Rio de Janeiro – Så klarar du säkerheten i ”Cidade Maravilhosa”

Tillhör du de som funderar på att åka till Rio men känner tvekan inför säkerheten? Läs då detta!

Många säger att Rio är livsfarligt och det kanske det är. Men inte för oss turister och inte på de ställen där vi rör oss. De flesta som hävdar att Rio är livsfarligt har inte ens satt sin fot i stan. Det mesta av våldet i Rio sker i slumområdena då polis drabbar samman med knarkhandlare. En av de mest förekommande frågorna när man skall till Brasilien rör säkerheten och om det är farligt. Därför kommer här några tips från mig som jag hoppas kan vara till hjälp för dig som vill åka till Rio och Brasilien.

De senaste åren har jag lett Världens Resor´s familjeresa till Brasilien. När jag kom till Rio i julas med en grupp svenska barnfamiljer var alla ganska oroliga för sin säkerhet. Man vill till Rio samtidigt som man känner en osäkerhet inför vad som väntar. Jag försökte lugna dem, men det är inte lätt. Man måste själv känna att det är lugnt och säkert och den känslan är svår att förmedla genom att tala om för någon hur det är.

Efter en dags vistelse kände alla att det inte var farligt och slappnade av och hade det skitkul. Alla rörde sig obehindrat i stan (Zona Sul) både dag- och kvällstid. Vi var ute på nyårsafton bland en miljon människor på Copacabana med barnen och det var hur lugnt som helst. Såg inte ens ett bråk. Dagtid i Zona Sul, Botafogo, Laranjeiras, Flamengo osv är det helt lugnt. Downtownkvarteren (där även historiska byggnader ligger) är säkra under dagtid men inte nattetid. Men där är du ändå inte då – det finns ingen anledning. Även kvällstid är det lugnt i Ipanema och Copacabana.

Jag och min fru har varit ute och gått mellan barer och restauranger sent på kvällen. Inga problem. Skall du ut till någon av sambaskolorna i förstäderna (Baixada Fluminense) är det nödvändigt att åka med någon form av organiserad tur. Där är det inte säkert såvida du inte känner någon som tar dig dit. Vad skall man då ge akt på?

Några tips:
1) Rios slumkvarter kallas favelas och ligger oftast på stans kullar. Dessa finns överallt, även mitt inne i stan. De allra flesta av invånarna i favelas är människor som arbetar som vaktmästare eller hushjälp i stan. Vid ingångarna till dessa favelas är det alltid en livlig trafik av människor och det är bäst att hålla sig därifrån.

2) Om du är i närheten av ett gäng gatubarn så får du hålla i dina grejer. De kan komma flera stycken samtidigt och rycka i allt du har för att sedan lägga benen på ryggen.

3) Var du än är – även i ”säkra områden” – se till att du vet vad du har framför dig och bakom dig. Se till att aldrig bli ensam.

4) Runt Rios busstation som inte ligger i stans bästa område, rör sig mycket folk. Håll i prylarna eller rättare sagt, ha inte så mycket grejor med dig. Det gäller överallt.

5) OM något tråkigt skulle hända – bara räck över grejorna och bråka inte. Jag har varit i Rio vid ett 20 tal tillfällen och har blivit rånad en gång. De fick ingenting av värde med sig. Jag brukar se till att ha sedlar i småvalörer med mig för att kunna ha något tillhands OM det skulle hända. Men det har det inte gjort på 20 år. Hoppas att detta kan var till hjälp för någon!

Var den första som kommenterar

Svara till