Victoria – The Place To Be (The Great Alpine Road)

Fortsätter man norrut från Melbourne längs The Hume Highway kommer man efter ca tre timmar till Wangaratta, utgångspunkten för The Great Alpine Road. Denna väg går ända ner till Bairnsdale som ligger på kusten öster om Melbourne. The Great Alpine Road slingrar sig genom nationalparker och snöklädda berg med många intressanta stopp längs vägen.

Från Melbourne till Wangaratta kan man ta sig med buss eller tåg, men resten av turen görs bäst med egen bil, då det är ont om bussar och tåg inte finns. Rutherglen och Milawa, som båda ligger i närheten av Wangaratta, tillhör områdets vinregion, med vingårdar väl värda ett besök. Milawa är också del av ”The Gourmet Region” och här ligger Brown Brothers Winery. Här kan man provsmaka välkända viner (de exporterar till bl.a. Sverige), följa med på en guidad rundtur av vingården (erbjuds vissa dagar) eller äta lunch i den gemytliga restaurangen.

Brown Brothers är bland annat kända för att ha tillverkat en av påven Johannes Paulus II:s favoritvin. Min personliga favorit är deras Zibibbo, ett fruktigt och sött mousserande vin. Befinner man sig i Milawa så är också ett besök på Milawa Mustards ett måste. Detta lilla familjeföretag erbjuder arton sorters senap, och med både söta och starka sorter så finns det något för varje smak, alla med tillfälle för provsmakning. Alla råvaror odlas i närområdet och alla produkter tillverkas för hand. Milawa Mustards har inte bara senap, utan tillverkar och säljer också bl.a. sylt, saft, kryddor, marmelader och honung. Fikonsylten är väldigt god och kan varmt rekommenderas! I huset bredvid Milawa Mustards ligger The Olive Shop som specialiserar sig i allt som har med oliver att göra, t.ex. olivolja, tvålar och vinäger.

Ett annat samhälle som är värt ett besök är Beechworth, en trevlig liten guldrush-stad, med hus från denna era och trevliga små butiker. Här måste man besöka Beechworth Bakery och The Beechworth Sweet Company, som båda är välkända utflyktsmål. Har man tur så kan man ibland på The Beechworth Sweet Company hitta salt lakrits (kallat Dutch liquorice)! Vill man besöka en traditionell australiensisk pub så är det puben i Beechworth som gäller.
 

 
Färden kanske fortsätter genom Yackandandah, som till utseendet liknar Beechworth, fast är betydligt mindre. Här spelades filmen Strange Bedfellows (som var idén bakom Adam Sandler-filmen ”Härmed förklarar jag er Chuck och Larry”) in, och Mel Gibson bodde tills för några år sen bl.a. här i närheten.
 
Leta dig tillbaka till Great Alpine Road och fortsätt ner till Bright, ett samhälle med 1 800 invånare, och som är väldigt populärt hos australiensiska turister. Hit kommer Melbourneborna för att ta en paus från storstadslivet och bara njuta av naturen, eller ta sig upp i bergen. Detta lilla samhälle har massvis med möjligheter för den som är lite äventyrlig, med aktiviteter som skärmflygning, hängflygning, mikrolätt flyg och ridning. Det finns ett hostel i Bright, Bright Backpackers med sängar från $20/natt. Vill man ta en drink eller två så är The Alpine Hotel, med sin uteservering, samhällets pub och är väl värt ett besök.  
 

Från Bright kan man också ta sig upp till nationalparken Mt Buffalo (se bilden till vänster, Mt. Buffalo är det nakna berget rakt fram). Här finns vandringsleder av varierande svårighetsgrad och man kan fortfarande se spår av skogsbränderna som härjade 2003. Ett måste om man besöker Bright under sommarmånaderna är ett besök på Bright Icecreamery, som tillverkar och serverar (enligt mig och många andra) världens godaste glass. Som det nämndes tidigare så är Bright också inkörsporten till bergen, som på vintern betyder skidorterna.

Falls Creek och Mt. Hotham är två av de stora orterna dit man åker för att åka skidor. Förvänta dig inte svenska fjällen-standard på snön, då den oftast är väldigt tunn och ihoppackad. Snön i australiensiska fjällen består nämligen mest av konstgjord snö, eftersom den riktiga snön inte räcker till. Det har hänt i föregående år att de varit tvungna att avsluta skidsäsongen tidigt eftersom det inte funnits tillräckligt med vatten för att tillverka snö. Låt dock inte detta avskräcka dig från att åka dit, det är inget fel på skidåkningen, och att åka skidor i juli kan ju vara en upplevelse!

Victoria har mycket mer att erbjuda än man tror, och har du lite tid över på din resa, eller bara vill se något annat än stränder och storstäder, så kan jag varmt rekommendera dessa resmål. Det vackraste i denna del av världen är förstås gratis. På en stjärnklar sommarnatt, titta upp mot himlen och se stjärnor som vi aldrig får se i Sverige; Vintergatan med sina miljoner stjärnor och kanske även planeten Mars, som en liten röd prick långt långt borta. Det är då man inser att man lätt tar allting vackert för givet!

Var den första som kommenterar

Svara till