Vardag i Australien

I dag flyttar många ungdomar till andra länder för att studera. 21-åriga Maria Eklöf valde att flytta långt bort, hon valde Sydney. Jag passade på att fråga Maria Eklöf hur det är att bo down under. Och vad är det som skiljer Sverige och Australien åt?

Maria Eklöf är 21 år. Tidigare läste hon på Uppsala universitet men valde att satsa på sin utbildning genom att flytta till Sydney. Där studerar hon marknadsföring på Macquarie University. Hon bor med sin pojkvän i ett hus som de delar med nio andra studenter.

Varför valde du att flytta till Sydney?
Jag valde Sydney dels för att det är en metropol som jag har hört otroligt mycket gott om och dels för att den skola jag helst ville läsa på låg där. Jag har rest runt en hel del i världen men hur mycket jag än har velat har jag aldrig åkt till Australien. Man kan helt enkelt säga att jag slog två flugor i en smäll. Här kommer jag troligtvis bo alla de tre åren som min utbildning tar. Har man väl tagit sig hit vill man inte gärna härifrån.
 
Hur skulle du säga att australienare skiljer sig från svenska?
Australienarna är kända för att vara öppna och pratglada. Det är ett rykte som verkligen stämmer. Atmosfären här nere präglas av attityden ”No worries”; allt går att ordna. Förrutom på universitetet där man sällan hör det konstigt nog. Jag kan inte svara för hur det ser ut demografiskt i andra delar av Australien men i Sydney har en stor del av invånarna asiatiskt ursprung vilket sätter sin speciella prägel på mycket, bland annat. mat.
 
Fungerar universitet som här hemma?
Den största skillnaden mellan svenska och australiensiska universitet är upplägget. Här läser man fyra kurser parallellt under terminerna. Det är väldigt mycket hemarbete och det förväntas att du ska göra allt. Man har grupplektioner och praktiska lektioner och de flesta studenterna är väldigt motiverade vilket ger utbildningen en hög standard. Nu är det inte så rättvist att jämföra mina 20 poäng i mediekunskap som jag läste hemma mot de jag läser här. Men båda skulle motsvara heltidsstudier. Jag kan säga som så att studierna hemma vara betydligt slappare än här på alla sätt och vis.
 
Vilka tips vill du ge ungdomar som funderar som funderar på att plugga utomlands?
Först och främst ska man ta reda på att man verkligen vill läsa utomlands. Det är mycket pengar det handlar om och utbildningen hemma i Sverige håller hög nivå. Men är man bestämd på att man vill ha en internationell utbildning med de där lilla extra så ska man satsa. Man måste även vara förberedd på att det är hårt tempo, något som blir extra jobbigt när man inte har språket de pratar som modersmål.Jag tycker verkligen att man ska kolla igenom alla agenter och deras respektive alternativ.

Vad vill man få ut av utbildningen och vart vill man studera? Det är mycket saker som ska fixas så det bästa är om man börjar planera minst 8-10 månader innnan man åker iväg. Om man har ett jobb i Sverige (något som är att rekommendera då CSN-pengarna inte täcker en dräglig levnadsstandard) så måste man planera hur länge man ska jobba kvar och dylikt. Flygbiljetter brukar vara svårt att få tag för en rimlig summa pengar under månaderna nov-jan då det är högsäsong här. Så man får se till att vara ute i tid. Visum måste man också söka. Detta görs enklast online. Men när man väl har fixat allt och kommit ner hit är det värt alla bekymmer.
 
Är din utbildning CSN-berättigad?
Min utbildning är CSN-berättigad men som många vet så täcker inte CSN allt. Man kan låna en viss summa till terminsavgifterna men man måste ändå ta av Det andra ”huvudlånet” för att täcka dem helt. Ett tips är att jobba mycket innan man åker ner eller skaffa ett jobb här nere om man känner att man har tid till det. Det flesta agenter erbjuder bara CSN-berättigade utbildningar men även om de inte gör det kan man ansöka om CSN för sin utbildning detta tar längre tid och det är inte säkert att man får det. Mer info finns på CSNs hemsida.
 
Hur är det att flytta till ett annat land som dessutom ligger så långt bort som Australien?
Självklart är det en stor omställning man gör när man väljer att flytta hit. Men det känns verkligen som att det är värt det. Familjen hemma kan man hälsa på högst en gång per år men utbildningen är bara tre år. Man måste alltid väga intressena mot varandra. Det har underlättat väldigt mycket att jag har haft min pojkvän med mig. Det har alltid funnits någon man kan bolla tankarna med, någon som förstår ens situation. När man åker själv utan någon kontakt här nere kan jag tänka mig att det är betydligt tuffare.
 
Om du jämför med din vardag i Sverige, hur skiljer den sig åt nu när du bor i Australien?
Inte speciellt mycket egentligen. Det är i stort sett samma rutiner. Det som påverkar en mest är nog att allt och alla pratar ett annat språk än mitt modersmål men det ser jag som en fördel, jag lär mig saker varje dag. Lite kuriosa. Vår hyresvärd är kines. I vår hyra ingår förrutom det vanliga även ris och soja. Denna företelse är tydlig vitt förekommande bland den del av befolkningen som har sina rötter i Kina. Mycket lustigt.
 
Vad saknar du från Sverige?
Jag saknar min familj, saltlakrits, blåbands såser, kanelbullar, osthyveln, högertrafik, fil och självklart mina kompisar.
 
Vad tycker du är bättre i Australien?
Attityden hos människor. Klimatet här gör verkligen skillnad vilket man märker tydligt. Här hälsar alla på busschaufförerna och visar respekt, något som folk inte gjorde i Uppsala. Skatten här är lägre vilket visar sig på en del varor såsom; bensin och sprit.
 
Vilka fördomar hade du om australienare, och har de visat sig vara sanna eller falska?
Man har hört att de ska vara lite lata. Men jag tycker inte att jag känner av det, snarare är de mer avslappnade än hemma. Bara positiva saker har jag stött på här.

Lite kuriosa. Vår hyresvärd är kines. I vår hyra ingår förrutom det vanliga även ris och soja. Denna företelse är tydlig vitt förekommande bland den del av befolkningen som har sina rötter i Kina. Mycket lustigt.

7 kommentarer på Vardag i Australien

 1. Naveed

  Kuuul! jag har också planerat något liknande, fast ettårsprogram. Kul läsning. hälsningar från uppsala

 2. Peter

  Bra skrivet, det känns nästan som jag levt med dig under din tid i Australien! hehe lycka till med studierna

 3. Lisa

  Har själv studerat på Griffith Uni i Surfers Paradise. Måste säga att tempot va rätt lugnt där och CSN lånet klarade jag mig bra på. Jobbade dessutom och fick då pengar till att resa mm för. Australien är underbart, ni som funderar på att åka dit för att läsa eller bara turista, ÅK!!

  //Lisa

 4. Eleonor Petersson

  Jag pluggade på University of Western Sydney i 6 månader år 2000. CSN pengarna räcker om man inte vill resa runt, och det vill man!

 5. Rebecka Nordén

  Jag börjar min utbildning på Macquarie i september så den här artikeln var precis vad jag letade efter! Jag är livrädd för hur ekonomin ska gå ihop men efter att ha läst denna artikel känns det mkt bättre. Tack! En sak som jag undrar är hon någon har ett tipps på lägenhet jag kan hyra eller en bra mäklare som man kan kontakta från Sverige?
  MVH
  Becks

 6. Sarah

  Osthyvel finns att köpa på både Coles och Safeway/Woolworths! Är väldigt glad att jag hittade en för skära ost med kniv är ju bara knasigt haha.

Svara till