Paraty – charmigt kulturnäste i skuggan av Rio

Charmiga Paraty, en liten kolonialby som hade sina glansdagar under guldåldern på 1700-talet och skeppade ut landets guld till Rio och sedan Portugal. Om man av någon anledning skulle ha fått nog av Rio så är kusten runt omkring fylld av närliggande pärlor som den här!

Costa Verde – ”den gröna kusten”, startar strax söder om Rio och sträcker sig ända ner till Santos utanför São Paulo. Det dröjer inte länge efter att man lämnat storstaden och kan se bergens gråa silhuetter i horisonten. Bussen står på rätt bra trots slingriga vägar längs med branterna. På ena sidan öppnar sig Atlanten, och på den andra en massiv regnskog. En gång i tiden satt faktiskt detta område ihop med Amazonas i norr. Efter fyra timmars färd genom ett läckert bergslandskap dyker Paraty upp. Inhugget mellan grönskande kullar, utbrett längs med viken.

Den historiska stadskärnan är avstängd för biltrafik och utstrålar ett härligt lugn. Knaggliga stenlagda gator som sluttar mot mitten gör att man får ha koll på var man sätter fötterna. Husen ser nästan nymålade ut, med bländande vita väggar och färgstarka detaljer.

Staden finns med på Unescos världsarvslista och det är tydligt att det läggs mycket energi och pengar på att hålla en fräsch vintagestil. Man lägger snabbt märke till att det finns väldigt få bostadshus i den historiska delen utan istället bara ett myller av restauranger, souvenirbutiker och vandrarhem. Den sista Paratybon blev förmodligen utköpt för länge sedan. Ett stenkast från kärnan ligger Paratys egna Copacabana.

Här är stranden dock något grovkornigare men andas ändå en skön avspändhet. Luta dig tillbaka i en av plaststolarna och bli serverad från något av de små skjulen längre upp. För att få en bättre utsikt kan man ta en kort promenad till det gamla fortet på höjden. Samma stig tar dig också till en annan strand bakom udden.

Paratys bästa badliv finns dock inte på fastlandet utan ute i skärgården. Vid piren väntar varje morgon en mindre armada av turbåtar som tar dig med ut på havet. De större charterbåtarna är billigare, men begränsar såklart valmöjligheterna och bara tanken på femtio andra turister på samma båt är ju direkt avtändande. Har du möjlighet är en privat tur att föredra då du på så sätt kan styra skutan till din egen paradisö. För den hurtige rekommenderas att hyra kajak.Paraty är inte bara bad och sol utan har också ett gäng andra aktiviteter. Hyr en cykel och trampa iväg till vattenfallen bland bergen, och glöm inte att på vägen hem ta en paus vid gården där man producerar den berömda Cachaçan, det brasilianska sockerrörsbrännvinet.

För den som går till fots finns ”Guldstigen” där slavarna en gång gick med dyrbar last. Vandringsleden upp till högsta toppen är väl värd besväret för att se den sagolika soluppgången. För den mer hårdnackade finns det forsränning längs med floden Mambucaba. Dykningen i denna region sägs också vara en av landets bästa. Kvällarna spenderas bäst på något av de väldesignade och mysiga haken i den äldre delen.

Flera erbjuder livemusik. Paraty är dock inte för klubbräven eftersom det faktiskt bara finns en nattklubb i staden, passande nog med namnet ”The One”.I Paraty finns det gott om boende i alla prisklasser. Ett tips är att välja något utanför den historiska delen för att slippa onödiga överpriser då det mesta faktiskt finns på gångavstånd. Ett annat råd är att hålla sig borta under januari och brasilianarnas helgdagar, då det har en tendens till att bli proppfullt.

Att tillägga så upplevs detta stället faktiskt bäst med så få personer som möjligt. Så, om du känner att du vill andas ut en stund, prova denna avstickare från Rio med sin perfekta blandning av skärgårdsliv och fastland!

2 kommentarer på Paraty – charmigt kulturnäste i skuggan av Rio

  1. Linnea Smolentzov

    Akte till Brasilien for att halsa pa slakt for nagra ar sen, och dom tog med oss till Paraty en kvall for en sen middag m.m. Var verkligen hur fint och roligt som helst. Kul att lasa den har artikeln eftersom fa verkar ha hort talas om Paraty…

  2. SussieK

    Vi var till Rio för några år sedan och besökte då Paraty. Roligt att se att fler hittat till byn..

Svara till