Shark Bay – En oväntad pärla

En av alla  härliga saker med att resa runt utan en exakt resplan är att vissa platser, som man inte visste särskilt mycket om ibland visar sig vara rena paradisen. Just i en sådan by hamnade jag hösten 2005. Den lilla byn som jag blev helt förälskad i heter Denham och ligger på Shark Bay, udden som utgör Australiens mest västra del.

Turister besöker Shark Bay främst för åka till Monkey Mia, en typ av resort som man åker till för att titta på delfiner. Varje dag kommer delfinerna in mot land för att få mat och turisterna flockas för att få se en skymt av dem. Även om delfinen är ett mycket vackert djur att titta på ska man definitivt hålla förväntningarna nere när man besöker Monkey Mia. Visst, man kommer djuren väldigt nära men det är spännande i fem minuter, sedan tröttnar man på flocken av människor. Det är min åsikt. Monkey Mia är ingen by i den bemärkelsen utan fungerar mer som en resort. Det finns boendealternativ men personligen rekommenderar jag att besöka stället några timmar och istället bo i Denham som ligger 27 km bort.

Jag kom, efter många och långa timmar i en buss, fram till just Denham klockan 22.30 en ljummen sommarkväll i september 2005. Mina planer var väldigt lösa och tanken var att jag skulle besöka Monkey Mia och Shark Bay två eller max tre dagar. Oj så fel jag fick. När jag och mina nya rumskamrater började prata på morgonen efter ankomsten klickade det direkt och vi hade fantastiskt roligt ihop. Att vi precis hade träffats glömdes väldigt snabbt bort och början på en makalöst rolig vecka tog sin början. Ägaren till hostelet blev snabbt vän med oss och hela veckan gjorde vi saker som normalt skulle kosta massa pengar. Turer med fyrhjulsdriven bil ut i vildmarken, grillfester ute i bushen, fest i ett hus på pålar ute i vattnet. Allt fixades gratis och det kändes som en vecka tillsammans med gamla kompisgänget. Den enda skillnaden var att det var nya vänner.

Höjdpunkten på veckan var kvällen när ett gäng från hostelet åkte ut till Australiens mest västra punkt. Det blev en smått magisk kväll. Vi laddade upp med diverse förnödenheter såsom mat och kyld öl och begav oss ut mot bushen i två 4-hjulsdrivna jeepar. Efter en timme eller två kom vi, i skymningen, fram till en gigantisk strand som låg helt öde. Tystnaden var total och några hundra meter därifrån kunde vi se udden. Udden som har hav, hav, hav och mera hav framför sig. Det är nämligen den mest västra punkten i hela Australien. Tittade man ut mot horisonten fick man nästan svindel av tanken på hur Indiska Oceanen kraftfullt slår sina vågor mot fastland igen, efter att ha varit på färd ända från Afrika långt, långt där borta på andra sidan.

Mäktigt att bara stå och fantisera, tänka på hur gigantisk och vacker världen kan vara. Efter att ha bevittnat en underbar och annorlunda solnedgång som gick i en rosa-lila-blå ton hämtade vi en liten motorbåt som skulle ta oss ut till det lilla huset en bit ut i vattnet. Huset var byggt på pålar och var utrustat med ett litet kök, en toalett och en veranda som omslöt hela bygget. Det blev en kväll att minnas. Vi var långt från civilisationen, fullmånen lyste upp havet likt en gigantisk strålkastare där uppe och återigen kom tanken på världens makalösa skönhet upp i mitt sinne.

Resten av veckan var full av liknande upplevelser. Grillfest mitt ute i bushen, dit inga gatlyktor når och stjärnhimlen ovanför som bjuder på en makalös syn. Fester på hostelet, intressanta diskussioner och samtal med personer från världens alla hörn. För stunden har vi gemensamt att vi är på samma ställe och just då är det det enda som spelar roll!

Om man inte hittar ett boende som duger att hänga på hela tiden finns det även andra saker att göra i Shark Bay. På huvudgatan, längs vattnet, i Denham finns en turistinformation och där kan man fråga vilka alternativ som finns angående turer och aktiviteter. Jag valde att ta en heldagarstur med buss runt hela Shark Bay, och det visade sig vara ett bra alternativ om man vill se de mest populära ställena. Vi besökte bl.a. Shell beach, en gigantisk strand bestående endast av snäckor, olika utsiktsplatser, en farm som föder upp och arbetar för hajens existens och de s.k. ”stomatolites” som sades vara en av jordens första livsformer. Även om de såg ut som en hög med stenar där i vattnet var det lite svindlande att tänka att de faktiskt var levande organismer som har förändrats sedan miljoner och åter miljoner år tillbaka.

Och att de faktiskt förändrades samtidigt som jag stod och tittade på. Långsamt, javisst, men ändå i förändring. Varenda stopp innehöll intressant information från en kunnig guide och bitvis var det väldigt intressant. Givetvis är det härligt att själv besöka dessa ställen men känner man att man vill se sig om och få det serverat på silverfat är en busstur ett bra alternativ. Jag betalade även ett väldigt förmånligt pris vilket alltid är en fördel.

Shark Bay ligger alltså på den australiensiska västkusten och från Perth får man lägga en heldag med buss för att ta sig dit. Delfinresorten Monkey Mia är det huvudsakliga målet för de flesta men som jag skrivit ovan rekommenderar jag att övernatta i Denham. Det finns inte jättemycket att göra i själva byn men det är underbart fridfullt, avslappnat och lite avskärmat från omvärlden vilket ibland kan vara underbart skönt. Alla bekvämligheter, såsom turistinformation, livsmedelsbutik och Internetcafé finns tillgängligt och några olika boendealternativ finns. Det finns en camping om man har tält med sig och det finns några olika hostel att välja mellan. Det hostel jag bodde på, Bay Lodge, gjorde att min vecka blev helt underbar, ägarna var fantastiska och hade valt ett annat alternativ är det möjligt att jag bara hade stannat två eller max tre dagar. Nu blev det fullträff och det är jag oerhört glad för.

Västkusten i Australien är fullt av turister men det går ändå inte att jämföra med den oerhört exploaterade östkusten. Den västra sidan är tystare och det är glest mellan de olika ställena. Var beredd på många timmar i bil eller buss och var beredd på att se öken, öken och mera öken. Västkusten är australiensisk outback när den är som bäst, och jag rekommenderar det starkt. Se även till att stanna till i Shark Bay för det är en underbar plats. Även om du inte hade räknat med det. Just de här stunderna av överraskningar, det är en av resornas magiska kraft. Se till att du har tid för dessa överraskningar och du kan få en lika underbar vecka som jag fick!

1 kommentar påShark Bay – En oväntad pärla

  1. Anton Mattsson

    grym artikel! Jag drar till perth den 21:a februari =) kanske svänger förbi shark bay… =) tack!

Svara till