Introguide till Ilha Grande, Rio de Janeiro

Ilha Grande är ett toppenställe som alla älskar. Åk dit!

Har nu besökt Ilha Grande vid ett flertal tillfällen. Det är svårt att inte tycka om stället. Ilha Grande är speciellt bra är det om man gillar vacker natur och fantastiska stränder. Mindre bra om man är ute efter hålligång. Det finns ett väl utmärkt och välskött system av stigar och leder på ön. Ön är stor som en tredjedel av Öland och liknar faktiskt en vulkanisk söderhavsö. Trots att den inte är större finns höga berg och den högsta toppen når precis över 1000 meter. Det finns en topp (bico do papagaio – papegojnäbben) som går att nå på c:a 4 timmar hård vandring från byn Abraão.

Min son, 9år gammal, har varit däruppe (inte jag) och det är en hisnande upplevelse. Att rekommendera! Transport dit: Båt till IG går från Angra dos Reis och Mangaratiba. Vill du hålla ner kostnaderna tar du bussen dit från busstationen i Rio (busstation på portugisiska heter Rodoviária). Kolla båttider på www.ilhagrande.org. Klicka på ”Como chegar” och sedan på ”Barcas SA”. Väl där kliver du iland i Abraão som är det största samhället / byn på ön. Ön har status som naturreservat och därför finns det inga stora hotell och knappt några fordon alls. De fordon som finns är för transportera bofasta till andra delar av ön, traktor för sophämtning, brandkår o dyl. Inga turisttransporter. De sker med båt eller till fots. Boende: Inga stora hotell alltså, bara små ”pousadas” (pensionat) och dessa finns i olika prisklasser.

Jag har bott på tre av dem: Cambeba, Sanhaco och Pedacinho do Ceu. Alla är billiga, trånga, enkla men trevliga. En typisk brasiliansk frukost bestående av bröd, ost, kaffe, frukt och juice brukar ingå. Abraão är så litet så det spelar mindre roll var man bor tycker jag. Aktiviteter: Båtutflykter, strandhugg och vandringar. Det finns fina stränder i närheten av Abraão som går att nå till fot. Den finaste tycker jag är Abraãozinho, som tar c:a en halvtimme att nå (ligger i viken öster om Abraão om du tittar på kartan).

Många tycker om den svarta stranden som ligger mycket nära byn (väster om byn). Där finns även en stor naturlig sötvattenspool och ruinerna efter olika byggnader och en akvedukt. IG var till i mitten av nittiotalet mest känt för sitt fängelse. Där förvarade man Brasiliens allra farligaste fångar, bl.a. ledarna för Rio´s och São Paulos knarkkommandon. Inga kul killar.

Ingen ville vara där och därför har turismen inte tagit fart förrän för c:a 10 år sedan. Ruinerna efter fängelset finns kvar och ligger i en by som heter Dois Rios. Att vandra dit under en dag är min favoritutflykt alla kategorier på ön. Det är 14 km tur och retur. Det tar en hel dag och är ganska jobbigt (speciellt hemgången) Men det är fantastiskt. Dois Rios ligger på utsidan av ön (titta på kartan) och byn ligger vid en av öns vackraste stränder. Namnet (Dois Rios = två floder) kommer av att två floder mynnar i varsin ände på stranden. Dois Rios var från början en sockerplantage och blev sedan en by där de anställda på fängelset bodde.

Det är till stora delar en spökstad där man kan se spår av eleganta gator med gatubelysningar, fontäner, torg med parker osv. Nu bor några familjer där som huvudsakligen tar hand om några få byggnarder som ägs av Universitetet i Rio. Lunch (kött-svarta bönor-ris) kan man äta för c:a 10 Reaís hos de familjer som serverar mat i sina trädgårdar nära stranden. På promenaden dit och hem kan man stanna och bada i sötvattenskällor – jättefint ställe som kallas Piscina dos Soldados (soldaternas pool).

Det finns flera företag som erbjuder olika utflykter med båt. Ön är mycket kuperad och att ta sig till stränderna till fots kan ta lång tid. Alla erbjuder samma sak. Shoppa runt och jämför priser. Om man är fler kan det bli rabatt, liksom om man köper flera utflykter av snabba ställe. Ett ställe man bör åka till är stranden Lopes Mendes som är fantastisk tillika den mest kända på ön. 3 kilometer vit strand på öns utsida – fantastiskt vackert.

På vägen dit ser man ofta dvärgsilkesapor – sådana de har på Skansens akvarium. Ett annat fint ställe är Praia da Feiticeira (häxans strand) och Freguesia de Santana (öns första bosättning med fin strand). Finns massa bilder på websiten. Kolla där. MAT och kostnader: Det finns flera bra restauranger i varierande prisklass i Abraão. För utflykter köper man bröd, frukt, dricka osv i något av de små snabbköpen som finns. Allt på IG är mkt enkelt men kostar lite mer än i t.ex. i Rio. Allt transporteras på båt och de har sin säsong då pengarna skall tjänas. Att åka till Ilha Grande kan vara beroendeframkallande – väl där vill man inte därifrån.

Var den första som kommenterar

Svara till