Uppladdning inför karnevalen – gå på sambaskola!

Många åker till Rio de Janeiro under karnevalen och tror att hela poängen är att se själva karnevalsparaden, svepa några caipirinhas och sola sig härligt kräftröd på Copacabanas strand. Fine, jag ska inte säga vad som är rätt och fel, men jag ska ändå ge mitt bästa tips till en upplevelse där du rycks med i en galen fest som garanterat kommer få dig att komma ihåg karnevalen på bästa möjliga sätt!

Ordet sambaskola för ju inte helt osökt tankarna till en skola där man lär sig dansa samba, men riktigt så är det inte. ”Sambaskolorna” är i själva verket olika klubbar som tävlar i flera olika divisioner om att ta hem titeln i den årliga stora paraden. I klubbarnas paradtåg kan det ingå flera tusen deltagare där varenda en har en noggrant intränad koreografi.

Träningen och repetitionerna börjar redan under hösten, och inför karnevalen är skolorna öppna för allmänheten flera dagar i veckan. Speciellt lördagar är en bra dag för att få uppleva en riktigt ösig kväll.

Vissa blir avskräckta när de får höra att sambaskolorna ligger ute i favelorna, Rios kåkstäder. Och visst, det finns vissa områden runt favelorna där man inte bör vistas, men kommer man väl in på stället finns det inget att oroa sig för. Man transporterar sig lättast genom att ta en taxi, som ofta tar dig direkt till entrén av lokalen. Populära och lättillgängliga sambaskolor är till exempel Mangueira och Salgueiro, båda på ca 25 minuters avstånd från centrum. Köp din biljett på plats för ca 70 kr och rulla några varv med höfterna – för nu ska det dansas samba!

Den stora salen är redan full av folk. En sliten AC gör sitt bästa för att försöka hålla temperaturen under kokpunkten. Här trängs och svettas amatörer och sambadrottningar, pensionärer som barn, och vid sidan står ett gäng turister helt uppslukade av stämningen. Uppe i vip-boxarna kan man skymta en och annan celebritet, om man nu har koll på det brasilianska kändislivet.

Längs med sidorna står några provisoriska små barer uppslagna och från stora frigolitboxar delas det ut iskalla förfriskningar som gör gott efter en svängom på golvet.Har du någon gång stått väldigt nära ett järnvägsspår när ett tåg dundrar förbi så kan du få en uppfattning om hur det låter när det femtio man starka trumbatteriet drar igång. En av killarna börjar solo för att sätta rytmen, och sedan är det som att åskan slår ner när de andra följer efter.

Från denna stund förvandlas dansgolvet till ett stormande hav som inte kommer lägga sig förrän långt in på morgonkvisten. Ett gäng glada pensionärer startar ett litet tåg runt om i lokalen på bästa grisfestmanér. Som vanligt i Brasilien så är ingen för gammal eller för ung för att släppa loss totalt. Under varje kväll finns det ett tillfälle då dansgolvet töms för att ge plats åt sambaskolans fanbärare.

Detta danspar har stor betydelse under själva paraden då de är ett av de olika betygsatta momenten. En annan viktig person är ”rainha de bateria” dvs. slagverksdrottningen. Hon är alltid en mer eller mindre känd person, ofta skådespelerska, sångerska eller fotomodell.

Några favelakids har smugit sig in och visar prov på grymma sambasteg trots den ringa åldern. Den gamla klyschan ”ha rytmen i blodet” har aldrig varit mer passande. De här kvällarna blir bara bättre och bättre ju närmare karnevalen man kommer. Som turist spelar det dock ingen roll när man gör ett besök. Upplevelsen kommer ändå vara densamma, det vill säga en kväll fylld med dans, samba, svett, allsång, kärlek, trummor och en total glädje. Allt kryddat med den varma brasilianskan gästfriheten gör detta till en kanonkväll. Gå på sambaskola!

1 kommentar påUppladdning inför karnevalen – gå på sambaskola!

  1. sofia

    Nu i december och januari får man gratis gå och se på när olika sambaskolor övar inför karnevalen i sambodromen (huvud”arenan” för karnevaltåget) varje lördag och söndag! Bussen stannar precis utanför, det är skoj, och som sagt helt gratis, härlig stämning!

Svara till