroligt många bra liveuppträdanden i denna del av Perth. Det finns otaliga barer, caféer, restauranger, nattklubbar och gallerior i området.

Väder
Perth har ett Medelhavsklimat vilket innebär att den största delen av året utgörs av sol och värme. Under sommaren, som börjar i december och sträcker sig till slutet av februari är det väldigt varmt och torrt. Det är mycket sällsynt med regn under denna tid på året. Temperaturen ligger ofta över 30 grader. Vår och höst är mycket behagliga månader. Inte för varmt och inte för kallt. Vintern i Perth innebär en hel del regn och ibland även stora stormar och blixtar. Vintern startar i juni och slutar i augusti. Men det är ovanligt att temperaturen går under tio grader som kallast. Den absolut bästa tiden att besöka Perth tycker jag nog är i slutet på februari till början på mars. Då är det fortfarande väldigt varmt och skönt och det har lugnat ner sig lite efter jul och nyår.

Boende
Det finns så otroligt många val och möjligheter till boende i Perth. Förstadels måste ni bestämma er om ni vill bo vid stranden eller inne i city centre. Eller kanske i Fremantle? Hur mycket är ni beredda att betala per natt? Möjligheterna är oändliga.
 
Perth har otroligt mycket att erbjuda. Detta var bara några exempel för er som aldrig besökt Perth, och kanske planerar att en dag besöka staden. Människorna i Perth är definitivt de vänligaste människorna jag någonsin träffat. Så ge västkusten en chans. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er.

7 kommentarer på Perth – en isolerad storstad

 1. Gustav Nilsson

  Perth ar fantastiskt! Spenderade nagra manader dar och jag har bara bra saker att saga! Go west!

 2. Josefin

  åh. tack för en otroligt intressant/bra artikel! kommer jag ha nytta av i början på nästa år då jag ska fara iväg. 🙂

 3. Anton Mattsson

  Du är ju grym! Tack för den här texten! =) Hur är det med arbetsmöjligheter i Perth?

  Jag har inte bestämt mig för hur jag ska röra mig under året där nere men får se till att spendera en hel del tid på västkusten. Låter underbart!

 4. Anton Mattsson

  tack igen! Nu har jag lite mer kött på benen, resan är bokad och när jag läser din text blir jag helt varm =P den 22:a februari landar jag i perth =) tack!

 5. Andreas - Fremantle

  Haha visst är det konstigt Roberto ; )

  Men låt oss inte sticka under stolen med att det är rätt mycket bråk på den här sidan också.. Det är ju mer bönder här= mer bond slagsmål.
  Men vafan det får man räkna med. Måste tillägga att kitesurfingen här är den bästa i hela världen och kommer ni hit är det ett måste att ta en kurs eller plocka med grejorna från Sverige!

  Hoppas ni får det gött på Bästkusten!

Svara till