SS Yongala – under ytan i Australien
En berättelse om det välbevarade vraket SS Yongala som går att dyka på utanför Alva Beach i Quennsland, Australien. Ni som inte är intresserade utav marint liv kan redan nu sluta läsa då denna artikel enbart handlar om havet och allt som hör därtill.
När vi var på Magnet Island utanför Townsville så gick jag till lokala dykcentret och pratade dykning med en av ägarna på dykcentret och hon rekommenderade starkt att dyka på SS Yongala. Efter att jag hört henne beskriva vraket så stod det klart att detta var ett dyk som måste göras under vår vistelse i Austrailen.
SS Yongala var ett ångdrivet handelsfartyg som byggdes av ett båtvarv i Newcastle, England. Fartyget skulle frakta guld mellan WA och östkusten under Australiens guldrush på slutet av 1800-talet och början på 1900-talet men på senare år när guldrushen i Australien var över fick skeppet i uppdrag att frakta kol, passagerare och andra varor mellan Melbourne och Cairns på Australiens östkust. SS Yongala hade ett systerskepp som även detta körde samma rutt under början av 1900-talet.
1911 hade radioapparater börjat bli vanliga på fartyg runt om i världen och systerskeppet till SS Yongala hade redan fått sin installerade och snart skulle även Yongala få sin egen radio. När SS Yongala lämnade Sydneys hamn den 23 mars 1911 och satte kurs mot Cairns där hon skulle få sin egna radioapparat hade fartyget 122 man ombord varav 77st bestod av besättning. När Yongala befann sig strax norr om Rockhampton hade systerskeppet redan fått den cyklonvarning som sänts ut över radionätet och därför gått in i hamn.
SS Yongala hade däremot inte en aning om vad som väntade henne, denna cyklon som härjade utanför Ayr/Townsville den 23 mars 1911 var på en skala 5/5 och SS Yongala styrde rakt in i den. En skala 5 cyklon innebär 15m höga vågor och vindar på 30m/sek, SS Yongala var inte byggd som moderna skepp med en konkav för utan en mycket mera rak modell vilket innebar att fartygets lastutrymmen snart skulle fyllas med vatten. Kaptenen på SS Yongala beordrade samtliga besättningsmän ner i lastrummen med hinkar men det tog inte lång tid förrän fartyget låg på havsbottnen tillsammans med samtliga personer ombord.
Vraket SS Yongala är 110m långt och ligger intakt på 14-28 meters djup cirkus 45min båtfärd från staden Ayr, Queensland, Australien. Vi började nedgången av vårt första dyk efter en bojlina fäst på fartygets akter. Vi möttes redan på 5meters djup av ett enormt stim av barracudor, fiskarna var uppskattningsvis i 50-70cm i längd. Väl nere vid vrakets akter så började vi simma motströms längs havsbotten med vrakets reling fram till fören.
På vägen såg vi bland annat det sjunkna vrakets toaletter fulla med stim av småfisk samt en stor havssköldpadda som vi kunde kela och ta lite bilder med plus massvis med andra stora och små fiskar, vilket jag inte kunde namnen på. Framme vid fören fick vi se det som vår dykguide innan berättat om nämligen en gigantisk grouper som enligt mig måste ha käkat något riktigt radioaktivt, föreställ er en 2m lång havsabborre med mun stor nog att svälja dig hel och hållen..scaaaary!
Efter att vi rundat fören på SS Yongala med ca 120bar kvar i dyktuben (jag) och sett SS Yongalas ankare totalt övervuxet av koraller så gled vi sakta medströms tillbaka mot aktern igen. Under vägen kunde vi nu stanna till och se några stingrockor liggandes på vrakets koraller samt ett antal clownfiskar (Nemos) leka i havsanemonerna. Väl tillbaka i aktern så gjorde vi våra säkerhetsstopp mot ytan där fick vi också sällskap av några vänliga havsormar som simmade upp och ner mellan ytan och vraket för att hämta luft.
Väl uppe på båten igen efter ett 39min långt dyk åt vi snacks och färska frukter, vi fick även mer historik kring SS Yongala berättad för oss av vår guide dock så gick min resekamrat Per miste om det detta då han hängde för fulla muggar över relingen…grabben var sjösjuk!
Efter 1h ytintervall var det dags att ta på sig dykutrustningen igen och bege sig åter ner till vraket, denna gång hade det stora stimmet av barracudor bytts ut av stora travelleys, dykplanen såg likadan ut som från föregående dyk bara att denna gång höll vi oss på ett lite grundare djup 20m som max. Sköldpaddan från det första dyket hade försvunnit och istället ersatts av flera mindre sköldpaddor.
Lite längre ner på bottnen skymtade jag något stort och var tvungen att slita mig från gruppen för att utforska. Det var en stor marble-ray (cool stingrocka) ca 1.5m i diameter stilla svävandes över SS Yongalas mast som ligger utefter havsbottnen och i bakgrunden kom det en stor och mörk skugga emot mig, jag stelnade till och hoppades… kunde detta vara den ökända tjurhajen som kommer simmandes rakt emot mig. När skuggan kom närmare så såg jag att figuren hade en aning konstig kroppform och väl inom synhåll såg jag hajen dock ingen tjurhaj utan en ovanlig gitarrhaj (en blandning av en stingrocka och haj).
Hajen simmade i en 8a under vår grupp hela vägen fram till fören på vraket där den vek av från vraket och fortsatte ut i det mörka blå. Påväg fram till aktern så såg vi precis som från förra dyket en sjuhelvetes massa korallfiskar, koraller, stora maoriwrasses även andra stora fiskar som jag aldrig tidigare sett och fortfarande inte kan namnen på. Strax innan vi kom fram till aktern där den äckligt stora groupern fanns kvar så fångade vår dykguide en stor havsorm med händerna vi fick alla klappa havsormen innan han släppte den fri igen, ormen simmade därefter helt obrydd iväg.
Jag hade innan vi hoppat i plurret för vårt andra dyk frågat vår trevliga Nya zeeländske dykguide om vi inte kunde försöka hitta den 3m stora tjurhaj som andra dykgruppen sett under första dyket så väl framme vid SS Yongalas akter stirrade vi ut över ett stort stim av groupers i hopp om att få se tjurhajen. Tjurhajen cirkulerade garanterat där ute i blå men utom synhåll för oss, man såg dock hur fiskstimmet hela tiden omformerades när deras hieratiskt överordnade så säkert närmade dem.
Sakta men säkert försvann luften ur våra dykflaskor och vi var tvungna att följa med strömmen tillbaka mot aktern igen, jag såg dock en liten citronhaj vid aktern precis innan vi begav oss från aktern. Nu framför våra ögon passerade i stort sett alla fiskar som finns i stilla havet. Ännu en stor marbleray svävade helt stilla ovanför vraket, jag simmade sakta upp och ner på rygg in under den och kikade in i dess vida öppna gap. Vid ett flertal tillfällen under våra två dyk på SS Yongala så ploppade den gamla klyschan från tidigare dykutbildningar ”se men inte röra” upp i mitt huvud men vem kan motstå att röra dessa djur när dom in princip simmar rakt in i en själv.
Väl tillbaka i aktern pekade vår dykguide mot ett hål i vraket och jag kikade in i det mörka hålet, där fanns ett gammalt badkar övervuxet av marint liv. Det sista jag såg av SS Yongala var en havsorm som harmoniskt lämnade vraket för att följa med mig upp till ytan för att få luft.
Våra dyk på SS Yongala var definitivt de bästa jag hittils gjort och de kommer bli svårslagna pga. det utbud av korall och stora fiskar som SS Yongala slukas av. Om ni kommer i närheten av Ayr i Australien så insisterar jag på att ni ska dyka vraket.
Anledningen varför SS Yongala är så omgivet av marint liv är för att dykare hittade inte vraket förrän på 1960-talet vilket gjorde att det i 50år fick ligga orört på havsbottnen, detta var tillräckligt med tid för koraller att täcka fartyget och fiskar att samlas. Vraket fungerar även som ”tvätt” för större fiskar därför är det inte sällan man får se stora hajar och knölvalar simma förbi vraket för att bli rengjorda på parasiter och liknande av andra småfiskar.
Angående knölvalar så under vår resa tillbaka mot Alva Beach så får kaptenen på vår RIB-båt syn på något i horisonten och pekar, han styr också pulpeten dit och väl framme. Vipps! En gigantisk knölval kommer uppflygandes bara 20m ifrån oss, en majestätisk syn. Vi får inte se bara en knölval hoppa ur havet utan hela 4st knölvalar varav en av valarna var kalv… vilken bonus!
Svara till
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.