Victoria – The place to be (Phillip Island & Ballarat)

Det enda de flesta besökare någonsin ser av det ”riktiga” Victoria, är genom ett bussfönster på väg från Sydney till Melbourne. När du tittar ut genom ditt bussfönster så ser du kanske en bil som kör förbi. Tittar du närmare så är sannolikheten stor att det på nummer-plåten står Victoria – The Place To Be. Så vad finns det då att göra i denna lilla del av detta enorma land som rättfärdigar denna slogan?

De flesta som besöker Australien nöjer sig med östkusten, Sydney, Melbourne, kanske Perth. Och visst är det så, det är där det mesta finns. I Australiens sydöstra hörn ligger delstaten Victoria. Det de flesta förknippar med denna del av landet är Melbourne, Victorias huvudstad, och ofta sträcker sig besöket inte längre än dit. Av delstatens cirka fem miljoner invånare bor drygt fyra miljoner i huvudstaden, vilket innebär att den resterande miljonen är utspridd på Victorias landsbygd.

Börjar man sin resa i Melbourne så är det lätt att ta sig ner till Phillip Island. Hit tar sig de flesta för att titta på världens minsta pingvin, the Little Penguin, eller sälarna på Seal Rocks. Phillip Island är en ganska liten ö, belägen cirka en och en halv timmes bilfärd söder om Melbourne, och hit tar man sig lättast med bil längs The Napean Highway. Phillip Island är ett av få ställen där dessa pingviner går iland varje kväll, efter en lång dag till havs. Det är en obeskrivlig syn att se dessa små varelser trippa upp längs stranden i små ”gäng” för att sedan springa upp till sina bon långt uppe i gräset. Seal Rocks är hem till Australiens största koloni av pälssälar.

Mellan oktober och december bor där ca 16 000 djur, men har man tur så kan man se dem året runt. På ön finns också en koalapark där koalor och andra djur får leva ostörda i sin naturliga miljö, väl värt ett besök. Boende finns i öns största stad Cowes.

Från Melbourne kan man också ta sig till Ballarat. Denna gamla guldrushstad ligger cirka en och en halv timmes bilfärd väster om huvudstaden och hit går det också att ta sig med tåg. Här finns Sovereign Hill, en park som är uppbyggd för att visa hur Ballarat såg ut på 1850- och 60-talen när folk kom från när och fjärran för att gräva guld.
 
Sovereign Hill är ett utmärkt utflyktsmål för både stora och små, eftersom det för barn är en rolig upplevelse med gruvrundturer och guldvaskning. För större barn och vuxna så är det en intressant upplevelse med mycket matnyttig fakta om hur staden såg ut för över 100 år sen. Missa inte ljusföreställningen som visas varje kväll, den kan tyckas lite dyr for vissa, men det är helt klart värt pengarna. Den är mycket välgjord och underhållande, såväl som intressant eftersom den visar en viktig del av Australiens historia, the Eureka Stockade. Ett tips är att välja den senare föreställningen när det inte är lika mycket barn i publiken, och det är mörkare ute.


 
Ett annat måste i Ballarat är Ballarat Wildlife Park, min personliga favorit. På denna familjeägda djurpark är det aldrig packat med folk, och djurskötarna är mycket trevliga och hjälpsamma. De har mest australiensiska djur såsom känguru, koala, wombat, emu, quoll och tasmansk djävul. Varje dag så har de uppvisningar där de matar och berättar om djuren, och man får också tillfälle att klappa och ta kort på dem.

Det bästa med denna djurpark är att man får mata kängururna. Här är det inte som på många andra djurparker där man får gå in i en inhägnad och försöka tvinga de redan mätta djuren som ligger och slöar att äta. Här finns säkert hundra kängurur som alla får skutta omkring som de vill i hela parken. De är alltid hungriga och hoppar gärna fram till dig för att få lite mat. En påse med känguru-mat (som man också kan mata emus med) kostar $2 i kassan. Ett tips är att besöka parken runt september då man kan se söta små joeys som fortfarande bor i mammans pung!

2 kommentarer på Victoria – The place to be (Phillip Island & Ballarat)

  1. madelene

    Är det värt pengarna att åka till Phillip island? Sitter och funderar på det just nu.
    Jag har ingen bil. Går det smidigt att ta buss/spårvagn? Hade du rekommenderat att åka dit, kan man se sälar/pingviner nån annanstans?

Svara till