Vad är väl en flodbåtstur i Amazonas?

En flodbåtstur längs amazonfloden är något utöver det vanligaBackpackings Sebastian hoppade på en brasiliansk flodbåt som tog honom djupt in i det orörda Amazonas. Det var långt ifrån bekvämt – men en magisk reseupplevelse.

Mörkret har börjat lägga sig över floden. De sista säckarna lök har precis lastats ombord på flodbåten och tankbilen rullar fram för att fylla på med olja innan vi kan kasta loss och bege oss ut på Amazonfloden. Jag viftar bort några myggor och går mot relingen för att betrakta de sista förberedelserna före avfärd. En man leder en slang från tankbilen till båten och börjar pumpa olja. Samtidigt tänder han en cigarett och tar några djupa bloss i den tropiska natten. Jag håller andan, men trots oförsiktigheten exploderar vi inte och en halvtimme senare ljuder båtens tuta och vi börjar sakta glida ut mot världens mest mytomspunna flod.

Hamnstaden Belém

Två dagar tidigare anlände jag uttröttad till hamnstaden Belém vid Amazonflodens mynning. Jag hade precis tillbringat 28 timmar i sträck ombord på en buss från Fortaleza och var trött och svettig. Men i Belém var det fest. Brasilien spelade sin andra gruppspelsmatch i fotbolls-VM och torget utanför stationen var full av festande människor. Efter några öl och grillspett hade Brasilien vunnit matchen och jag kunde bege mig in mot centrum.

Busstationen i Belém ligger cirka tre kilometer från stadens centrum. För de som vill spara på taxiutgifterna är det värt att ta bussen, fråga bara efter en buss mot huvudgatan Presidente Vargas (ofta bussar märkta med P.Vargas) men iaktta stor försiktighet ombord, framförallt efter mörkrets inbrott. Belém tillhör en av Brasiliens mindre säkra städer och lokalbefolkningen avråder starkt från planlösa vandringar kvällstid. Det är svårt att hitta boende för en billig peng, ett tips är dock det relativt nyöppnade Hotel Amazônia på Rua Ó de Almeida (dubbelrum cirka 200 kronor). Det är varken rent eller komfortabelt, men priset och läget slår de flesta alternativen.

För de resenärer som precis anlänt till Brasilien kan Belém säkert tyckas vara en spännande stad, men för de som liksom jag anländer med några tusen resekilometer i bagaget så irriterar man sig mest på stadens smuts, bristande säkerhet och värme. Även om de flesta resenärer passerar staden på väg till eller från Amazonas, finns en del mer eller mindre spännande sevärdheter. Marknaden Mercado Ver-o-Peso ligger nere vid vattnet och har allt i matväg från kärleksbrygder till färska frukter.

Att prova på några olika fruktjuicer, sucos, är ett måste under en Amazonasvistelse, framförallt den populära drycken açai, en mörklila dryck som sägs fungera både som bantningsmedel och energidryck. Testa även cashewfrukt(!)-juice och Guaraná, en läskedryck gjord på en amazonsk växt. I övrigt hyser staden några halvdana attraktioner i form av ett gammalt fort och några kyrkor, men i ärlighetens namn finns det ingen anledning att dröja kvar när världens mest outforskade regnskogsområde ligger bara en båtresa bort.

Att köpa en biljett till flodbåtarna är inte så lätt som det först låter. Flodbåtarna är främst lastfartyg som trafikerar floden mellan Belém och Manaus och som har ett eller två passagerardäck där man kan hänga upp sin hängmatta. Det finns även några få hytter men dessa är både dyra och väldigt små men kan vara ett alternativ om man reser med mycket värdesaker. För att köpa biljett måste man bege sig ned till hamnområdet några dagar innan avgång och tala med rederiet. Turistinformationen, eller ännu bättre, andra resenärer, kan tala om vilka rederier som är bra och vilka dagar båtarna avgår. Lita inte på gatuförsäljare som säljer ”billiga” biljetter, dessa är antingen falska eller alldeles för dyra.

Ombord på flodbåten

En flodbåtsresa på Amazonfloden är ingen sightseeing i glasbåt med champagne och trerätters middag. Istället innebär det att man tillbringar fem svettiga, långtråkiga och hungriga dagar ombord på en trång båt som saknar såväl hygien som trevlig personal. Men ändå ligger det något magiskt över det hela, över att duscha i regnet på däck, över att äta torkade räkor med de brasilianska medpassagerarna, över att se solen sakta sänka sig i floden medan delfiner simmar ikapp med båten.

Båten är fylld till bristningsgränsen med människor och längst bak på det översta däcket har ett litet backpackerläger bildats av några fransmän, en holländare och några irländare. Brasilianarna gillar såväl öl som hög musik och flodbåten är inget undantag, så snart sitter jag med en kall Brahma medan mörkret faller och regnskogens alla ljud blandar sig med motorernas djupa brummande. När jag några öl gammal bestämmer mig för att det är dags att sova krånglar jag mig ner i min hängmatta och somnar sedan till båtens lätta vaggande.

När jag vaknar efter en relativt kall natt har den tropiska värmen redan återvänt. Vi har lämnat Belém långt bakom oss och glider fram längs stranden av något som mer liknar ett mindre hav än en flod. Här och var står några hus på pålar i vattnet och skrattande barn kastar sig ner i vattnet från bryggorna för att imponera på oss.

Då och då möter vi andra båtar med gungande hängmattor och ibland lägger små kanoter till vid båten och barn hoppar ombord för att sälja getost (som går utmärkt att grilla) och torkade räkor som äts med skalet på. En liten pojke fångar allas uppmärksamhet när han springer till aktern och med ett skrik kastar sig ut i en perfekt bakåtvolt innan han landar i den bruna floden.

Det finns inte mycket att göra ombord. En favoritsysselsättning är att sitta längs relingen och dingla med fötterna och halvsömnigt spana in mot den täta regnskogen. Det är sällan man ser några djur, men bara tanken på alla de kända och okända arter som finns där ute räcker för att fantasin ska skena. Dagarna går långsamt och avbryts bara ibland för ett uruselt mål mat eller för ett motbjudande besök på någon av toaletterna. Duscharna tar sitt vatten direkt ur floden och resultatet blir så dåligt att det är bättre att låta bli.

Först framåt kvällarna lever båten upp när musiken skruvas upp och öl börjar serveras i mängder. Det ligger en viss charm i att dricka öl och prata med människor medan djungeln passerar förbi i mörkret. De många brasilianska passagerarna delar gärna med sig av sin mat och sitt skratt, och de övriga resenärerna har alltid en bra reseberättelse att bjuda på.

Alter do Chão – en kritvit pärla i regnskogen

Att åka flodbåt i Amazonas ska inte misstolkas som ett sätt att uppleva regnskogen och floden på. Det är uteslutande ett transportmedel, även om det är ett mycket speciellt sådant med en helt egen kultur. För den som vill uppleva mer av naturen rekommenderas istället att man stannar på vägen, till exempel i staden Santarém. Staden själv är lugn och inte särskilt imponerande men anledningen att stanna här dock en helt annan, nämligen den lilla byn Alter do Chão. Det går lätt att ta bussen dit; den avgår från Av São Sebastiõ i Santarém och kostar cirka tio kronor enkel väg.

Alter do Chãos kritvita, nästan Karibien-liknande stränder, utgör en av Amazonas vackraste platser, och den avslappnade atmosfären är en välbehövlig paus efter tre dagar ombord på flodbåten. Pousada Tia Marilda har fräscha dubbelrum (cirka 200 kronor), kök och en mysig innergård full med växter och hängmattor. Stränderna är perfekta för att klara av dygnets varmaste timmar och det finns möjligheter att gå på flerdagarsturer in i FLONA (Floresta Nacional de Tapajòs). Lita inte på gatuförsäljare, oavsett vilka priser eller paket de utlovar! Jag gjorde dessvärre det och det var en av mina största besvikelser under hela min Sydamerikaresa. Betala hellre de där extra kronorna och åk med ett väletablerat företag.

Från Santarém tar det ytterligare två dagar att åka till Manaus. Framåt slutet av resan har jag hunnit tröttna rejält på flodbåten och jag längtar efter civilisationen. I Manaus anordnas en rad olika utflykter för de som ännu inte fått nog av regnskogen och för de som är sugna på lite stadsliv erbjuder Manaus en rad olika museer och en hektisk men intressant innerstad.

Boende är dyrt och maten är ganska dålig och när jag väl sätter mig på bussen som ska ta mig till Venezuela drar jag en lättnadens suck: jag har klarat av flodbåtsresan. Från Amazonas tar jag med mig fantastiska solnedgångar, bilder av lekande barn och framförallt, en prövning jag kommer att minnas resten av livet.

Tips för blivande flodbåtsresenärer

Resan mellan Belém och Manaus tar fem dagar och kostar cirka 800 kronor (Santarém cirka 450 kronor). Nedströms går snabbare (tre dagar) men båten följer då mittflodfåran vilket gör att man håller sig längre från stranden. En flodbåtsresa är aldrig bekväm, men om man går ombord i god tid (fem timmar före avgång) så kan man åtminstone välja en bra plats för sin hängmatta. Undvik platser nära toaletterna eller mitt i smeten. Personligen föredrog jag det övre däcket som hade bäst utsikt, en svalkande bris mitt på dagen och inga toaletter. Hängmattor går att köpa överallt i Brasilien, är oftast av god kvalitet och bör inte kosta mer än 150 kronor.

Maten ombord är väldigt ensidig så det kan vara en god idé att ta med sig lite extra proviant. Lite frukt, chips och choklad kan liva upp tråkiga måltider. Vatten säljs till överpris ombord. Även om det är väldigt varmt på dagarna kan det bli kyligt på natten om vinden ligger på så det kan vara bra att använda ett reselakan eller en filt i hängmattan. Att använda en kudde eller ihoprullad filt kan också vara bra för att undvika nackspärr.

Hygienen ombord är bedrövlig, så det är bara att ställa sig in på det värsta. Ta med eget toalettpapper, vätskeersättningstabletter, diarrétabletter och malariamedicin. Om man har känslig hud bör man även se upp med solen under dagtid, då floden gör att man bränns förvånansvärt fort.

42 kommentarer på Vad är väl en flodbåtstur i Amazonas?

 1. Anna och Karro

  Gud vilken otrolig trakig och negativ artikel du skriver. Vi akte den for 3 veckor sedan och hade absolut inga problem med gatuforsaljarna som du sager lurar an, kanske ar du en ganska bekvam svenne som vill ha ACC och varfor en ett bollhav ombord, kanske som Viking Line hemma?

  Till er som skall ge er ut, ak, det ar verkligen en upplevelse trots denna negativa berattelse

 2. Sebastian van Baalen

  Tråkigt att ni uppfattar artikeln så! Jag uppfattade Amazonas som en helt fantastisk plats och jag uppskattade dess otillgänglighet och utmaningen det var att åka där. Jag står dock fast vid att själva flodbåten, som min artikel framförallt handlar om, inte är särskilt bekvämt men ändå en fantastisk upplevelse, som jag liksom er rekommenderar varmt!

  När det gäller gatuförsäljare talar jag om de som säljer paketresor in i regnskogen, inte vanliga försäljare, dessa hade inte jag heller några som helst problem med!

  Tråkigt att ni inte tycker om artikeln! Jag är dock varken bekväm eller svenne som ni uttrycker det, så det får stå för er!

 3. Martin

  Hejsan

  jag får också en mycket negativ inställning när jag läser artikeln men uppfattar den inte som dålig

 4. Patrik Kjellström

  Uppfattade inte artikeln som negativ, men e ju så att det är lättare att beskriva ”negativa”, jobbiga eller mindre bra saker som går att ”ta på” än att förmedla en speciell stämning som liksom bara bara finns där. Sen så kanske han tänkte med att om nån läser detta o åker dit så kanske han vill upplysa om att det kan vara sådan förhållanden så folk e redo för det, o folk som inte vill kan slippa.

  En fråga hur är det om man vill göra en längre resa till både fots o mindre båt genom hela amazonas i någon månad eller vad det tar. hörde du nått om det där ?

 5. Sebastian van Baalen

  Patrik: Jag är tyvärr osäker på hur det fungerar med längre turer. Från Santarem och Manaus utgår många olika turistturer med varierande längd, dessa är dock väldigt turistiga med pirajafiskning osv… sen går det säkert att ordna något speciellt som passar det du är ute efter… trakten är ju dock rätt otillgänglig så att ta sig fram är varken lätt eller smidigt, säkert riktigt coolt dock =)

 6. Lars

  Nu har jag inte last artikeln. Men vada? Vad ar det som ar negativt med negativt? Man kan inte alska allt har i varlden och om nagon som eventuellt kande nagot som han uppfattade som negativt sa ska han val skriva om det och inte om nagon tillrattalagd uppfattning som passar pk-maffia-lasarna? Eller vill ni cencurera bort allt som inte ar gullegull pa rosa moln och kramkalas med lokalbefolkningen?Vad ar ni ute efter? Artiklar fran Toscana med ordval som ”magiskt”, ”kontrasternas land” och annat trams?

  En artikel full av personliga sanningar framfor trottsamma hyllningar i kvadrat.Tack.

 7. Maria

  Tank att Lars ska vara med pa alla artiklars horn med en dum kommentar, denna manniska ar den falskaste person som BP har pa sina forum, han ska tusan mig vara med en spydig kommentar overallt, vet Hut Lars, killen tycker artikeln ar negativ skriven, lev med det och sluta kom med dina kommentarer hela tidne, tack vare dig slutar ju folk skriva har pa BP Starta en facebook grupp for Lars, typ HATA LARS GRUPPEN

 8. Lars

  Precis sa menar jag! Bra Maria! Ut med det negativa – istallet for att knyta handen i fickan.

  Bra!

 9. Sofia

  Ja vet hut Lars, du är så falsk 😉

  Varför måste svenskar alltid klaga, antingen klaga eller klaga på klag?

  Dont worry be happy!

 10. Patrik Kjellström

  Ok, Nja inga vanliga turist grejjor för min del, är mer ett framtids projekt då man har gjort lite liknande innan o sen bara hyr en guide o om man e själv eller nån mer polare eller så som e liksinnad. 🙂 Men e några år kvar så får väll hoppas att skogen finns kvar först o främst :).

  Shit vad bittra alla e här menar ni allvar när ni skriver eller e det bara nått intern skämt? Inte för att jag känner nån av er men Lars har iaf en profil där han berättar lite vem han e o vad han gjort, vågar ju tom visa en bild på sig själv.
  Ni har ju ingenting, ingen bild, ingen profil som man kan gå in på, nada….. så.. mja.

 11. Ulrik

  Gött med en artikel från en något annorlunda tripp utanför ramen! Förresten, vet du om det är lätt att få jobb i Oslo? 😉

 12. Patrick

  Kan ju bara halla med de negativa sakerna om artikeln, dock inget man sjalv skulle resa pa. Har ni inte hort talas om BP klubben innan? Det finns en trad pa forumet dar de far en massa skit fran oss andra icke godkanda BP, vet inte om ledningen tog bort den for dar far man lasa sanningen om bade Mattias, Patrik och de andra, tror hon heter Malin ochsa.

  Patrick

 13. Patrik Kjellström

  Ehm…Patrick vilken sanning? Har vart medlem här ca 1 år o aldrig hört om nån backpacking klubb o inte vart med i nån heller. Svårt o va med i nått man inte vet existerar. Men ifall nån tycker att jag ljuger o igentligen e en 6 armad utomjording från en annan galax som e här för o erövra jorden eller vad det är för sannings forum Patrick snackar om att jag finns med i så a vet inte dra mitt födelse attest så står det där att jag är född o 100 % människa.

 14. Sebastian van Baalen

  Ulrik: tack! jag jobbade i oslo för ett år sedan och då fick jag jobba efter ca 10 dagar… rent allmänt så är det ganska lätt att få jobb, men man får ändå vara ganska aktiv i sitt jobbsökande… helt klart mycket större chans att få nåt om man är på plats än att söka hemifrån! lycka till!

 15. Patrik Kjellström

  Det var Patrick som skrev om Patrik ha koll på namn om du ska skriva o sen va det ju jag som hade skrivit några inlägg i denna tråden och det vore ju logiskt o dra den slutsatsen. Om du vet vad logik är? Hmm ok börja skjuta folk för dom snackar om utomjordingar ? Varför är det så att alla som förolämpar folk inte vågar ha varken bild eller profil?
  Sista jag skriver i denna tråd i detta ämne.

  Sorry Sebastian för att jag hjälpt till o förpesta din kommentator tråd. Kommer inte hända igen hoppas man får läsa fler av din artiklar.

 16. Johanna Lagerfors

  Tjena!

  Jösses vilken kommentars-race det var på den här artikeln. Jag läste några av kommentarerna först, innan artikeln, och nu när jag läst den tycker jag inte att den var så negativ på ett dåligt sätt som några vill påskina.

  Sebastian skriver ju på många ställen att han tycker att det var en fantastisk upplevelse som han kommer minnas hela livet etc, men han skriver också att han var trött på båten efter 5 dagar, att hygienen är bristande och att man kan bli lurad av dem som säljer turer (vilket han själv blev och därför såklart vill varna för). Det är väl kanon att varna för saker man råkar ut för så andra inte behöver göra samma misstag?

  Och att veta att man kan åka andra hållet på 3 dagar, men då få sämre utsikt, är väl bra info när man ska välja håll? Och att 5 dagar kan tendera att bli långtråkigt, så man ser till att ta med sig böcker eller sällskap? Den här informationen finner åtminstone jag enbart hjälpsam om jag skulle göra samma tripp som Sebastian gjort. Det kan ju vara så att han råkade ut för en lurendrejare till försäljare medan ni andra har träffat på ärliga och vänliga försäljare. Alla kan ju omöjligt få exakt samma upplevelse!

  Jag håller med Lars om att man gärna får vara negativ om man är det på rätt sätt (inte gnällig utan realistisk) även om jag tycker att man för den delen mycket gärna får kalla Toscana magiskt också om man vill 😉

  (Förstår dock att ni som precis åkt turen och kanske enbart hade en superpositiv upplevelse av det, reagerar mer på det negativa än vad jag – som aldrig åkt den turen – gör!)

 17. Jossan

  Bra artikel! Blev inspirerad och jättesugen på att åka ut o resa när jag läste den 🙂 Tycker det var en klockren beskrivning med att det inte är så komfortabelt och usel hygien, men å andra sidan vägs det ju upp mot magiska stunder med en öl i handen i solnedgången och sen somna i en hängmatta. Ahh, jag blir sjukt sugen! Tack.

 18. jossan3

  Ja jag för min del tycker att artikeln är bra skriven, det e direkt ingen dromresa att flyta fram pa amazonas, har gjort det sjalv 2 ganger, mycket mygg hehehe. Men denna Lars som ater skall kommentera folks inlagg, kanns nastan som onodiga inslag han gor ocksa, nagon sa till mig att alla hans resor ar pahittade ocksa, vad vet jag ??

  Bra skrivet Sebastian

 19. Petter Sjöholm

  Hej Sebastian

  Tycker din artikel är helt Ok, du beskriver resan i detalj, att sedan den ses som negativ kan jag inte hålla med om, jag menar det e ju bara fakta du skriver om dina möten med människor etc. Håll upp det goda skrivandet, läste just om dina andra resor och fastnade för dem alla. Däremot kan jag bara hålla med de andra om denna Lars, har läst hans inlägg om alla och allt och finns ju bara negativa saker han skriver

  Bra skrivet Sebastian

  Petter

 20. Sebastian van Baalen

  Tack för alla positiva kommentarer! Har inget emot om någon tycker att artikeln är negativ eller dålig, i sådana fall är det jag som inte varit tillräckligt tydlig! Amazonas var underbart men väldigt jobbigt, och det var det jag ville få fram.

  Det är dock tråkigt när kommentarerna inte är sakliga och är direkt otrevliga mot andra användare. Backpackings forum håller ju annars hög kvalité så låt oss fortsätta med det!

 21. Timmy Andersson

  Tycker artikeln e toppen jag, skall själv till Brasilien nu i mars (karnivalen) och kommer sedan bege mig uppåt i landet för att ta denna turen.

  Dock håller jag med om denna Lars, han har skrivit och kritserat många BP under årens lopp och själv fick jag mig en slänga av hans negativa skrivande, han kallade mig typ dum som frågade om en sak som jag ville ha reda på.

 22. Jenny

  Hahahaha sköna inlägg!
  Måste bara stämma in i att många ”djungel” städer är skitfula och oljiga industristäder och ofta långt ifrån en idyll. Skitbra att skriva just detta. Sanning är tex att flera av de ”djungellodge” som man kan boka turer till bara ligger någon timme från stan. Ska man se bra djungel och vilda djur måste man längre in och inte hålla sig på huvudfloden. Men som sagt, kul ändå! Allt e ju inte vykortssnyggt och ska inte va

 23. Jenny

  Hahaha ”någon sa till mig att alla hans resor är påhittade” hihihihi jätteroligt
  jag kan intyga att han e livs levande :))) tihihihhii somliga har svårt med ”kritik” eller bara hela vanliga ”reflektioner” som sträcker sig längre än ”guuud vad fint det är här”

 24. Timmy Andersson

  Kanske har du rätt Jenny att han finns och han vart på liknande resor, detta vet jag inget om. Det jag VET om är alla hans jävla påhoppp på andra medlammars inlägg, typ ni som vart medlemmar sedan stenåldern tros ha någon besserwisser makt på samtliga medlemmars inlägg vilket jag tycker e helt fel. Typ har ngn tagit bort inlägg som stod innan här på tråden vilket e helt fel. Om någon gillar ett resemål eller ger det kritik och väljer att dela med sig om det här på BP måste man vara beredd att få andras åsikter, sist jag var i Sverige var det tillåtet att skriva sin egna åsikt utan att bli påhoppas men som vissa medlemmar känner, det finns de som tror sig vara bättre och leka kung över forumet, detta e helt fel.

  Så Jennsy, du står på de som vart medlemmar sedan stenålderns sida och jag på de nya.. Ska bli intressant och se hur DU eller LARS tar detta, eller ngn annan besserwisser

 25. jossan3

  Kan bara hålla med dig Timmy. Dock har jag inget emot deras påhopp men funderar skarpt på en anmälan

 26. Jenny

  Jag är nog inne för sällan för att ha koll på dessa 2 sidor som du talar om Timmy. Som du säger, åsikter (såväl positiv som negativ kritik) är bra, sen är det synd att det ibland kan vara okänsligt. I sak tycker jag det är bra att ”gamla” resenärer delar med sig av sin erfarenhet, även den som inte är så idyllisk.

 27. gammal bp

  Kan bara säsa att det nya BP suger, riktigt suger. Och vill ha svar vem fan har tagit bort vissa inlägg som var på tråden??

  Mattias

 28. Juliana

  Ja sk besserwissers finns det gott om på alla slags forum men kan hålla med Timmy litegrann att vissa medlemmar tror sig ha makt över oss andra nya medlemmar vilket i sig e helt fel.

  Om artikeln som Sebastian kan jag bara säga en sak, BRA ARTIKEL, vilken lust man får att komma iväg nu ))

  Väntar ivrigt på flera berättelser Sebastian och har du några tips om SA nu 2011 får du gärna skriva dem med

  Kram och trevlig helg

  Juliana

 29. Sebastian van Baalen

  Juliana: Tack så mycket! Kul att du gillar mina artiklar. Har inga fler artiklar om SA inplanerade på ett tag, men däremot kommer det nog en om Trinidad & Tobago snart. Om du vill läsa andra artiklar om SA som jag skrivit kan du kolla in dem på min hemsida http://www.sebastianvanbaalen.se.

  Till de som undrar vad som hänt med kommentarer så tror jag att sidans redaktörer tar bort kommentarer som innehåller olämpliga personangrepp.

 30. John Christoffer Sundström

  Jätteroligt att det diskuteras så mycket kring Sebastians artikel. Det är ett nöje att publicera artiklar som inte bara romantiserar utan skildrar reseupplevelsen på ett ärligt sätt – dels är det innehåll som engagerar, och dels är det tämligen ovanligt i resejournalistiken.

  Jag vill även upplysa om att jag som redaktör förbehåller mig rätten att radera artikelkommentarer som innehåller personangrepp och som har en otrevlig, opassande ton.

  John
  Redaktör

 31. Timmy

  Sa lange som du haller dig inom lagens ramar John kan du ju radera folks inlagg. Tycker ibland du ar pa den sida som Jossan beskriver och det kanns inte riktigt ratt mot oss andra. Vi vet att ni har manga STORA problem inom backpacking men ibland tar ni ut det over oss medlemmar vilket ar helt fel, enligt mig. Sedan tycker jag personligen ocksa att vissa medlemmar far halla pa att skicka skit och andra kommentarer hur mycket som helst, typ LARS, och det ar ocksa fel medan andra raderar du direkt ???

 32. Jossan3

  Humm nu verkar det som om Patrik och Timmy sitter och kastar skit på varandra. Kanske ska ni bägge ta och lugna ner er. Du Patrik har faktiskt inte bestämmande rätt på BP, sitter just nu och skriver en artikel om BP och dess medlemmar och tycker det skulle vara kul att träffa dig och Timmy. Ni verkar ju båda ha lite att komma med. Ska bli kul och se om moderatorn tar bara bort Timmys inlägg eller även ditt Patrik

  Tycker vi alla ska hålla oss till tråden, Sebastians artikel/berättelse, den är fantastiskt bra skriven och de som inte tycker det har ju självklart rätten att påpeka detta men till en viss gräns.

  Tycker vi ska försöka ha ett trevligare forum och försöka stötta varandra istället f10r att kasta skit. Vi är väl alla här för vi gillar att resa??

  Kom igen Timmy och Patrik, skärp till er bägge 2

 33. Mattias

  Ja tycker också John borde ta bort patriks inlägg, men kanske har de ett förhållande ihop, vad vet jag.

  Bra skrivet i vilket fall av skribenten

  Mattias

 34. Xavier

  Du har talang men artikeln är alldeles för ojämn. Inledningen är tipptopp och jag som läsaren hade uppskattat mer beskrivningar i den stilen. I stället serveras jag alltför många (onödiga) detaljer i stel o tråkig kronologisk tidsram_(till exempel när texten tappar tempo efter direkt efter högklassiga inledningen och överväxlingen till Belem). Skala bort och lägg i faktaruta. Kanske hade det lyft berättelsen om du fokuserat på en enskild händelse. Och några ”intressanta” pratminus med lokalbefolkningen eller medresenärerer hade förstärkt närvarokänslan. Utan människor/karaktärer blir en historia platt.

 35. Mattias

  Kan bara hålla med Xavier, texten kunde formulerats lite men annars tycker jag innehållet är bra, dock lite negativt och stelt.

  Men va fan, du e ju svenne och svennar e ju det tråkigaste folkslag som finns enligt flera undersökningar. Se bara på våra svenska brudar, gnäller, skaffar barn efter 40 fyfan vilket folkslag aso

  bli utlänning, vägra vara svenne

 36. Sofia Myrholm

  Jag fann artikeln inspirerande! Lät som en utmaning i min smak efter att ha testat 24 h bussar i Laos och ännu längre tågresor i Vietnam. Jag tycker att artikeln belyser både positiva och negativa aspekter av resan på ett nyanserat sätt!

 37. Ergun Sahin

  ”men trots oförsiktigheten exploderar vi inte” ”Det är varken rent eller komfortabelt” ”liksom jag anländer med några tusen resekilometer i bagaget så irriterar man sig mest på stadens smuts, bristande säkerhet och värme” Varför är du så negativ, Sebastian van Baalen?

 38. Henke D Nilsson

  Spännande reseupplevelse!, jag jobbar för tillfället med en slags reseuppsats i skolan där jag ska resa (i teorin) till Bélem, komma över en kanot, och ta mig inåt landet via amazonasfloden med slutmål; Lima, Peru. Dock undrar jag vad det kan kosta att köpa en kanot i Bélem? Jag vill ju att uppsatsen ska vara så realistisk som möjligt…

 39. Matilda Berglund

  Jag gjorde den här båtturen fast allra från Yurimaguas i Peru till Belém för ett år sedan, vilket tog mig och min vän från Kanada en månad! Vi stoppade då i Iquitos i Peru, Tabatinga (gränsen mellan Peru, Brasilien och Colombia), Manaus, Santarém och sist Belém! Jag och min vän ÄLSKADE båtarna, att sova i hängmattorna och se Amazonasdjungeln live varje dag var hur coolt som helst! Vi var med om allt från storm där våra hängmattor flög runt och regn som stormade in, vi klättrade mellan båtar för att komma rätt till vår båt OCH vi åkte genom högsäsongen så det var proppfullt på båtarna i Brasilien i alla fall! Du skriver som Lonely planet att det är så ohygieniskt och ganska otrevligt men jag håller verkligen inte med, för det första var hygienen på båtarna i Brasilien grymt bra jämfört med Peru och även där var det ingen fara förutom vissa toaletter. Men vad förväntar man sig? Det var bland det bästa jag gjort under mina långa resor! Kram =)

Svara till