Sydney på en liten budget

SydneyNi vet hur det är, man anländer i en ny stad och vill genast se så mycket som möjligt av den. Problemet är att det snabbt kan bli ganska dyrt om man inte vet vart man ska gå eller har någon bekant som kan visa en runt.
 
För att hjälpa förstagångsbesökaren i Sydney har Amaru därför sammanställt tio gratis eller billiga alternativ av vad staden har att erbjuda.

1. Bridge Climb
Att befinna sig på 134 meters höjd, på toppen av Sydney Harbour Bridge med de bästa vyerna över staden är enligt de flesta det bästa man kan göra i Sydney. Tyvärr så är inte denna upplevelse för dig med en liten budget. Äventyret kostar dig ca $180, plus vad du vill betala för foton. Du får inte ta med din egen kamera, ett foto ingår i priset och sedan måste man köpa deras foton till hutlösa priser (även digitalbilderna som bränns på en cd).
 
Alternativet?
En kombination av att promenera över bron (gratis) samt att klättra upp till den 87 meter höga South Pylon ($9.50).
http://www.pylonlookout.com.au/Visitor_frs.htm
 
 
 
2. Sydneys Nyårsfirande
Årets största händelse i stan firas därefter. Är man i Sydney under nyårsafton måste man uppleva fyrverkerierna som firas av från Sydney Harbour Bridge. Det finns två fyrverkerier, en klockan 21.00 som är mer inriktad mot familjerna med barn som är på plats, och så självklart den vid midnatt!
 
Glöm inte att alla andra har samma idéer så det gäller att vara ute i tid. Vill man inte stå och trängas i Circular Quay kan man ta sig till ett par av nationalparkerna som erbjuder utsikter över fyrverkerierna.
 
Bradleys Head och North Head är två gratis parker, så ta med er picknickduken, dryck och mat och se till att inte vara där senare än middag då det fylls upp snabbt. OBS – Glöm inte solkrämen!
http://www.nationalparks.nsw.gov.au/ 
 

3. Tåget till och från Flygplatsen
Sydney har ett av de dyraste flygplatstågen i världen. En enkel biljett från International Airport till Central (4 stop, ca 5 min) kostade $14.40 då artikeln skrevs.
 
Alternativen?
Är man mer än en person och ska in till stan så är det faktiskt billigare att dela en taxi. Det billigaste alternativet dock är att ta buss nr 400 ($3-4) till Rockdale eller Bondi Junction och att sedan fortsätta med tåg (ca $3) dit man ska.

4. Blue Mountains
Det finns mängder att se i Blue Mountains, allt beror återigen på vilken budget ni befinner er på.
 
Det finns faktiskt ett par prisvärda turer som tar er till ett par olika orter i Blue Mountains och inkluderar ett par sevärdheter här och där, tyvärr så är alla turer likadana, man får tio minuter här, fem minuter där…
 
Vill man inte göra en tur så går det att ta tåget själv till huvudorten Katoomba (returbiljett $24.40) och sedan vandra själv och ta den tid man behöver. Man kan även ta tåget mellan de olika byarna.

5. Diverse Båtfärder i Sydney Hamn
Företag som Captain Cook Cruises, Matilda m.m. erbjuder många olika båtfärder i Sydneys hamn, de erbjuder allt ifrån turistfärder, lunch och middagsturer samt privata hyrningar.
 
Alternativen?
Man behöver inte betala höga priser för att uppleva en tur genom Sydneys hamn, staden ser lika vacker ut från en av de vanliga färjor som opererar i staden. Varför inte ta färjan till antingen Manly, Watsons Bay eller till Parramatta?

6. Botaniska trädgården med Mrs Macquaries chair
En stor park mitt i stan där man kan slappna av och äta sin lunch efter att ha turistat en del. Det är gratis inträde till parken, och det finns ett litet kafé som erbjuder en del mat men det bästa alternativet är att ta med dig din egen lunch, sätta sig på sin picknickfilt och kolla båtarna när de seglar förbi.
 
Udden med Mrs Macquaries chair är alltid fylld av turister, och det är förståeligt, vyerna över Sydneys hamn med operahuset samt Harbour Bridge är fantastiska!
 
7. Bondi Beach till Coogee Beach
En av Sydneys klassiska promenader går från Bondi till Coogee via Tamarama och Bronte. Tillåt ca 3-4 timmar och vandra sedan över klipporna med fantastiska vyer över havet, stanna till vid ett par underbara sandstränder samt vandra förbi en gammal kyrkogård (måste vara kyrkogården med världens bästa vyer).
 
 
 
8. Circular Quay restaurangerna
Restaurangerna längs med Cincular Quay erbjuder utsökta vyer över hamnen. Smakar det så kostar det dock, mat och dryck hos dessa restauranger är nästan dubbelt så dyra som andra ”normala” restauranger.
 
Under helgerna så se till att promenera antingen in till stan eller in till The Rocks, hitta en pub och ät där. Under veckodagarna är det ännu lättare, korsa gatan från Circular Quay tågstationen och du hittar ett par stora ”food courts” med många och varierande restauranger till en billig penning. Sitt där och ät eller varför inte ta med dig maten och sätt dig i Botaniska trädgården?
 
9. Skaffa er en Entertainment Book
Ska ni befinna er i Sydney under en längre period kan jag rekommendera att ni köper ett exemplar av The Entertainment Book!

Vad sägs till exempel om att få 25%-50% av notan ni får från en restaurang eller att t.ex. hyra en film gratis? Boken innehåller allt detta och mängder med andra rabatter, ni hittar specialerbjudanden på allt ifrån turistturer, restauranger, snabbmat, videouthyrning, bio m.m.
 
(Boken finns även tillgänglig för många andra orter i Australien och på Nya Zeeland)
 
10. BYO
Varför betala hutlösa priser för vin på restauranger?
 
De flesta av restaurangerna i Sydney erbjuder BYO (Bring Your Own), vilket innebär att ni kan ta med er ert eget vin (ibland även öl) och enbart betala en liten s.k. korkavgift (runt $2-3). (Se dock till att kontrollera detta innan ni besöker restaurangen, vissa erbjuder BYO enbart under veckodagarna) 

1 kommentar påSydney på en liten budget

 1. tompz

  Jag kan rekommendera två jättefina vandringar längs sydneys hamn och kust.

  1)Från Bondi norrut längs den klippiga och jättefina kusten. Kan vara lite knepigt att hitta starten på leden men det är väl värt detta. Vacker utsikt och en lagom vandring som slutar vid staden hamninlopp.Man kan ta bussen hem efteråt.

  2) Kanske ännu bättre är vandringen från spit bridge (man tar bussen från cbd) på norra sidan och sedan följer den utstakade leden hela vägen till manly beach, där man förstås tar färjan tillbaka. En urfin vandring med fantastiska vyer, intressanta platser och vacker natur.

  Båda dessa vandringar tar omkring två timmar och lämpar sig hur bra som helst för en dagsutflykt.

  Centennial Park är en jättestor och fin park gångavstånd från stadskärnan. Parken sträcker sig hela vägen till Bondi Junction. Rekommenderar en runda i denna underbara park!

  Kolla nätet för detaljer!

Svara till