SYDNEY BY NIGHT – guide till Sydneys uteliv!

Eleonor har tillbringat nästan två år i Australien och framför allt i Sydney. Här kommer första guiden om Sydney som bland annat tar dig till en sunkig hörna på George Street, en Skybar i the Rocks, ett businesshak i city, en pärla i Darling Harbour och en surfclub i Coogee. Vi har även uppdaterat den här sidan men information om Sydney för att ni ska ha så ny informatoin som möjligt. Hoppas det är till belåtenhet. Ha så kul i Sydney! Sidan är under förnyelse.

Priser

Ofta är klubbarna gratis förutom på fredagar och lördagar, då inträder ofta ligger på 10-20 dollar.

Lockout

Regeringen i Australien införde i mars 2014 i Sydney en lockout-regel. Den har varit till viss del ifrågasätt sedan den infördes men just nu finns den kvar i Sydney. Den nya lagen har lett till att det ni finns många fler ”day parties” och även att många idag hänger alternativ till nattklubbar som på stranden, vid gallerier eller på pubar som oftast inte innefattas i lagen. Det finns en del saker som ingår i den här regeln, men det viktigaste är: Ingen släpps in efter 01:30, sista drinken får beställas senast 03:00 på de flesta hotell, barer och nattklubbar och det går inte att handla alkohol efter kl 10 i affärer etc. Här kan du läsa mer om lagen:

Uppdaterat med nya klubbar 2016

De flesta större klubbar är öppna fredagar och lördagar, men i samband med den nya lagen, stängde en del klubbar igen, och såklart öppnade en del nya. Det som har ändrats i Sydney mer och mer, är att klubbarna idag (vissa) är större på vardagakvällar, vilket såklart kan passa backpackare.

S.A.S.H
S.A.S.H är ett välbesökt hak i Sydney, förvånansvärt på söndagar, ofta startar festen kl 13 eller 14 på eftermiddagen, detta ställe har blivit väldigt populärt, och ibland är det kö för att komma in.

Chinese Laundry
Chinese Laundry, eller bara Laundry som de flesta säger är en de största och mest respekterade klubbarna i Sydney. Här kommer både internationella artister och lokala förmågor. Musiken är bred, det finns tre dansgolv och även en trädgård där du kan dansa under bar himmeln när vädret och temperaturen är rätt. Det ligger på vägg i vägg med den populära baren The Slip Inn.

The IVY
på torsdagar är det ofta på IVY man hänger. Det är även gratis inträde då, annars kostar det 20 dollar, och det är väl i den övre prisklassen i Sydney. Samtidigt kanske det är gött att ibland få klä upp sig lite mer och komma ifrån de ”typiska Backpacker-barerna” även fast det också är nice. Fredagar och lördagar är iofs The Ivy också poppis! Varje lördag har dom något speciellt tema och ofta med några av de bästa DJ´s i världen. The Ivy ligger på George Street och har åtta barer och en stor takterass-pool. Det finns flera dansgolv med olika genres.

Tips i Sydney

Ta en kall VB vid uteserveringen på beachen, ett glas rött i turistkvarteren vid Operahuset, en cocktail i Central Business District eller vad som helst från ’the tab’ på backpackerbaren Scubar. Eller välj att dricka vatten. I Sydney finns det klubbar och barer för de flesta smaker och plånböcker.

Många backpackers som kommer till Sydney träffas över en öl på 3 Wise Monkey’s som ligger i city i korsningen George Street/Liverpool Street. Här trängs svenskar, irländare och engelsmän med en och annan australiensare. Om du tröttnar på frågor i stil ’so for how long have you been travelling?’ och ’where are you going next’ kan du ta dig till övervåningen och dansa till lokalbandet som garanterat kommer att spela ’Mr Jones’. En helt okej pub om du kommer som ny till Sydney och vill diskutera resrutter. När ’Mr Jones’ känns uttjatad finns det dock så mycket mer att se av Sydneys uteliv, än denna faktiskt ganska sunkiga bar i city. Om du tänker gå på konsert på Metro Theatre på George Street är det dock alldeles ypperligt att börja med en öl på 3 Monkey’s.

I närheten ligger också Star Bar, som har väldigt billiga drinkar, men med en allt för stark känsla av Finlandskryssning och tonårsfylla. På Liverpool Street ligger Shark Bar, som dock hade sin peak under år 2000 och som numera inte ens är värd ett besök. Tidigare hade baren en haj i ett akvarium, men den är numera likt baren helt död. Andra välkända backpackerbarer är Sidebar och Scubar som ligger vid Wake Up och centralen.

Dessa barer är av samma stuk som 3 Monkey’s, men Scubar är lite av en personlig favorit, mest för att bartendern kände mina flatmates vilket för oss innebar fri bar. När bartendern bytte jobb, bytte vi ställe. Scruffy Murphy’s på Liverpool Street slår rekord i sunkighet. Om du vill party hard med 200 irländare är detta puben för dig. Scruffy’s får dock kredit för sin ’5 dollar steak’ som är mycket prisvärd. Alla dessa pubar kan besökas vilken dag som helst under veckan, eftersom backpackers ofta inte följer den normalt inpräntade veckorutinen.

Om du vandrar längre ner på George Street, mot Circular Quay, kommer du så småningom till Central Business District. Här trängs turister med män och kvinnor i sina causal smart wear sipprande på strawberry daiquiris och margaritas. Bar333 kan vara bra på torsdagar-lördagar. Baren verkar dock vara beroende av företagsevents och det kan vara svårt att pricka in bra och dåliga kvällar. Om det ser tomt ut är det dock bara att gå vidare mot businesshaket Establishment, som tidigare var känt för att servera gratis champagne till alla tjejer på torsdagskvällar.

Detta var en mycket populär tillställning, som nu blivit utbytt mot ett välkomstglas, även detta på torsdagskvällar. Establishment är en flashig förrättning, med fokus på glamour och supergoda lyxdrinkar á 16 dollar glaset. Under fluffiga vita taklampor byter visitkort ägare och DJn spelar jazzmusik åt en dansant liten massa som hittat till dansgolvet bakom baren. När brokers, bankers och lawyers varvar ner med sina klienter framåt torsdagskvällen är det fullt ös i CBD. Detta varar ofta över fredagen och lördagen.

I Circular Quay kan du sitta på Cruise Bar, beställa prisvärda röda viner och ha världens bästa utsikt framför fötterna. Inget slår vyn av Operahuset en klar sommarkväll. Sofforna är bekväma och hela stället ger en vardagsrumskänsla. Helt perfekt plats för att ta ett glas vin med kompisarna efter jobbet. Cruise bar har ofta salsakvällar på lördagarna om man känner för att svänga loss. Även Operabaren i samma område är en bar för sig som måste upplevas. I detta område kan du ha en helkväll. På en pub-crawl kan du se ett tiotal superba barer utan att behöva gå mer än 50 meter. Ship Inn är en skön favorit. Uteserveringen lämpar sig väl för en Corona med lime på fredagskvällarna.

Ship Inn ska inte förväxlas med Slip Inn, som ligger på Sussex Street i Darling Harbour. På Slip Inn mötte danske Fredrik sin Mary – säkerligen över en jordgubbsdrink blandad av bartenderna på nedervåningen. På uteserveringen ligger stämningen på topp och detta är en pärla som du inte kan missa. I Darling Harbour ligger även The Loft och Cargo Bar, där du kan tillbringa lite tid. Drinkarna är goda, utsikten är fin och musiken är bra så länge du kan få DJn att spela The Killers eller Bloc Party. På The Loft finns en imponerande drinklista och här serveras – enligt mitt tycke – Sydneys näst godaste drinkar. Dessa ställen är mina favoriter under lågsäsongen juni – augusti, då det inte är smockat med backpackers och övriga turister. Darling Harbour är kvarteret där det finns bar efter bar och ett flertal nattklubbar som ligger uppradade längs hamnen. Helmysig stämning och som upplagt för en lyckad utekväll.

Sydneys bästa drinkar serveras i Skybaren på Shang-Ri-La i området the Rocks. Här kan du sippra på enormt goda mango daiquiris medan du ser ut över hela Sydney. Passa på att gå ett varv och se hela staden från ovan. Tur i oturen om ditt visa inte har täckning för 10 000 dollar – så mycket kostar nämligen en diamantförsedd drink och det hade blivit en kostsam baksmälla. Om du har en förkärlek för Skybarer, vilket du naturligtvis har, så passa på att göra ett besök på grannhotellet Four Seasons. Lika fin Skybar, men inte lika goda drinkar. I samma område finns även ett flertal irländska pubar, med en trivsam gammaldags atmosfär.

När du tröttnar på citylivet är det dags att ta dig ut till stränderna. Först kanske valet faller på den populära Bondi Beach. På onsdagar och söndagar kan du gå till Bondi Hotel på Campbell Parade eller till Beach Rd Hotel. Här minglar surf mates med backpacker chicks och det mest använda ordet är ’waves’ . Vill du se vågor på nära håll bör du inte missa att gå till Icebergs, som har en swimmingpool och världens bästa havsutsikt. Vill du låtsas att du är lite mer civiliserad kan du ta en fördrink på high class stället Ravesi’s som serverar en utomordentligt god Strawberry Basil för 22 dollars.

Vill du känna dig mer som dig själv kan du gå till backpackerbaren Noah’s på hörnan och beställ en kall VB eller Carlton för tre dollar. Onsdags- och söndagskvällar kan med fördel även spenderas i Coogee Beach, lite längre bort från city, och inte allt för långt bort från Bondi Beach. I Coogee hittar du nattklubben The Palace, som är lika stor och bra som den ser ut att vara. Innan du går dit, så glöm inte att ta en sväng förbi Coogee Bay Hotel för att sitta lite på uteserveringen. Under högsäsongen på sommaren kan du besöka dessa stränder alla kvällar i veckan, eftersom en avsevärd mängd backpackers då finns på plats.

På tal om backpackers, så är Kings X backpackers Mecka. I Kings X mixas slum med flash, backpackers med aussies och prostituerade står uppradade tillsammans med knarkare. Jag har varit på Worldbar och the Pavillion, men har varken positiv eller negativ feedback. Däremot Kings X Hotel är en riktig höjdare om man gillar musik i stil med Bloc Party, Franz Ferdinand, The Killers, Foo Fighters och annan kvalitetsmusik som spelas natten lång. På torsdag- och lördagskvällar är det ett absolut måste!

Innan du tar dig upp till Kings X, kan du ta en sväng till Oxford Street och bland annat besöka the Berdikens eller Stonewall Hotel, som ligger i korsningen Liverpool Street/Oxford Street. På Oxford Street finns många mysiga pubar som du inte får missa!

Annars kan jag även tipsa om området McMahon’s Point, där The Commodore på Blues Point Road är stort på fredagar och lördagar. På väg dit kan du svänga förbi Greenwood Plaza som ligger belägen i en gammal kyrka i North Sydney, vilken kan tyckas vara lite udda. Här är det nästan bara australiensare. Ännu längre norrut kan du gå till The Cobana Bar i St Leonards, och området Newtown med Annandale Theatre söderut bör också utforskas…..ja, listan på barer och andra uteställen kan göras oändlig! Nu vet du i alla fall att du kan gå till 3 Wise Monkey’s på måndag, Scubar på tisdag, Beach Rd Hotel på onsdag, Establishment på torsdag, Cargo Bar på fredag, Kings X Hotel på lördag och The Palace på söndag. No worries!

14 kommentarer på SYDNEY BY NIGHT – guide till Sydneys uteliv!

 1. Johan Lehnbom

  Tack för en kanonbra guide. Ska definitivt använda den när jag kommer till Sydney i slutet av året!

 2. Eleonor

  Ja, det borde varit med i guiden! 🙂 Inga inträden – förutom på lördagar på större nattklubbar som The Palace i Coogee och Greenwood Plaza. Inträdet är då ca. 10 dollar. En öl kostar mellan 2-8 AUD, vin 5-15 AUD, drinkar från 3 dollar (beroende på ställe och smak)!

 3. Jakoba

  Home i darlig harbour brukar vara fett på fredagar! Även Chinese Laundry vid circular Quay är en riktigt schysst club.

 4. Eleonor

  Home är inte en av mina favoriter. Dyrt att gå in, trångt etc. Har varit där en gång och aldrig mer. Home Bar bredvid är riktigt bra dock! Jag har aldrig varit på Chinese Laundry.

 5. Amaru Medina

  Hur kan du ha missat Chinese Laundry om du spenderat tid på Slip Inn? Ligger i samma byggnad…Chinese Laundry e i källaren och är enligt mig en av de bästa klubbarna. En annan höjdare är Tonic Lounge i Kings Cross, ett höjdarställe som påminner om någons vardagsrum!!!

 6. Erica

  Jag var i Sydney ett tag och blev så less på alla backpacker ställen fast man själv var en. ha ha. Besök: Mylk (oxfordstreet), Hugo’s, Havana (oxf.st), Tank(bakom establishment i en gränd typ), KINK, HOME är en absolut favorit. Greenwood även. Sen finns det ett litet ställe i Kings Cross som spelar grym house musik, fråga bara efter ett litet ställe med två våningar.(inte huvudgatan, den till höger om huvudgatan), The bourbon (kings cross).
  hmm, jaa! men klart att backpacker ställen e trevliga också.

 7. Carolina Guttman

  Jättebra tips! Jag åker till Sydney den 30/8-06 så det var verkligen lägligt att jag kom över dina artiklar nu! Tack för hjälpen =)

 8. Eleonor

  Hej! Forlat for sent svar, man jag har just flyttat till DC. Jo, jag har nog varit pa Chinese Laundry, men har inget speciellt att saga om det. Tonic Lounge har jag aldrig besokt.

  Dresscoden varierar. I CBD mer uppklatt och vid beachen betydligt mer avslappnad. Oftast galler inga flipflops, pga att man kan skara sig pa glas pa golvet.

 9. Eleonor

  Njaee…nej, det har jag faktiskt inte. Inte for att jag har nagot emot house, men jag antar att mina besok på andra klubbar tog upp allt for mycket tid 🙂

 10. Johan fd Nelson Street Annandale

  Härlig guide, saknar Sydney varje dag!! Tycker att ”Different Drummer” på Glebe Point Rd. förtjänar en stjärna, skön lokal med en liten mysig bakgård. Sen får vi inte glömma Hope Toun i Surry Hills, riktigt skön pub/bar med superba liveakter varje kväll!!
  Cheers

Svara till