El Salvador: Till vulkanens topp (maj 2003)

Idag fick jag svika mina kära flip flop-sandaler och i stället snöra på mig ett par rejäla, varma och och charmiga gympadojor. Efter förmiddagens spanskalektioner skulle jag nämligen hänga med på ”hiking” på en av El Salvadors vulkaner! Ja, det är inte så dramatiskt som det kan låta. Vulkanen sover och har så gjort sedan tio år tillbaka tror jag.

Dock var det flera personer som dog i den vid den enormt kraftiga jordbävningen som drabbade El Salvador år 2001. Den jordbävning som dödade flera tusen människor på ett litet kick. Minns ni?I alla fall. Vulkanen är så gott som ofarlig, förutom att var och varannan grupp som kommer dit blir överfallna av rövare. I kratern är det också gott om livsfarliga ormar (guiden berättade att den kille som blev biten häromsistens dog efter femton minuter), vildkatter och små tigrar. Och när det har regnat kan klippväggarna röra på sig (det hade regnat en halvtimme tidigare).

Det var otroligt vackert att stå på toppen och blicka ut över den enorma kratern som mäter ungefär 500 meter i diameter på botten. I mitten finns en liten minikrater. Det är svårt att få perspektiv på avstånden när man befinner sig så högt upp, och det kändes som att det skulle vara en enkel match att klättra ner på botten (om än en brant och riskfylld historia). Det kunde väl inte ta så lång tid?

Klokare blev vi när guiden hade tagit oss ner en bra bit mot botten, men på grund av vår tidsbrist ledde upp oss igen. När vi sedan åter stod vid utgångspunkten och han pekade var vi hade befunnit oss, insåg vi hur stora avstånden egentligen var. Vi hade kanske hunnit en femtedel av vägen. Kraterns väggar är mellan en halv och en kilometer höga, och man måste snirkla sig fram på hala och branta stigar för att ta sig ner. av Minna Levin

1 kommentar påEl Salvador: Till vulkanens topp (maj 2003)

  1. Vladimir

    hej minna!
    kul att du är i El Salvador.jag kommer från el salvador o thar planer att resa ditt mellan juni o juli.jag skulle vilja vara där nu..ska vi byta??*ler*
    hur länge ska du vara där?
    /ha det bra!

Svara till