Corpus Christi – en färglad dag i Brasilien

Corpus ChristiMaj är en speciell månad för Brasilien, det är månaden då hela landet kläs i glada färger och man hyllar Jesus. Det planeras månader i förväg för att allt ska vara så perfekt som möjligt och så vackert som det bara kan bli. I några timmar så färgläggs många gator landet runt.

Dagen då hela landet färgläggs kallas Corpus Christi och är den tredje torsdagen efter  Heliga Trefaldighetsdagen. Den infaller i maj månad och är en av de viktigaste högtiderna enligt katolska kyrkan. På Corpus Christi så firar man den verkliga närvaron av Jesus med nattvarden, även kallad Eukaristin.

Vårt första år här i Brasilien så vaknade jag en tidig morgon av att det var en massa människor på gatan utanför. Eftersom vi bor i ett lugnt område så blev jag såklart nyfiken på vad det var som stod på utanför och gick ut. Ute på gatan så höll närmare femtiotalet människor på att dekorera gatan. Har man aldrig sett något sådant innan så är det en väldigt mäktig upplevese. På gatan så görs en matta av starka färger dekorerade med bilder och religiösa anknytningar.

Det finns bilder på Maria och Jesus, på Jesus ensam, vackra hjärtan av rosenblad, kors, druvor, bröd och vin (sista måltiden), fredsduvor, information om kyrkans rörelser såsom ungdomsgruppen och Pastoral da Crianca – en grupp som stödjer familjer och barn. Dessa symboler upprepas flera gånger i olika färger och mönster gjorda av olika material.

Material som används är ofta sågspån – ofärgat som färgat, krossat kaffeskal, kapsyler, blad av olika träd och blommor, stenar, färgat papper, äggskal, sand och allt annat som man kan tänka sig. Först så bestäms det vilka gator som ska dekoreras, det är alltid de som är anknytande till kyrkan, gärna ska mattan gå in i kyrkan också. Dagen innan så ritas mattan ut i små rutor där den ska ligga med mönster så att det syns vad som ska ligga i just den rutan. På natten vid fyra tiden så börjar man att dekorera mattan. De som bestämt och anmält sig att de vill vara med är de som dekorerar. Eftersom de går upp så tidigt så finns det oftast någon som serverar kaffe och te till de som dekorerar.

Man skulle kunna tro att ett sådant här arbete borde ligga kvar i minst några dagar för alla att se men så är det inte. Om man inte är snabb nog så kan man t.o.m. missa alltihop. Mattan ligger nämligen bara uppe i ca två-tre timmar efter den är klar.

När mattan är klar så går alla katoliker på gudstjänst, under gudsjtänsten så bryter man och går ut med prästen för att gå på mattan. Att gå på mattan symboliserar att man hyllar Jesu kropp och blod. Det sjungs sånger och ropas ut bibliska meddelanden. Efter att man har gått runt hela mattan, som kan vara flera kilometer lång, så går man tillbaka till kyrkan för att ta nattvarden.

Även om man inte är katolik så är det otroligt vackert att se på och en syn som man inte snart glömmer och som är absolut värt att förlora sin sovmorgon för.
 

Var den första som kommenterar

Svara till