Londrina- en ung men kulturrik stad

Zerao- LondrinaLondrina brukar kallas en ung romantisk studentstad med mycket att bjuda på. På bara 70 år har staden vuxit till att bli en självklarhet på den brasilianska kartan och är i dag den tredje största staden i södra Brasilien. Med en av de största flygplatserna i södra Brasilien utgör Londrina en naturlig mellandlandning för resenärer.

Söker man sig ner till de södra delarna av Brasilien så åker man oudvikligt genom staten Paraná.  Paraná ligger längs kusten och är ett omtyckt resemål för brasilianare och folk från alla världens kanter.

Londrina ligger i de norra delarna av Paraná och är den andra största staden i Paraná med ca 600 000 invånare.  Namnet Londrina är hämtat ifrån engelskans London och här finns även ett litet shoppingcenter som heter Londres vilket betyder  London på portugisiska. Grundad 1935 är Londrina en ung men rik stad på upplevelser och kultur.

Londrina är känd för att vara en av de bästa studentstäderna i södra Brasilien, studenter från hela landet söker sig till Universidade Estadual de Londrina såväl som andra stora universitet i staden. Såväl studenter som icke-studenter söker sig ut på gatorna när mörkret faller och besöker någon av de hundratals barer som finns i gatuhörnen.

För de danssugna finns det flera bra alternativ, en del nära Londrinas stolthet – den konstgjorda sjön Lago do Igapó.  I sjön ska det t.o.m. finnas en ensam krokodil. På de omgivande broarna finner du alltid någon med metspö i handen.  Sjön är en av de självklara platserna för fysisk aktivitet och har dagligen en ström av motionärer som försöker hålla sig i form genom att promenera längs kanten. Eftersom sjön är väldigt stor och den ena sidan är täckt av vackra stora hus så går det bara att gå på den andra sidan men det räcker gott med tanke på hur stor sjön är.

Vill man motionera kan man också ta sig till Zerão, en mindre park med anknytning till Maranhão, en av de stora gymnastikhusen och  inomhusscen. Vad vore Londrina och Brasilien utan en fotbollsarena? O Estado do Café rymmer 45 000 åskådare och är hem för återkommande fotbollsmatcher.  

Även om Londrina är en stor stad så är det alltid nära till naturen och kanter av vetefält och sockerodlingar finns på de flesta håll. Mycket av detta vackra försvinner dock eftersom staden växer. Londrina är också en “kaffestad” och här har det funnits och finns även än i dag stora kaffeodlingar och kaffeexportören Cacique exporterar årligen massvis med kaffe till Europa. Ta en titt på ett paket med frystorkat kaffe och det är mycket möjligt det står Cacique på den.   

När man kör in i Londrina från utkanten av staden kan man se de stora höghusen torna sig uppåt i en klunga. Stadens center ligger aningen högre upp än resten av staden och man får ofta höra att det är kallt “där uppe” eftersom vindarna är starkare där. Stadens kärna består av Londrinas motsats till Göteborgs Aveny nämligen O Calçadão. Längs Calçadão ligger det affärer och även en liten park men det som är mest uppseendeväckande är katedralen. Londrinas stora stolthet är nämligen den stora vackra kyrka som ligger mitt i staden och syns långt ifrån. Den är vackert dekorerad inuti och har dagligen gudstjänster med massvis av besökare. Klockan tolv börjar gudstjänsten och de flesta som jobbar i stan söker sig dit under lunchen.

För att ta sig runt i staden så kan man åka med någon av de stora. höga, tunga och gula bussarna som cirkulerar runt om. Man betalar när man kommer på bussen antingen med pengar eller med förköpt busskort. Behöver man byta buss så åker man till terminalen eftersom man då inte behöver betala två gånger och inte heller visa upp biljett.

Bussterminalen är stängd så det är bara de som har köpt biljett som kommer in, försöker man ta sig in utan biljett så får man stå till svars för någon av de vakter som omger terminalen. Även om den centrala lokala bussterminalen är ganska liten så finns det alltid godisförsäljare nära som går runt i bussarna och säjer godis med erbjudande om 3 för 1.

Vill man lämna Londrina via buss för att bege sig till en annan stad så tar man sig till den stora busscentralen som ligger ca 2 km längre bort. Den busscentralen är betydligt större och här kan man resa till både söder och norr om man så behagar. Föredrar man att flyga så går det utmärkt eftersom det här ligger en av de största flygplatserna i södra Brasilien med med dagliga avgångar till både närliggande flygplatser såsväl som mer distanserade.   

Medan man fortfarande är kvar i Londrina så kanske man vill ta en tur till stadens stora park Arthur Thomas. Där kan man stöta på diverse djur som apor och capivara och även dricka naturligt källvatten ur någon av källorna eller se på det vackra vattenfallet. Parken är ganska stor men har tyvärr fått dåligt rykte på grund av dålig underhållning men är väl värt ett besök då den är en viktig del av att behålla Brasiliens natur.

För de som är intresserade av biltävlingar så kan ett besök till Ayrton Senna arenan vara en höjdpunkt. Namnet kommer från en av Brasiliens bästa Formel 1 förare och där hålls årligen stora biltävlingar.

Det stora helgnöjet här är att åka till Catuai shopping, det enormt stora shoppingcenter som ligger ungefär tio minuter från stan. Där kan man vandra runt i hundratals affärer, gå på bio, äta gott eller roa bort några timmar med att spela spel.  Man kan inte varit i Londrina utan att besökt Catuai, då har man missat en del av ”Londrinensernas” stolthet. Londrinenser kallas de som bor i Londrina och man säger ofta att man är Londrinense när någon frågar var man är ifrån. Har man inte möjlighet att ta sig ut till Catuai kan man besöka Shopping Royal som ligger mitt i centrum nära Calçadão.

För den matintresserade så kan en tur till den stora marknaden vara en upplevelse. Varje tisdag, torsdag och söndag stänger man av flera gator för marknadens skull. Där hittar man det mesta i matväg och kan hitta ovanliga ingredienser som vanligtvis kan vara svåra att få tag på. Små marknader förekommer i de flesta områden en gång i veckan om man inte har möjlighet att besöka den stora marknaden. Dock är urvalet på mat betydligt mindre.

Här kan man hitta McDonalds och Pizza Hut men en av de mest omtyckta valen är Habib’s- ett arabiskt inspirerat märke som säljer mat i miniformat till små lätta priser. Habib’s finner du på vägen ut mot Catuai i rondellen på Avenida Higienópolis.

Londrina må vara en ung stad men växer kraftigt och är ofta refererad till som en romantisk studentstad. Besöker du Paraná och har vägarna förbi Londrina så är det absolut värt ett besök.

3 kommentarer på Londrina- en ung men kulturrik stad

 1. Lägenheter in Rio de Janeiro!

  Hej!
  Vi vill bara upplysa om ett bra alternativ till att bo på vandrarhem i Rio de Janeiro. Vi har lägenheter som vi hyr ut till bra priser. Nedan ser ni priser för en etta med kök, ett kvarter ifrån Copacabana stranden. Lägenheten är i väldigt fint skick och ligger endast ett kvarter ifrån stranden Copacabana. Denna lägenhet kan delas med upp till tre personer.
  Priser
  Per dag 400SEK
  Per vecka 2400SEK
  Per månad 8600SEK
  Hör gärna av er per email om ni vill se bilder på lägenheten apartmentinrio@gmail.com eller ring på +55 21 9356-2712.
  Mvh
  Isak

 2. Erik Karlsson

  Hej! Jag satt och ”googlade” pa Londrina och upptackte dina kommentarer om staden har. Jag bor sjalv i staden sedan tva manader tillbaka och ska stanna ytterliggare fyra. Jag ar har och pluggar sprak, men inte pa nagot universitet utan pa tva olika sprakskolor. Kul att lasa om Londrina da man vet vad du skriver om. /MVH Erik

Svara till