Karnevalen i Rio – en vägledning till världens största fest!

Att vara i Rio under karnevalen och ändå missa festen kan väl liknas vid att ligga i framstupa sidoläge strax innan tolvslaget på nyårsafton.

Men – det är faktiskt inte heller riktigt så lätt som det låter att hitta det bästa kalaset.   En vanlig föreställning är ju att hela staden skulle förvandlas till ett enda stort dansgolv med fest tjugofem timmar om dygnet, men riktigt så är det inte. Till och med den mest rutinerade partyprissen kan alltså behöva lite vägledning i karnevalsdimman.

Hela karnevalsprylen är ju mest känd för den bisarrt stora paraden, där de olika sambaskolorna dansar brallorna av sig inför tiotusentals sjungande och påhejande åskådare. Varje sambaskola kan bestå av fyra- till femtusen deltagare, så det är ett rätt imponerande arrangemang att titta på.

   Det hela avgörs i den så kallade sambodromen, som egentligen är två parallella jätteläktare med en lång paradgatan emellan sig. Om man vill se den högsta divisionen med de bästa skolorna bör man ta sig dit på söndagen eller måndagen under karnevalhelgen. Den första skolan entrar scenen vid niotiden, och den sista slänger in handduken vid femtiden på morgonen. För den som orkar finns det alltså samba så det räcker och blir över.

Biljetterna tar snabbt slut och om du inte redan har ordnat en på förhand är det svarta marknaden som gäller. Detta är dock inget problem. Det finns alltid biljetter kvar och du kan komma över en precis utanför arenan samma kväll. Med priser från dryga hundringen får du en plats på den mest avlägsna läktaren, medan dryga trehundra tar dig desto närmare.   

En snålvariant är att gå på skolornas repetitioner på sambodromen, då med gratis inträde. Då ska man ju dock också veta att det då är utan alla dräkter och ekipage. Inte i närheten av samma grej alltså, men man kan få en idé om hur det kan vara. Så där ja, då var alltså själva paraden avklarad och vi kan koncentrera oss på det runt omkring! Den absolut skönaste stämningen hittar du i en av karnevalens alla ”blocos”. En bloco är en slags gatufest bestående av allt ifrån hundra till hundratusentals personer som möts någonstans i staden för att bara släppa loss.

Några obligatoriska ingredienser är: en lastbil packad med kvarterets mest distade högtalare. Ett sambabatteri som får dina gulddojor att glömma bort allt vad otakt heter. Och – sist men inte minst, ett otal försäljare med sina frigolitlådor fullproppade med iskalla öl. Alla blandas i ett myller av människor och till och med du som gringo känner dig som en i mängden för en stund.

Med samban som ledstjärna ringlar sig sedan hela folkmassan som en lång orm längs med stadens gator till ett speciellt mål, där festen fortsätter ända tills siste man lämnat det tillfälliga dansgolvet. Blocosarna kan först verka väldigt spontana, men följer ett ganska noggrant schema. Info om när, var och hur varje bloco dyker upp finns listat på flera hemsidor och är ofta uppsatta på de flesta vandrarhemmen.

Förra året drog en av de mest populära, Bola Preta, över hundra tusen glada till Centros gator och torg. Hamnar man mitt upp i detta, omringad av tusentals sjungande och höftgungande brasilianare är det svårt att inte låta sig ryckas med. Några andra heta blocos är Suvaco de Cristo, gigantiska Bola Preta, Carmelitas och charmiga Simpatia é Quase Amor.

Blocosarna var historiskt sett en gång det som idag blivit de stora sambaskolorna. 2007 var över hundra olika blocos registrerade, så det är bara att valla dans-skorna och ner på gatan!
 
Sambaskolorna har också börjat marknadsföra sig själva inför karnevalen. Många nattklubbar har temakvällar med ett gäng trumslagare som håller en puls på hundranittio hela natten, och redan där kan du alltså få en försmak på vad som väntas komma. En bra central för Rios nattliv är www.riofesta.com.br. Här hittar du det mesta av det som är på gång i staden.

Det allra säkraste sättet att få en del av karnevaluppvärmningen är dock att åka direkt till sambaskolornas egna lokaler och vara med på helgernas repetitioner. För ca 70 kronor får du skaka precis hur mycket rumpa du bara kan, vill och orkar. Från november börjar det bli riktigt bra drag, och ju närmare karnevalen man kommer, desto mer ös på dansgolvet!

 Snabbt sammanfattat är det är kring detta som hela karnevalsfesten egentligen kretsar kring. Försök plocka lite av varje, testa och känn efter, och du har alla möjligheter att precis skräddarsy just din karneval. Det kommer bli fyra dagar som du sent ska glömma i ett härligt galet Rio…

2 kommentarer på Karnevalen i Rio – en vägledning till världens största fest!

Svara till