Till blivande Australien backpackers

Här är en guide om allt som en backpacker kan tänkas behöva veta inför sin resa. Jag har samlat ihop alla tips och knep jag kan komma på att skriva om, jag berättar helt enkelt hur vi gjorde vår resa från början till slut. Det finns säkert både bättre och sämre sätt att resa på, men vi har upplevt så otroligt mycket och haft hur roligt som helst. Jag hade inte velat ändra på någonting med vår resa!

Detta är en guide som jag själv gärna hade läst innan min egen resa, och jag tror många kan ha användning av den. Men hur mycket ni än funderar och läser på om er resa, så kommer allting lösa sig när ni väl är på plats. Allt är väldigt enkelt och man bara glider med resten av alla andra backpackers.

Väska

Man måste ha en backpack väska, reser man runt med en rullväska blir man klassad som ”flashpacker”, så är det bara. Jag skulle säga att 60 liter är ganska lagom storlek på en väska. (Detta beror också från väska till väska, min väska ska vara 70 liter men den är så liten så den är mer i klass med Jossans väska på 55 liter, ibland mäter man väskorna olika så det går inte riktigt att lita på).

Det är jobbigt om det är för trångt hela tiden och det är skönt att kunna stoppa i lite extra saker ibland. Jag har blixtlås på min väska, och på det kan jag sätta ett hänglås vilket är väldigt bra för då kan jag alltid låsa in mina värdesaker i väskan. Det är inte alltid det finns safety boxar på rummen, och man vill inte gärna lämna saker bland en massa folk man inte känner. Ibland kan man lämna in grejer i receptionen, men det pallar man inte göra så ofta som man byter hostel och man vill ha tillgång till sina grejer.

Min väska är väldigt smart anpassad för backpackers. Det är en ryggsäck men det är som en resväska med blixtlås så man öppnar upp ett helt lock. På så sätt slipper man gräva i en ryggsäck och man kommer åt allting. Ska man vandra mer med sin väska är kanske detta inget bra alternativ, men som en averige backpacker tar man sig bara från det ena hostelet till det andra och då fungerar detta perfekt.

Ryggsäck

En liten ryggsäck lever man i. Den fungerar som strandväska och som parallell vikt på bröstet mot din backpack. På vissa aktiviteter till öar lämnar man sin stora backpack på fastlandet och tar bara med sig den nödvändigaste packningen i den lilla ryggan.

Kläder

Ta inte med för mycket kläder! Det är jättesvårt när man väl är hemma och vill ha med sig så mycket, men jag ångrar att jag tog med för mycket. Jag har slängt sjukt mycket kläder. Dessutom tröttnar man väldigt fort på sina kläder, och de blir slitna. Du köper nytt. Sedan beror det ju på hur länge man ska stanna, kommer du vara här på vintern? I sådana fall är det kallt. Det är svårt att tro, men dock så sant! I Melbourne kan det vara nollgradigt, även Sydney är kallt.

Kvällarna uppe i Queensland är riktigt kyliga, man måste ha åtminstone en varm tröja när man går ut och flipflop är egentligen för kallt men det kanske alkoholen kan värma upp. Två par shorts, någon kjol, 5 linnen plus några festligare toppar, en t-shirt, ett par jeans, en cardigan och en varmare tjocktröja. En regnjacka, kanske till och med en vanlig lite varmare jacka om den inte är för stor. Leggings fungerar också bra som långkalsonger om det är kallt. Några klänningar, två – tre kanske.

En sarong som strandhandduk för den tar ingen plats, det finns sidenhanddukar som torkar väldigt fort efter en dusch och de tar heller ingen plats. Ta inte med för många underkläder, runt 10 – 15 par trosor räcker så kan man tvätta dem för hand allt eftersom. En annan smart sak är att tvätta trosorna man har på sig när man duschar, ta lite schampo och så torkar dem över natten. Då har du alltid rena trosor och du slipper lägga tid på att tvätta stora lass. Ett par sneakers och ett par flipflop i skoväg. Lämna klackarna hemma. Det kan vara skönt att ha en bra sula i skorna, för man går ganska mycket och egentligen skulle man velat ha springskorna med sig men de är fula och tar stor plats så Conversen får hoppa in på den punkten. Två – tre par strumpor räcker!

Kamera

Jag har en undervattenskamera som jag är väldigt nöjd med. Den fungerar bra under vatten, på fest, naturbilder, ja den är allround liksom. Men jag saknar en liten systemkamera. Många har mindre, lätthanterliga typ systemkameror, och bilderna blir tusen gånger bättre. Det är sjukt irriterande när man tittar på någonting vackert, fångar det med kameran och ser att kameran ljuger.

Men jag tycker ändå att det är väldigt bra med en undervattenskamera, för man ser så otroligt mycket nytt under vattnet och att kunna fånga det på bild gör det ännu roligare att snorkla. Kanske kan man ta med sig två kameror? Kameran är ju ändå det viktigaste på resan, med den får du med dig alla minnen och den används flitigt för var dag. Detta beror ju också på hur intresserad man är av fotografering såklart, men alla borde ta mycket kort på sin resa, även om man tycker det är kul eller inte!

Solkräm

I Australien är ozonlagret extremt tunt, och man måste vara väldigt försiktig med solen. Helt allvarligt alltså, det är verkligen farligt. Det säljs inte annat än minst solskyddsfaktor 30 här, för det är korkat att använda något annat. Men om man ändå vill trotsa detta, och man tror att man inte behöver lika starkt skydd så kan man ta med sig en mindre styrka hemifrån. Hellre det än att man tror att man inte får färg när man har 30+ och skippar solkrämen helt och hållet.

Försäkringspapper och pass

Jag reser alltid med en tilläggsförsäkring på min hemförsäkring. Det är jättebra att ha, man vet aldrig vad som kan hända. Det är inte speciellt dyrt och blir det något läkarbesök eller en stöld så kan du få pengar tillbaka. På vissa försäkringar kan man till och med få resan betald till och från landet ifall du måste hem på begravning. Försäkring är en tråkig utgift men du är trygg. Du måste ha ett pass som är giltigt minst ett halvår efter att du lämnar landet.

Dator

Ta med en egen liten dator, på det sättet sparar du pengar på internet eftersom det alltid är billigare att köpa WIFI än internet på stationära datorer. Fast det beror ju på hur mycket man använder internet såklart. Skriver du blogg, skriv alla inlägg i Word och kopiera in på sidan så sparar du internet tid, även långa mail osv.

Vakuumpåsar

Jättesmart! Man packar i kläderna i vakuumpåsar, och på så sätt tar de knappt upp någon plats i väskan alls. Då får man plats med mer grejer i väskan. Finns att köpa på Jysk bland annat.

Förlängningssladd

Man ska ladda telefonen, datorn, kameran, platta håret… Det är en jäkla massa sladdar på bara en adapter. En förlängningssladd har man riktigt mycket användning av, plus att det ofta är långt till kontakterna från sängen så om du ska ladda telefonen under natten kan du ändå ha den nära sängen.

Hänglås

Ibland finns det skåp på rummen där du kan lägga in dina värdesaker, men då måste du ha ett eget lås. Eller som jag sa innan, man kan låsa in sakerna i sin väska. Vi låser också alltid våra kylväskor, för backpackers är ofta fulla/bakfulla och då kan man göra vad som helst för att få mat.

Bankomatkort

Icabanken är en bra bank när man är ute och reser utanför Europa. Med det kortet kan du ta ut pengar i bankomater utan att det kostar någon avgift, i de flesta fall. Det är enkelt att skaffa, plus att det är bra att ha två kort med sig. Ha korten på olika ställen ifall något av dem försvinner eller blir stulet. Då har du alltid en backup. Ska man jobba här kan man ansöka om sitt Australiska bankomatkort på en gång, det är enkelt och går fort. Men i många fall kan det dras en avgift på kortet när man tar ut pengar ur bankomater.

Sovsäck

Folk rekommenderade mig att ta med en sovsäck, men den har jag använt mig av en gång. Det finns lakan på alla hostel du kommer till, och i de fall du behöver sovsäck finns de att hyra. Jag använde min på Fraser Island. Den tar inte så mycket plats dock, då den är supersmidigt reseanpassad och gjord av siden, men jag tycker man klarar sig utan!

Plattång

Skippa hårfönen, använd handtorken på toaletterna istället! Jag klarar mig inte utan plattång, men det kanske kan ses som en lite lyxig, onödig pryl. Den fungerar dock också bra som strykjärn! Om du inte har en egen kan du säkert låna någon annans om din fina klänning blivit ihopskrynklad längst ned i väskan.

Resekompis

Såklart är det kul att ha med sig en polare! Man vill ju gärna dela sina upplevelser med någon. Har man ingen kompis som vill åka med kan man kanske hitta någon på backpacking.se. Eller så reser man själv helt enkelt! Det är otroligt vanligt, nästan vanligare än att resa med någon. Alla vi har träffat har tyckt att det varit spännande att resa själv, och inte haft några problem. Man är ändå aldrig ensam, det finns folk runt omkring dig hela tiden och oftast blir man mer öppen för ny vänskap om man är själv. Många gånger är det folk som har börjat sin resa själva och sedan slagit ihop sig med någon annan under resans väg, eller till och med bli stora gäng från olika delar av världen!

Budget

Hemma i Sverige bokade vi ett tur/retur flyg till Sydney, och det var ungefär den enda planeringen vi hade innan vi kom fram. Och visum såklart, det fixar du här. Det tar några få veckor innan du får det. Nu i efterhand hade jag nog bara bokat flyg enkel väg, för man vet inte när man vill åka hem igen. Folk sa att man kunde ha problem att komma in i landet om de inte kunde se att man skulle härifrån igen, men bara man har tillräckligt mycket pengar på kontot så ska det gå bra ändå.

Vad ska man ha för budget då? Det är väldigt svårt att säga, allt varierar ju på person till person. Antingen är man sparsam eller slösaktig. Jag skulle vilja kalla mig själv ekonomisk, lite snål ibland och lite för slösig andra stunder men i det stora hela klarar jag mig undan med pengarna i behåll. Vi hade en riktigt stor budget när vi reste in i landet. Ska jag vara helt ärlig så minns jag inte riktigt hur mycket vi hade, men det låg nog runt 70 000 – 80 000 kronor. Med den budgeten kunde vi göra precis allt vi ville, vi gjorde alla aktiviteter man kan göra, men åt billigt och köpte inte allt för mycket alkohol på krogen.

Goon (Australiskt boxvin) och nudlar är räddningen. Vi reste runt i 4 månader, åkte till Nya Zeeland och Fiji och gjorde allt man kan göra där också. Skydive, bungyjump, rafting, dykning, simma med delfiner, you name it. Men efter 4 månader hade vi bara runt 10 000 kronor kvar, och vi kände då att det var dags att börja jobba. Man kan definitivt klara sig på mindre pengar än vad vi hade, vi kallar oss ibland för lyxbackpackers för vi kan ibland vara lite bekväma av oss och ta ett dyrare alternativ bara för att vi kan, typ. Till exempel kan man ju hitta andra sätt att bo på än hostel, man kan hyra in sig i lägenheter eller varför inte tälta.

Det finns en hemsida där folk hjälper backpackers med en plats på sin soffa gratis, så kallat Couchsurfing. Detta är supersmart, men jag skulle nog bestämma träff med personen i fråga på en offentlig plats innan man bestämmer sig för att låna soffan eller inte. Vi fick reda på detta för sent på vår resa, så vi hann tyvärr aldrig testa detta. Oftast är det sköna Australiensare som lånar ut sin soffa bara för att få lite sällskap och hjälpa oss backpackers. En bra sida för att hitta hostel på är Hostelworld.

Ska man åka hit på ett Work and Holiday Visa så kan man ju börja jobba när som helst, så tar pengarna slut får man ju bara se till att hitta ett jobb lite fort. Man kan tjäna ganska bra pengar här, vi kunde spara ihop runt 35 000 kronor på två månader och då har vi inte jobbat ihjäl oss kan jag ju säga. Man kan få en timlön på 19 dollar (runt 140 sek) och jobbar man på restaurang får man det dubbla på helger. Dock kan man inte räkna med dricks här.

Jag skulle inte rekommendera alla dessa organisationer som hjälper till med visum och jobb osv., typ som Work and Travel Company och vad de nu heter. Jag skulle inte gå via en sådan hemsida, man klarar sig bra på egen hand här. Vi har inte träffat många som har gått via sådana, men de få vi har träffat har bara tyckt att de blivit lurade på pengar.

Resebyråer

Väl framme i Sydney blev vi lite paffa och funderade på vart sjutton vi skulle börja någonstans. Vi var ganska vilsna vid det laget. Det hade precis varit översvämningar och en stor cyklon i Queensland, så vi trodde inte vi kunde göra Östkusten på ett bra tag. Vi gick in på en av alla resebyråer som är anpassade efter backpackers. Det finns hur många som helst, Peterpans har vi använt oss av, och vi har varit väldigt nöjda med dem. Sedan finns det bland annat Travelbugs och Wicked Travel. Man kan också boka aktiviteter via resediskar på de flesta hostel.

Det bästa man kan göra är att gå in och prata med en resebyrå och få ett prisförslag på sina aktiviteter man vill göra, sedan gå till nästa byrå och visa dem prisförslaget, då vill de försöka sälja det billigare och sedan går du vidare och tillslut har du ett pangpris. Det bästa är att boka många saker på samma gång, då får du paketpris och man tjänar faktiskt pengar på att göra på det sättet. Plus att du får mycket hjälp, tips och idéer och du slipper göra planeringen själv. Du får också många rabatterbjudanden och ett medlemskort du kan visa upp på vissa ställen för att få backpacker rabatt, och internet får du oftast gratis i deras butiker eller i alla fall väldigt billigt.

Transport

Varken jag eller Jossan kände för att bila runt i Australien, men det är det många andra som gör. Det finns många campervans man kan köpa. Man kan hitta annonser på de flesta hostel eller så kan man titta runt på Gumtree. Många hyr bilar så som Jucy Rentals till exempel, eller Wicked Camper. Reser man på detta sätt skulle jag verkligen rekommendera Lonley Planets reseguide. Där i står ALLT man behöver, hostel, aktiviteter osv. Mycket användbar.

Vi bokade en buss från Sydney till Cairns, och där finns det olika bolag att välja på. Antingen är det välkändaGreyhound, eller OzExperience. Premier finns också. Greyhound är en buss du hoppar på och av och som enbart fungerar som transport, de flesta åker med dem. Vi åkte med OzExperience, de är lite dyrare än Greyhound men du får ut så mycket mer av dem. Om man reser runt i sådana här bussar träffar man så oerhört mycket folk. Det gör man väl även om man kör runt i en van också, men inte på samma sätt. OzExperience ger dig fullständig service. De guidar dig runt Australien och de stannar vid sevärdheter på vägen och chaufförerna blir din polare under resan.

Du blir tajt med gänget i bussen eftersom det alltid anordnas något spel eller någon lek på bussen av chauffören. Man vet aldrig vad som väntar när man hoppar på en ny buss. Ibland kan de ta med dig ut och visa guldgruvorna i städerna, berätta om lokalborna och ibland anordnar de BBQs längs vägen istället för att stanna på Subway eller något liknande. De hjälper dig också att boka hostel. På detta sätt kan du klara dig utan en Lonely Planet, men den är alltid bra att ha ändå! Den är backpackerns bibel helt enkelt.

Jobb

Som svensk är man väldigt eftertraktad här i Australien. De flesta backpackers som behöver snabba pengar börjar jobba på fruktfarm, så som vi har gjort. Alla kan få ett sådant jobb, det är inte avancerat för fem öre men det kan vara fysiskt krävande. Det enklaste är att bosätta sig på ett så kallat working hostel, där hjälper de dig att få jobb och du signar bara upp dig på en lista så får du jobb så fort du ligger överst på den. Det finns working hostels överallt, googla bara ”working hostel” och staden du vill jobba i så kommer det upp massor. Man kan få hjälp via Harvest Trail också, och man kan ringa deras nummer, 180 006 23 32, så får man hjälp direkt.

Vi har jobbat i Bowen, som ligger i Queensland, och det fungerar perfekt såhär vintertid. Det är lagom varmt, som en svensk sommar fast lite varmare och det är nära till beachen. Men jag skulle inte jobba där om det var sommar, för då är det alldeles för varmt. Bundaberg är det mest välkända stället för farmjobb. Det kan ibland vara en fälla eftersom alla backpackers åker dit, och då finns det inga lediga jobb kvar. Försöka hitta andra ställen som inte är lika kända så kan du få jobb fortare. Spelar inte pengar så jättestor roll finns Wwoofing (Willing Workers On Organic Farms) där man kan jobba på farmar i utbyte mot boende och mat.

Vad gör man på en fruktfarm då? Det bästa jobbet, enligt mig, är att plantera via maskin. Man får träning och sol, jobbet är chill och dagarna går fort. Annars kan man bland annat packa och sortera frukten, eller plocka den. Plockningen är det värsta man kan göra, det är otroligt slitsamt för kroppen och du får oftast betalt för hur mycket du hunnit plocka istället för per timme, och då tjänar man inte speciellt mycket. För att få sitt andra års visum måste man ha jobbat 88 dagar på farm, det är också därför det är så många backpackers som jobbar med detta. Det som är bra med farmjobb är att man kan komma och gå som man vill, ingen bryr sig. Om du bara vill jobba en vecka så kan du säga upp sig samma dag som du vill åka där ifrån, i princip. Inga konstigheter.

Den mest populära sidan man söker jobb på kallas för Gumtree och där kan man söka alla jobb överallt i Australien. Västkusten är bra att jobba på eftersom man tjänar bättre, fast det är dock lite dyrare där. Många jobbar antingen i Sydney, Perth eller Melbourne. Ska man jobba på restaurang måste man ansöka efter ett alkoholtillstånd, så kallat RSA (Responsible Service of Alcohol). En kurs kostar runt 140 dollar, men man kan också göra den online och då kostar den endast runt 50 dollar. Detta måste man ha för att kunna servera alkohol, och har man inte det kommer man inte kunna få jobb inom restaurang.

Bank

Att fixa ett bankkonto är inte speciellt svårt. Bestäm dig för vilken bank du vill ha och gå sedan in på deras kontor och beställ ett konto. Vi har ANZ, fungerar mycket bra, det är bra ränta och det är den vanligaste backpacker banken, tillsammans med Commonwealth. De vet hur backpackers fungerar och tänker, så de hjälper dig att få ett konto bäst anpassat efter dig. Det tog två dagar för kortet att bli färdigt, och det kan man hämta ut på kontoret.

Tax file number

Även detta är enkelt att skaffa, och man måste ha det för att kunna jobba. Man kan börja jobba innan man har fått sitt nummer, bara man ger ut det så fort man har fått det. Det tar runt en månad att få sitt tax file number. Om man jobbar i Australien i mer än ett halvår, så kan man skatta endast 13%. Annars måste man egentligen skatta 30%, men de flesta chansar på att inte bli upptäckt och skattar 13% ändå. Det viktiga är att man anger att man är Australisk medborgare, och ange ingen adress hemma i Sverige. Du ansöker om ditt Tax File number här.

Tax back

I slutändan spelar det inte så stor roll hur mycket man skattade, för man ska kunna få tillbaka näst intill alla skattepengar. Du kan enkelt begära din taxback tillbaka här, men jag var lat och betalade ett företag att göra det åt mig. Jag skrev på lite papper och samlade ihop all information till taxback.com och de fixade resten. Efter några veckor får du dina pengar på ditt konto. Allt du behöver är din sista lönespec och information om din superannuation fond, en kopia av ditt pass och ditt taxfile nummer. Även andra företag kan hjälpa dig med detta, tex. Peterpans bland annat.

Telefonnummer

Skaffa Australiskt nummer så fort du kommit hit. De flesta använder sig av Vodafone, och du aktiverar ditt konto via ett telefonsamtal eller så går du in i en Vodafone butik och får hjälp. Dock kan de ha lite dålig mottagning i vissa småstäder eller ingen kontakt överhuvudtaget mellan ställena. Det finns billiga telefonkort man kan köpa för samtal hem till Sverige, men jag kör på Skype istället.

Vad ska man se?

Alla som reser längs östkusten gör ungefär samma saker. Man kommer träffa personer om och om igen, det kommer nya och de gamla du trodde du aldrig skulle se igen dyker upp rätt vad det är. Australien är så enormt stort, jag vet inte ens om det är möjligt att se allt. Man får välja ut godbitarna helt enkelt.

Östkusten

SYDNEY. Ett självklart stopp såklart. Opera huset, Harbour Bridge, Bondi Beach och Manly Beach. Jag tyckte bäst om att bo i Bondi Beach eftersom det ligger nära stranden och det är mycker håll igång, men många bor i Kings Cross (red light district, men ett bra partyområde) eller nära Hyde Park inne i stan. De flesta som besöker Sydney klättrar på Harbour Bride, vilket är väldigt dyrt, eller går upp i Sydney Tower och tittar på staden ovanifrån på ett golv gjort av glas.

SPOTX. Efter Sydney började vi vår Australien vistelse med ett tre dagars surfcamp. Det var hur bra som helst. Alla som är i Australien måste lära sig surfa, och då kan man lika gärna beta av det med en gång så man bara kan hyra en bräda sen när man har lust. Tre dagar tyckte jag var lagom. Ingen nybörjare kan lära sig surfa utan hjälp, och en lektion är för lite. Efter tre lektioner kan man köra vidare själv. Detta stället var ascoolt med skön personal. Du och alla andra surfare har en strand helt för er själva. SpotX ligger lite utanför Coffs Harbour. Innan Coffs Harbour kan man gärna stanna i Port Stephens för där ska det vara fint men vi missade tyvärr detta.

BYRON BAY. Ett av mina favoritställen på hela östkusten. Och jag är inte ensam, alla älskar Byron Bay. Här kan man gärna spendera lite mer tid. Det finns en skitkul pub, Cheeky Monkeys dit alla går, och man får gratiskäk varje dag vid en viss tid. Förutom all fest i Byron Bay kan man surfa och vi drog ut på havs kajaking för att se sköldpaddor och delfiner. Men detta kan man göra nästintill överallt. Nästan alla som är i Byron Bay åker in till Nimbin, självaste Amsterdam i Australien. Där kan man kolla på konstiga hippies som chillar runt i sitt eget tempo och handla märkliga kläder med alla regnbågens färger på. Såklart kan man köpa så mycket röka man vill och svampar och cookies erbjuds på gatan. Jag var inte så jätte imponerad av detta, så jag skulle nog inte rekommendera att åka dit. Men det beror ju på vad man gillar!

SURFERS PARADISE. Australiens version av Magaluf. Detta är en ”storstad” dit alla aussies drar på supsemester. Det är väldigt mycket fest och man bör göra någon av alla pubrundor som finns. Vi stannade här en längre tid och kom att älska detta ställe. De flesta stannar bara några nätter och får inte så bra första intryck, men jag tycker detta stället var kul och stranden är så lång så man kan varken se början eller slutet på den. Gå på någon av alla nöjesparker som finns runt omkring, den bästa tyckte jag var Wet n Wild, sjukt kul vattenpark med snygg personal!

BRISBANE. Queenslands ”huvudstad”. För mig är det inget måste att stanna där, men jag är inte så mycket för storstäder. Fast det är en trevlig stad med en mysig lagoon mitt i smeten, så man måste kanske göra ett stopp där i alla fall. Det finns en bra bargata med duktigt ös på, The Valley. Är man där borde man åka ut till Moreton Island, en sandö där man kan åka sandboarding. Vi missade detta, men det var många som åkte dit och det verkade vara ett coolt ställe.

NOOSA. Mysigt litet ställe, värt ett besök för ett par nätter. Man gör inte så mycket där, chillar runt och surfar. Går i nationalparken och kollar på fantastiska vyer. Ska man gå på zoo i Australien så ska man göra det här. Det finns gratisbussar från Noosa till Australia Zoo, krokodiljägaren Steve Irwins zoo. Det är krokodilshower varje dag för att hylla Steves kärlek till djuren. Vi var aldrig där, för vi gick på Taronga Zoo i Sydney, men jag hade hellre velat gå på Australia Zoo nu i efterhand.

RAINBOW BEACH OCH FRASER ISLAND. Fraser Island är ett måste, och för att ta sig dit måste man bo antingen i Rainbow Beach eller Hervey Bay. Ingen av de ”städerna” är så mycket att ha, det är pyttelitet. Men alla backpackers samlas där innan och efter sin tur till Fraser Island så det är hålligång ändå. På Fraser Island tar man sig runt i fyrhjulsdrivna jeepar, campar, badar i sjöar med kristallklara vatten och tittar på vilda dingohundar. Det finns många olika turer man kan välja bland.

AIRLIE BEACH OCH WHITSUNDAYS. För att ta sig ut till öarna i Whitsundays bor man i Airlie Beach. Mitt andra favoritställe på östkusten. Här är det ös varje kväll kan jag lova! Jättemysig liten by som påminner lite om Byron Bay. Whitsundays är paradisöar som inte går att beskriva. Det måste upplevas! Man seglar runt öarna och det finns massor med olika båtar att välja på, stora som små, mer party eller mer dykning. Efter Whitsundays festar man loss i Airlie Beach med sina nya båtvänner och stämningen är på topp.

MAGNETIC ISLAND. En fantastisk ö utanför Townsville. Här måste man bo på hostelet Base, så är det bara! Underbar utsikt från rummet med stranden precis utanför. Här finns också Full Moon Partys emellanåt som man kan försöka tima in. På ön kan man se vilda koalor och vi gick på ett mini zoo där vi fick hålla i alla djur vi såg, så som krokodiler, ormar och koalor. Inte speciellt dyrt.

MISSION BEACH. Här stannar många för att göra rafting och skydiving. Skydive är för övrigt ett måste för alla som inte redan testat det. Ska man inte göra något av detta skulle jag inte rekommendera att stanna här för det finns ingenting att göra, vilket i och för sig kan bero på att det var hårt drabbat efter cyklonen när vi var där.

CAIRNS OCH GREAT BARRIER REEF. Här kan man stanna många dagar! Mysig stad med mycket att göra. Dykning och snorklig på barriärrevet är ju såklart ett måste. För att ta sig ut på barriärrevet måste man åka båt eftersom det ligger ganska långt ut. Där finns det en massa olika dagsturer och olika båtar att välja bland. Man måste festa på Gilligans och Whoolshed, där kan man komma åt billig mat och i vissa fall är den även gratis.

CAPE TRIBULATION. Här bor man mitt i den vackra regnskogen, och på vägen dit åker man över en flod där man kan se vilda krokodiler. Man får erfara hög luftfuktighet och mycket djurliv, man blir en riktig skogsmulle helt enkelt. Många åker hit och det är väldigt vackert, men min personliga upplevelse var inte wow. Kanske hade vi för höga förväntningar på det, men jag tycker ändå att man måste åka dit. Skippa djungelsurfing.

MELBOURNE. Hit måste man åka, men försök åk hit när det är varmt. Det är riktigt kallt vintertid nämligen. Det är en cool och hipp stad som många gillar. Många nattklubbar och sköna caféer.

GREAT OCEAN ROAD. Från Melbourne till Adelaide går en väg längs kusten med helt fantastiska vyer. Vi gjorde en dagstur med en buss och hann se det mest väsentliga, men hade vi haft mer tid hade jag gärna gjort det med ett gäng i egen campervan. Då kan man sitta och titta på solnedgångarna över havet med de stora klippformationerna som står upp ur vattnet. Jag har aldrig varit i Adelaide, men är man där måste man göra ett sharkdive! Man dyker ned i en bur där det simmar runt hungriga vithajar omkring en. Detta är dyrt men jävligt coolt, antar jag!

KANGAROO ISLAND OCH TASMANIEN. Hit borde man åka, för det har vi hört mycket om. Vi hann aldrig komma så långt tyvärr, så jag har inte så mycket att säga om det. Men se till att åka dit sommartid när det är varmt! Dessutom hade jag gärna åkt till något av bergen i Snowy Mountains, det hade varit riktigt coolt att åka skidor i Australien.

ALICE SPRINGS. Här kan man spendera så lite tid som möjligt. Man tar sig hit för att ta sig vidare ut i öknen och sevärdheterna Uluru och Kings Canyon bland annat. Men själva Alice Springs är ingenting att hänga i julgranen. Tragiskt nog blir aboriginerna som dricker för mycket i sina ”communities” utslängda av sitt eget folk och alla hamnar då i Alice Springs. Därför är det hög alkoholism och brottslighet här, och man bör inte gå ut ensam på nätterna.

ULURU (AYERS ROCK). Att se världens största sten uppenbara sig från platt ökenmark är något speciellt. Utan att ha sett Uluru och allt runtomkring kan man inte riktigt säga att man har sett Australien. För mig var detta kanske inte höjdpunkten, men jag ångrar absolut inte att jag åkte. Det är något man aldrig kommer se igen. Tyvärr är det väldigt dyrt att åka in till mitten och åka med på någon av alla turer, så där kan man kanske fundera på om det är värt pengarna.

Västkusten

PERTH. Mysig stad där många svenskar stannar för att jobba. Fantastiska stränder. Det är lite dyrare på västkusten men man kan tjäna bättre också. Västkusten är ganska annorlunda östkusten. Mycket lugnare och inte lika mycket anpassat efter backpackers. Men man måste åka hit! Mycket surfing. Gå på Little Creaters Brewery i Freemantle, coolt ställe!

ROTTNEST ISLAND. En mysig, bilfri ö där man cyklar omkring. Det finns många fina små stränder och ön är väldigt lugn och fridfull. Det hoppar runt små Quokkas (minikängurus) överallt, och de finns bara på Rottnest Island.

MARGARET RIVER. Underbara vyer och stränder! Helt fantastiskt. Väldigt liten by där det inte händer speciellt mycket, men det är ett lugnt flow och avkopplande. Man måste se till att gå på en vingård om man är i krokarna runt Margaret River.

Så mycket mer om västkusten vet jag faktiskt inte, men många åker dit och det är absolut ett måste på listan. Jag var där med min familj så jag har lite svårt att ge tips som backpacker där. Men jag fick känslan av att man mest körde runt i sina egna bilar, men det kanske finns liknande bussar som på östkusten. Norr om Perth ska vara häftigt också, t.ex. Exmouth och Broome ska vara grym dykning, och Darwin borde man besöka. Hade vi haft mer tid och pengar hade vi nog hyrt en van i Darwin och bilat ned längs västkusten ned till Perth. Men det är något som vi får ta någon annan gång!

Det blev mycket text det här, men jag hoppas att jag har svarat på många av era frågor. Jag vet ju själv hur fundersam jag var innan jag åkte. Är det något ni undrar över eller om det är något jag missat, fråga gärna!Kommentarer uppskattas väldigt mycket – positiva som negativa! Är det någon annan där ute som har en massa bra tips så skulle det ju vara grymt att dela med sig av det här på sidan!

Jag avundas er alla som har allt det här framför er, ni kommer göra en resa för livet!

Var den första som kommenterar

Svara till