Queensland – ett eldorado för backpackers

White Heaven BeachQueensland är Australiens nordostliga provins och erbjuder besökare en spektakulär blandning av platser och upplevelser. Med det världsberömda Stora Barriärrevet, subtropiska skogar i inlandet och otaliga öar längs med den långa kusten finns det äventyr att ta del av för en hel livstid och lite till. Kristian berättar mer om ett hett resmål.

Tre hundra dagar om året skiner solen i genomsnitt i Queensland. Bara detta faktum borde räcka för att locka dit soltörstande svenskar som tröttnat på den långa svenska vintern. Och det gör det också, till viss del. Men det finns även många andra orsaker att besöka denna spännande del av Australien.

Stora Barriärrevet – en regnskog under ytan

Just Stora Barriärrevet är det som allra mest sätter Queensland på kartan. Under det kristallklara vattnet öppnar sig en tidlös värld för snorklare och dykare, närmare 18 miljoner år gammal. Få är de som stoppar ner huvudet i det ljumma vattnet och inte imponeras av det färgglada och variationsrika liv som levs vid de tusentals små reven, som tillsammans kallas just Stora Barriärrevet.

Detta praktfulla naturens verk, ett gigantiskt system som är flera hundra mil långt, är enligt astronauter jordens enda levande formation som syns från månen. Dessutom är det hem åt runt 300 korallöar, över 1500 olika fiskarter och flera sorters valar, delfiner, hajar och sköldpaddor. Detta osedvanligt rika utbud av arter och koraller gör att den biologiska mångfalden av många liknas vid en regnskog under ytan. Och allt som behövs för att uppleva det är ett cyklop. Stora Barriärrevet blev 1981 inskrivet på UNESCO:s Världsarvslista.

Agnes Water och Town of 1770 – chilla eller surfa i fantastisk miljö

Agnes Waters är en idyllisk ort som spås bli det nya stället alla pratar om i Queensland, för att inte säga i hela Australien. Än så länge är det fortfarande genuint. Är det någonstans man i dag på allvar kan njuta av den avslappnade australiensiska attityden så är det här. Dessutom finns möjligheter att lära sig om landets långa historia, och har du tur kan du under Australiens sommarhalvår få en glimt av sköldpaddor i det varma vattnet samt även delfiner och, om du har riktigt tur – valar! Jag bodde på ett hostel för ett överkomligt pris och träffade människor från hela världen under soliga dagar på de otroliga stränderna – den perfekta flykten från regn, stress och vardag. Agnes Water är en liten bit av paradiset.

Bara några kilometer norr om Agnes Water hittar du Town of 1770. Byn ligger vackert på en udde och här finns mysiga restauranger och caféer. Dessutom går det båtturer till de yttre delarna av Stora Barriärrevet samt fisketurer. Annars är en promenad i Joseph Banks National Park längre ut på udden ett utmärkt tidsfördriv. Klippformationerna är imponerande och tiden rinner verkligen iväg när man står där och blickar ut över det öppna havet. Dessutom finns det riktigt bra surfbreaks i området.

Rainbow Beach

Detta mysiga lilla samhälle ligger på en udde precis söder om Fraser Island. Stranden är det som lockar hit de flesta besökarna då den är både lång och vacker. Här finns också bra surfing för såväl nybörjare som mer avancerade surfare. Det kanske bästa breaket hittar du vid Double Island Point söder om Rainbow Beach.

Om du av någon anledning skulle tröttna på stranden finns det uppe på en kulle en enorm sanddyn varifrån man har en helt underbar utsikt över havet. Man kan åka bil nästan hela vägen fram och det är verkligen värt ett besök. Det finns även ett antal andra bushwalks och Great Sandy Strait är ett mecka för fågelskådare. För er med dykcertifikat ligger undervattensklipporna Wolf Rock strax utanför udden. Förutom de häftiga klippformationerna är det inte ovanligt att man stöter på flera olika hajarter och massvis med färgglada fiskar.

För alla adrenalinjunkeys kanske fallskärmshopp eller paragliding lockar och det är inga problem att boka detta på plats. Det finns flera bra hostels i centrum och också en riktigt fin campingplats nära stranden.

Whitsunday Islands – segla bland paradisöar

Från Airlie Beach går dagligen massvis med båtar ut till makalösa Whitsunday Islands. Man kan välja allt mellan partykatamaraner till avslappnade kryssningar på båtar med bubbelpool på akterdäck. Allt från dagskryssningar till 3-4 dagars seglatser finns dagligen. Airlie Beach är en trevlig stad, full av partyglada backpackers. Vill man ha lugn och ro bör man välja hostel noga.

Själva Whitsunday Islands är en grupp öar mellan kusten och själva Stora Barriärrevet. De flesta öarna är helt obebodda men på till exempel Hamilton Island finns det en lyxresort. Stränderna är enastående och White Heaven Beach tillhör världens absolut vackraste.

På de flesta båtarna finns det möjligheter att dyka men att bara snorkla är inte heller fel. Det finns också möjlighet att stanna till för att mata fiskar då man har ett stort stim exotiska fiskar runt sig. Maten brukar vara inkluderad i priset men alkohol tar man med själv. Eftersom man själv väljer vilken typ av kryssning man vill åka på brukar grupperna ha mycket gemensamt och man träffar massor av kul folk.

Fraser Island – sladda runt på världens största sandö

Till Fraser Island kan man ta sig från antingen Harvey Bay eller Rainbow Beach. Själv åkte jag från Harvey Bay men i efterhand tror jag att jag valde fel eftersom Rainbow Beach är ett mycket trevligare ställe.

Man går ihop ett gäng och hyr en Toyota Landcruiser som man sen kör runt med på världens största sandö. Handla mat gör man på vägen till färjan. Naturen på Fraser Island är helt sanslös. Längs med öns östra sida sträcker sig en lång sandstrand som man kan köra riktigt fort på och om man har tur kan man se flygplan landa direkt på stranden. Det är också otroligt roligt att köra runt i den lösa sanden längre in på ön och det finns trevliga promenadvägar där man kan uppleva den unika naturen på nära håll. En bit norrut på stranden ligger Indian Heads, som är en stor klippa där man ofta kan se sköldpaddor simma utanför. Är man intresserad av att åka norr om Indian Heads gäller det att planera så att man inte blir utestängd av tidvattnet.

Tyvärr kan man inte simma i havet runt ön eftersom det är fullt av hajar. Det finns dock flera insjöar och bäckar man kan bada i. En av sjöarna fylls sakta men säkert igen av en stor sanddyn.

Campingplatser finns lite överallt på ön och man måste vara försiktig med vad man lämnar utanför bilen nattetid. Det finns gott om Dingos (vilda hundar) på ön som äter allt de får tag på!

4 kommentarer på Queensland – ett eldorado för backpackers

  1. John Christoffer Sundström

    Ja, tyvärr fick inte båda bilderna från Fraser Island plats just där texten om ön ligger. Jag lade därför till en bildtext för att reda ut eventuella oklarheter!

Svara till