Sköt ditt brasilianska hem – en enkel hushållsguide

Hur är det egentligen att bo och sköta hus och hem i Brasilien? Hur skiljer sig ett brasilianskt hem från ett svenskt hem? Här följer en enkel hus- och hemguide med det mesta som du bör veta för att förbereda dig på rätt sätt.

Ett brasilianskt hem är oftast ganska simpelt och gjort utav tegelstenar, en del hus är bara klädda med tegelstenar, andra är målade och fina. Varje hus har en stor grind och de flesta har hundar. Det finns inga hallar i brasilianska hem utan oftast så kliver man rätt in i vardagsrummet eller köket, vilka är de vanligaste ingångarna. Skorna behåller man ofta på.

Alla fönster är englasade och både fönster och dörrar har galler. Inomhus är golvet kaklat och även badrummet täckt med kakel. Husen har inte isolering så det blir väldigt kallt inomhus på vintern. Varmvatten finns bara i duscharna som är elektriska. Brevid varje toalettstol finns en sopkorg, det är för att man inte ska slänga papper i toaletten.

Tvättmaskiner finns såklart men inte europeiska modeller, istället så är locket på ovansidan och har olika inställningar för hur smutsig tvätten är. Eftersom det inte finns något varmvatten så används kallvatten. Det är vanligt att ha en enklare maskin som man lägger tvätten i blöt i och sedan låter maskinen ”slå” runt tvätten ett tag i, sedan sköljer man för hand. Torktumlare är väldigt ovanligt.

Diskar gör man även det under kallvatten och oftast så använder man en tvål som är avsedd för just detta. Flytande diskmedel som Yes finns även det men under annat namn. Oftast så använder man en stråkvast att sopa med både inomhus och utomhus. Städar är något som de flesta gör varje dag och är ett väldigt känsligt ämne för de brasilianska husfruarna. Att sopa ute på gatan varje dag är ett måste och oftast spolar man hela sin gård och gatan utanför med vatten. Vattenavlopp finns på varje gata och är väldigt stora hål i marken, oftast utan skydd så det gäller att se upp så att man inte ramlar ner i dem.

När man flyttar så tar man med sig allt i huset, inklusive köket om det inte är speciellt gjort för huset. Därför så säljer alla möbelbutiker separata köksdelar som man kan köpa. Ska man köpa soffa så märker man ganska snart att de är väldigt hårda och det är inte det lättaste att hitta en mjuk och skön soffa.

Varje hus har en stor vattentank ovanpå huset. Vattnet kommer ifrån gatan och går upp i tanken och lagras där. Man kan antingen stänga av flödet på vattnet eller låta tanken fyllas på eftersom. Det regleras genom en vattenkran som finns framtill på varje gård och som sitter ihop med vattenmätaren. Varje månad kommer en person förbi och läser av vattnet. Det samma händer med elen, någon kommer förbi och läser av mätaren som finns framtill på gården.

Vattnet som kommer ifrån gatan går genom vattenverket och renas där men ändå så är det inte alltid rent, därför har många hem ett vattenfilter som sätts upp vid sidan av kranen. Man kan även köpa stora tioliters bunkar med vatten.
Här använder man gasspis, gasen köper man antingen genom en bil som passerar på gatan eller genom den lokala gasförsäljaren. Gasbuteljen sätts oftast ut på gården men kan även vara inomhus.

1 kommentar påSköt ditt brasilianska hem – en enkel hushållsguide

Svara till