Det brasilianska köket

Den brasilianska maten bjuder på ett otroligt rikt sortiment och ingredienser som knappt finns på någon annan plats i världen. Linda guidar till det brasilianska köket, som har en förmåga att förvandla den allra enklaste rätt till en välsmakande upplevelse.

Det brasilianska kökets stapelföda är först och främst ris och bönor, finns det inte bönor och ris på bordet så är det ingen måltid tycker de flesta. Riset kokas med vitlök i och bönorna med överblivna köttbitar och grisöron, oftast serveras även en bit kött samt en enkel sallad. På bilden ovan ser ni små miniapelsiner som man äter med skalet på, de är väldigt goda men ovanliga att hitta.

Ovanliga grönsaker såsom jilo (till vänster) är vackra att se på men ack så bittra att äta. Här hittar man stora avocados och flera olika sorters passionsfrukter och mangos. De flesta frukter finns året runt eftersom Brasilien har ett brett klimat från norr till söder, finns det inte i en del så finns det i en annan.

Om det är något som brassarna gillar så är det sött. Att inte ha mycket socker i en kaka eller i kaffet är uteslutet, till och med de hembakta bröden är söta. Grossister där man kan köpa sött finns överallt och vem som helst kan handla där. Här använder man ofta olja i bakningen istället för smör och att använda en mixer för att göra smeten är hur vanligt som helst. Det finns speciella tidningar med bara mixerrecept.

Jabuticaba (till höger) är ett träd som ger små svarta bär med vitt innehåll. Bären växer längs trädstammen och på grenarna och ibland är hela trädet fullt av bär, att plocka dem är ett arbete som kräver tålamod. Smaken är lite besk men kokar man saft av dem så påminner de om blandsaft. Det är vanligt att göra likör utav dem.

Att grilla är nog det som brasilianarna gillar mest utav all matlagning. Vid en grillning så behöver man inte så mycket mer än kött och öl tycker det flesta men vanligtvis så finns följande med på menyn; ett gott kött, gärna picanha men vanlig biff går bra, linguiça–korv, en enkel sallad av tomat och lök, vitt bröd och dryck. Här använder man inte grillsåser och liknande eller serverar röror och dyligt. Köttet kryddas med salt och eventuellt vinäger.

Enkelt men gott är det som gäller här och börjar man ställa fram för mycket saker så finns chansen att man äter upp det själv istället. Köttet serveras skuret i bitar på en tallrik som alla tar en bit av när tallriken passerar. Att använda tallrik och gaffel är ovanligt. Tomatsalladen läggs i brödet. Sedan så äter man så under flera timmar. Efterrätter förekommer oftast inte men har man tur så grillar man kanske en ananas med honung på.

Något som är ovanligt är också att servera sås till maten, eftersom de flesta äter bönor så är en sås inte nödvändig och maten ska helst vara torr. Maten serveras med farinha de mandioca – malet och kryddat mandiokmjöl, eller ett malet och kryddat majsmjöl. Detta kan även användas till paneringar och blir väldigt gott.

I norr är det starkare smaker som gäller och frågas det om maten ska vara varm eller kall så talar man inte om temperatur men om kryddning, något som kan vara bra att komma ihåg om man åker dit och inte gillar stark mat. I söder är maten mer europeiskt inspirerad på grund av de tyska och polska ättlingarna som bor där.

Brasilien har ett underbart utbud på ingredienser och smaker som är speciella just för Brasilien och är man väl här så bör man försöka smaka på allt man kan.

2 kommentarer på Det brasilianska köket

 1. Urmas Lepp

  Hej Linda !
  Nja ! Bönor med grisöron ? Det har jag inte träffat på trots att jag bott här i Brasilien i 2 år. Däremot stämmer det att man IBLAND blandar ner lite kött när man kokar bönorna. Jag undrar om du inte menar nationalrätten Feijoada ? Denna böngryta med svarta bönor kokas med allehanda olika typer av ”kött”. Ibland svansar och öron. Men det hör faktiskt till ovanligheterna. Det var mest förr i tiden som dessa användes av slavarna som fick hålla sig till med vad som blev över från herrefolkets kök. Numera har man bättre kött i grytan.
  Ha det.
  Urmas Lepp
  Campina Grande
  Paraiba

 2. Linda

  Hej Urmas, tack för din kommentar. Det där vad man har i bönorna kan säkert variera från familj till familj, i min familj och i andras vad jag vet, så är det inte alls ovanligt att ha i diverse köttdelar inklusive grisöron i den vanliga bönkokningen.

  Att feijoadan innehåller svans osv det gör att det bara blir godare tycker jag 🙂 Det Brasilianska köket innehåller så mycket gott och så många olika förberedelsesätt att det nog varierar vart man bor. Men att det är gott kan vi nog alla hålla med om 🙂

  Ha det så bra!

Svara till