Fredrik ”Bali-kungen” svarar på några frågor

Fredrik har varit på Bali ett antal gånger, och nu senast för cirka en vecka sedan. Jag passade på att höra hur det var nu efter bomberna och allt som hänt i trakterna.

Precis hemkommen från Bali, hur länge var du där?
Jag var där knappt tre veckor.

Hur många gånger har du besökt Bali?
Åtta gånger sedan 1999. Men jag var där under en längre tid då jag jobbade som dykguide.

Varför just Bali? Vad är det som är så speciellt med just Bali?
Vet inte riktigt, Jag gillar turisterna som är där och jag gillar Balineser. De är oerhört sociala. Min fru konstaterade att hon inte kan förstå att det är stor fattigdom. När man pratar med dem får man intrycket av att de är ”rika”. Man känner att de mäter livskvalite på ett annat sätt. Sedan är det ju ett väldigt avslappnande liv där nere billigt och bra helt enkelt.

Du måste vara berest på Bali, har du några tips för den som aldrig varit på Bali?
Jag vet att många verkligen har svårt för Bali. Det springer säljare överallt, det är massor av trafik och stränderna är inte lika fina som i Thailand. Men man ska ta Bali för vad det är. Inte kan man åka till Bali och tro att äventyret bara dyker på en. Det är inte heller säkert att man får kul om man åker på turer till alla sevärdheter. Nä, hyr en moppe eller en bil! Lokalbussarna fungerar också. Som dykare gillar jag naturligtvis Tulamben. Om man tycker det är värt att sitta i en bil i 3-4 timmar för världsklass-snorkling ska man definitivt åka hit. Snorkla över ett vrak från andra världskriget. Väl där ska man absolut inte missa att snorkla vid väggen i Tulamben. Väggen ligger 200 meter från vraket i slutet av bukten. Den är väldigt bra och nu senast fick vi se ett stort stim med ”Bumpheaded Parrotfish”. Utforska den hela vägen ut till udden. Håll dig på 2-3 meters djup.

Vad är ett måste när du besöker Bali?
För mig är ett måste att gå på Warung96 en avslappnad restaurang vid Kuta Beach. Sitter där nästan varje kväll när jag är i Kuta.  För surfaren är det naturligtvis Uluwatu och för dykaren tycker jag det är Nusa Penida och Nusa Lembongan även Gili (men det är ju Lombok). För Japanare är det Waterboom Park. För festaren är ett måste en djungeljos, kanske två, defenitivt inte tre. Vulkanvandringen på Batur kan rekommenderas. Samt att besöka huvudtemplet och Uluwatus tempelområde.

Vad kan man hoppa över?
Hardrock café och delfinturen i Lovina. Mattias tillägger: Jag var i Lovina 2000 för att testa på delfinturen och kan inte annat än instämma med Fredrik, det kan definitivt hoppas över. Det är en delfin på cirka 200 turister, och det enda man gör är att man åker runt i klunga och jagar de stackars djuren.

Hur har Bali hämtat sig efter bomberna? Hur är stämningen?
Turisterna har hittat tillbaka men det är naturligtvis inte lika mycket som förr. Det har blivit något dyrare men det är ju inte så det svider direkt. De måste ju ta hem pengarna på något sätt när det inte är lika mycket turister. Balineserna vill inte gärna prata om det, men en del gör det. Tyvärr så skyller många på muslimer i största allmänhet. Annars så är stämningen ungefär den samma. Bomben har blivit ett litet försäljningsargument. ”no business since bomb, please buy a stering wheel”.

Har du besökt någon av grannöarna? Hur var de i sådana fall?
Har bara besökt Gili utanför Lombok. Det var mycket lugnt och ganska bra dykning. Tyvärr tycker jag att mycket korall var förstört, men man får nästan garanterat se haj, sköldpadda och andra stora saker. Jag hade turen att se Manta.

Bali brukar ju vara ett Surf-mecka, surfar du?/ har du testat?
Jodå jag har provat och stod upp på en bräda efter fem minuter. Det var ganska långt in på en mindre våg vid Kuta Beach. Enkelt trodde jag. Men jag lyckades aldrig paddla ut i några större vågor. De drog alltid in mig till stranden och det sluta med att jag satt och surade på land. Men om man ger det ett par dagar, och pratar med lite andra surfare så lär man det sig nog. Man ska vara noga med att det är en bra nybörjarbräda man hyr.

Kommer du åka tillbaka igen? Har du något planerat?
Kommer nog att åka tillbaka, men nu kommer det att dröja kanske tio år. Men man vet aldrig. Har sagt många gånger att nu ska jag inte åka tillbaka nått mer. Om jag hamnar där igen så är det bara för att ta mig vidare på de andra öarna. Vill till Komodo, men antingen har tiden eller ekonomin satt stopp för det.

Om du inte fick åka till Bali, var hade du åkt då?
Vet faktiskt inte. Har extremt dålig fantasi just nu. Har sett massa bra bilder från Sydamerika här på backpacking så det lockar lite.

Hur tar man sig bäst runt på ön?
Snabbast med en bra motorcykel, säkrast i en bil, billigast med lokala bussarna. Om man har en rumpa som inte domnar bort efter ett par timmar på en sadel är det kanon att köra runt på ön. Men man ska vara försiktig. Trafiken är många gånger värre än i till exempel Thailand. Man ska också se upp med polisen. Om du inte har internationellt körkort åker du fast. Muta med en 50 lapp så är det okej. Visa inte att du har mer pengar då kostar det mer. Jag har en 50 lapp separat i fickan.

Har du några andra trevliga tips som du känner att du vill dela med dig av gällande Bali?
För backpackaren som saknar lite svenska saker så är det ”Blues skinnkläder” som gäller.Snus köper du där hos Jimmy som sitter i Blues gamla lokaler. Han bjuder även på djungelvrål och knäckebröd. Man hittar honom på en tvärgata till Poppies Lane 2 i Kuta. Ät på restauranger med mycket folk, det brukar vara smart då maten oftast är färsk.

Festa inte hårt med en dyr klocka. Uluwatus tempelområde är fint, klart värt ett besök. Var inte rädd för aporna men håll i kamera och glasögon. Tänk på att det finns mycket tempelområden och man ska inte visa benen, en sarong är alltid bra att ha med sig.

Upptäck saker själv och  var inte arg på försäljarna som inte ger sig, detta är deras levebröd. Fläta inte ditt hår som australiensiskorna gör, det ser fånigt ut. Syr du upp kläder kolla dem noga då balineser ibland inte är så noggranna.

16 kommentarer på Fredrik ”Bali-kungen” svarar på några frågor

 1. Elin Lindelöw

  Hej. Kul att läsaom era upplevelser på Bali. ´Var själv där en månad i Januari och sedan I mån i Maj. Som tips till er som vill åka till Bali vill jag säga att åka utanför de vanliga turisttillhållen. Vi har fått människor för livet därnere. Men de fann vi i Lovina. Så åk till Lovina och ät på Rasta Bar på Lovina beach. Underbar mat och underbar personal!
  tack för mig.

 2. sofia johansson

  Kul att få läsa lite bra tips jag och min sambo åker den 26 nov till bali och han är snusare så tack föt tipset om blues om vårat egna förråd skulle ta slut tack

 3. Fredrik

  Måste tillägga att jag inte kunde hålla mig borta i tio år som jag svarade på nån fråga. Det gick väl knappt ett år 😛

  Nu är jag på väg dit igen, med lite tur redan i juli 🙂

  /Freddan

 4. Johannah

  Bali är något speciellt..åkte hem samma dag som dom sprängde 1/10-05. Men jag kommer garanterat att åka dit igen, pga alla underbara människor där!

 5. Anna

  Jag är också helt biten av Bali. Har ”bara” varit där 4 ggr, men jag kommer definitivt att åka dit igen!

 6. Mallan

  Jag ska åka till bali om en och en halv vecka!! det ska bli jätteroligt! Tack för alla tips! nu vet jag att vi inte ska åka på delfinturen som vi annars tänkt!

 7. Lina!!!

  Hejsan!
  trevligt att så många harvarit på Bali, var där 3 veckor innan det sprängdes 2005.. kan inte förstå vad det är för hemska männsikor som gör något sånt.. nu har vi bokat resa om 8 veckor åker vi jag och min sambo som aldrig varit där.. för mig var det helt underbart, billigt att leva och underbara mäniskor(lite jobbiga i början, första dan på stranden dem var ju efter en som om man vore en kändis) hahaha.Jag bodde i Kuta och fick snabbt kompisar, träffade några killar som jobbade på The wave, en helt grym nattclub/bar..vi tog en 2 dagars tur, i apskogen och besökte vattenfall osv.. blev ochså jätte besviken på lovina, satt och sov i den lustiga sorts kanot? ingen delfin så långt ögat kan nå.. plus att restaurangen stängde typ 22 och det var den enda.. trist..
  nu har jag hört lite om oroligheterna på bali.. någon som vet vad det handlar om.. vill inte missa min resa dit!!! LÄNGTAR…man kan inte beskriva bali direkt, först blev jag lite besviken, förställt mig vackrare än thailand, men åker hellre till bali än thailand, go mat,balineserna är underbara och billigt att leva.. prova och surfa det är kul när man väl kan stå på den attans bräda.. KRAM

 8. Jenny

  Jag var där andra gången då senaste bomben small på Kuta Sq. Visst var det en massflykt av turister men jag tycker ändå att allt stabiliserades och togs om hand bara på några dagar. Som sagt människorna är av gott mod och ser lycka i annat än pengar helt klart. Fästmannen var med på andra svängen eftersom jag ville surfa innan jag vart för tjock (gravid) så han var fast på ön med en hormonellt galen sur hemsk flickvän så jag får nog svårt att motivera en till trip till Bali:( Annars skulle jag åkt redan! Warung96 är såååå mysigt och gott och billigt!!

 9. Sofie

  jag har varit på Bali 3 gånger. November 2001, september-oktober 2004 o april 2005 o ska dit i januari nu 2008 =) Ska bli helt underbart, älskar den ön o skulle kunna bo där. Har flera balinesiska vänner, precis som du skrev så e dom väldigt sociala =)
  Warung96 e grymt men måste också tillägga att Ayo Beach Inn på poppis 1 e ett GRYMT ställe att bo på =)

 10. Vim

  Jag gjorde en underbar trip till Bali december 1999.
  Har längtat tillbaka sen dess och ska äntligen dit nu i slutet av April.
  Någon som var där innan bomberna som vet hur mycket det skiljer sig från nu?
  Hur mycket/lite folk?
  Vad ligger priserna på idag? Mer gissar jag men är det dubbelt/trippelt eller vad?
  Vi betalade drygt 20SEK för en risig bungalow i Kuta och 40SEK för en enkel men fin i Ubud. Curryn på 96:an kostade runt 10SEK och en trerätters med öl på en bra restaurang som typ Casa Luna/Indus i Ubud gick kanske på 100SEK.
  En minibuss från Kuta till Ubud betalade vi också ca 100SEK för om jag minns rätt.
  (Skriver priserna i SEK eftersom valuta ändras så mycket)

 11. Isabel Eriksson

  Var på Bali 2000 med familjen men ska nu dit på egen hand. Ska flyga till bali men hem från bankok och resa runt lite däremellan, någon som vet om man måste kunna visa upp utresebiljett från bali när man kommer dit?

 12. Webguide

  Finns det någon uppdatering till denna? Har han varit på Bali igen sen sist etc. etc.

 13. Kimbala

  För er med Snus abstinens så hittar ni det även på Maya’s Coffee & Smoothie Bar i Pantai Sindhu, Sanur.

  Jag skulle rekommendera en trekk upp för Mount Batur. Kitesurfing i Sanur är inte heller så dumt.

  Finns flera skolor i Sanur men det gäller att åka under en period då vindarna är bra.

 14. Johanna Lindahl

  hej ska antagligebn plugga distans från Bali och undrar hur man bäst hittar bra billigt boende? =)

 15. ml

  Jag såg fram emot min resa till Bali som alla skrev att det ska vara så fantastiskt! nu när jag här så upplever jag att det nog värsta semester som jag haft.Visst det fanns trevliga stunder här och där men för det mesta var det argumentera om priserna och ändå blev uppkörd gång på gång. Det tar så mycket av energi och förstör semester.Jag hade väntat mig härliga stränder där man kan bada, tyvärr var det vassa koraller som drogs upp på ytan med höga vågor.På Gili Air mötes vi av en stor sopp station mitt på ön.Gång på gång vart vi erbjudna den farliga svampen som de flesta verkar höga på.När jag beställde resan googlade jag om Bali och fick mest positiva svar vilket förvånar mig nu.

 16. Lennong

  Finns svenska vägskylten kvar till Blues på hörnet? Anledningen till min fråga är att jag personligen gav snubben den. Många minnen. RIP.

Svara till