Whale Watching in Paradise

Marcus åker på whale watching utanför Australiens Guldkust och berättar om diskussionen som pågår i landet om valarnas framtid.

Tio minuter med båt, öster om Guldkusten, och du är mitt bland valarna som är på väg söderut för vintern. Det låter lite otroligt, men det är sant. Tio minuter från kusten och du är omringad av dessa jättar. Jag tog en solnedgångstur ut på en båt med ett gäng andra personer. ”Tea and Biscuits” var inkluderat i priset! Och priset är vad men skulle kunna gissa, ungefär 400 kr. Men var det värt det? Det enkla svaret ar Ja, men det verkliga svaret vet du inte förrän du har provat själv.

Vi hade ett tag fem valar runt oss, som lekte på ytan. Och mycket klickande med kameran och flängande från sida till sida av båten blev det.

Valarna migrerar varje år till Sydpolen för att para sig. Sedan simmar de norrut, för varmare vatten. Detta för att deras ungar skall födas här, och äta upp sig. De nyfödda valarna klarar inte av de kalla temperaturerna i söder utan detta nödvändiga fett.

Vi stannade med valarna i ungefär två timmar, och förundrades var gång de kom upp och hälsade på oss. Det första man tar in är hur underbart smidigt dessa jättar glider i vattnet, men också hur otroligt glada vi skall vara att vi fortfarande har dem där.

Hajnät skyddar Guldkustens badstränder från attacker. Men de gör också mycket skada. Under vinterperioderna när valarna kommer nära kusten för värmens skull, fastnar varje år ett par valar i dessa nät, och oftast lyckas de ej komma loss.

Medan jag skriver detta är det väldigt hårda påtryckningar på Japan att dra ner på sitt valfiske. Alla dessa element, plus de naturliga orsakerna för valpopulationens förlust, så som strandade valar vars lungor inte klarar trycket av valens egen tyngd, gör att intrycket av att se dessa valar leka utanfor kusten går djupare än bara själva novaliteten att se dem.

Att kunna se valar leka i vattnet är inget vi skall ta för givet, och jag är glad att jag har kunnat göra det innan det är för sent. Förhoppningsvis kommer hårt arbete och förstående rädda dessa giganter.

1 kommentar påWhale Watching in Paradise

  1. Pia

    Jag skulle gärna se att artikeln innehöll lite mer om japans valjakt och varför den är kritiserad.
    Det är ju egentligen inte tillåtet för dem att döda valarna men de har hittat ett kryphål att det är tillåtet i forskningssyften.

    Står en del här om den frågan: http://www.seashepherd.org/whales/whales.html

Svara till