På språng i El Salvador

Med halva landet vid kusten går det inte att undvika strandliv och allt vad det innebär, men El Salvador har även likt övriga länder i Latinamerika en fängslande historia. För vem kan inte låta bli att fascineras av ursprungsbefolkningens mystiska platser, gravar och mayaruiner? Låt dig transporteras bortom tid och rum, till en plats där mystiken och kunskapen hägrade. Låt El Salvador fånga dig!

Fakta och historia

Är du intresserad av kultur och fascineras du av indianer och dess imperium kan El Salvador vara en höjdpunkt. Landet beboddes av Paleoindianer så tidigt som för 10 000 år sedan och deras målningar kan fortfarande ses utanför städerna Corinto och Cacaopera.

 Olmekerna var den första avancerade befolkningen i Mesoamerika och man tror att de levt i El Salvador redan 2000 före Kristus. El Salvador var en viktig handelsplats och många arkeologiska fynd är bevis på ett antal influenser från andra delar av Mesoamerika. Bland annat Teotihuacan som var ett stort imperium nära Mexico city, samt Lenca, Chorti och Pok’omama i östra delarna.

När spanjorerna kom på 1500-talet var landet dominerat av Pipiler, en grupp av Nauhutalande Tolteker samt Aztekerna. Båda är mexikanska stammar från början. Man tror att pipilerna kom till El Salvador efter Mayaimperiets fall på 1000-talet. De kallade sitt land för Cuscatlán som betyder ”landet av juveler” och byggde sin huvudstad Antiguo Cuscatlán som nu ligger utanför San Salvador.
 
Deras kultur var liknande Aztekernas och även med mycket influenser från Mayariket där majsen var den stora ekonomiska inkomsten och orsaken till att dessa stora städer kunde byggas. De var även stora när det gäller glyfiskt skrivande, astronomi samt matematik.
 
Jag har själv besökt en del Mayaimperium (dock inte i El Salvador) och varje gång blir jag mer intresserad av deras leverne, historia och enorma kunskap som de erövrade för tiotusentals år sedan.
 
Efter en årslång strid med pililerna lade spanjorerna anspråk på landet och började plantera bomull, balsam och indigo, som senare skulle göra landet till stor exportör av indigo. Men även Latinamerika har präglats av slaveri och så även El Salvador. På fälten arbetade landets ursprungsbefolkning och afrikanska slavar.

En händelse år 1980 ledde till att landet drabbades av inbördeskrig. Gerillan fick stor kontroll i både norra och östra delarna och så många som 300 000 civila flydde landet. Efter 12 år av krig skrevs slutligen ett fredsavtal år 1992 och sedan dess råder fred. Nu är det alltså 17 år sedan kriget slutade.
 

Att se och göra i El Salvador

 
San Salvador
San Salvador grundades år 1525 av den spanske erövraren Pedro de Alvarado. Från början låg staden 30 kilometer från sin nuvarande plats men den flyttades tre år senare och erkändes som stad 1546.
 
Säga vad man vill om stora städer men det brukar finnas en del att göra. San Salvador är det kulturella hjärtat i landet med häftiga museum, kulturcenter, krigsminnesplatser och inte att förglömma nattlivet.
 
Som alla storstäder i världen har även San Salvador några dåliga sidor, med mycket gängbråk och historier om det forna kriget som härjat landet. Ta det försiktigt och undvik Soyopango, den del som ligger på östra sidan av stan och som ses som ”the gangland”.
 
Ruta de las flores (blomsterrutten)
Det är bergsvägen mellan Sonsonite och Ahuachapán som har blivit kallad ”ruta de las flores”. 36 kilometer lång slingrandes genom El Salvadors oändliga kaffeland, känd för sin naturliga grönska, charmiga städer och kulturella traditioner. En bra tid att besöka rutten är i maj då mycket vildblommor blommar och då vulkanerna täcks av ett vitt täcke av kaffeplantagens vita blommor.
 
Rutten kan du ta med lokala bussar, turistbussar eller hyrbil. Men kom ihåg att stanna till på något vackert ställe. Kanske bo i en av byarna eller städerna en natt. Rutten är otroligt populär just för dess skönhet och grönskande dalar. Du blir nog inte besviken.
  

 
Santa Ana 
Detta är en otroligt charmig liten kontinental stad. Här finns ett torg eller plaza, stora vackra byggnader och en Gotisk kyrka att besöka. Santa Ana har mycket att erbjuda när det gäller både boende, mat och uteliv. Det är en charmig stad där man gärna kan tillbringa några dagar, eller varför inte ha den som utgångspunkt när du besöker resten av landets vinklar och vrår.

La Palma
La Palma ligger som många andra städer och byar inklämd mellan grönskande berg och magnifika vulkaner. Staden ligger 84 kilometer norr om huvudstaden och är en utmärkt plats att besöka om du ska vidare mot Honduras.
 
I La Palma kan du välja att göra utomhusaktiviteter. Varför inte göra en vandring i de vackra omgivningarna. Du kan också besöka staden San Ignacio eller någon av de andra platserna runt La Palma. Staden är känd för sina hantverksbutiker och har du tänkt köpa något hantverk är chansen stor att du hittar det här.
 
Det var en konstnär vid namn Fernando Llort som år 1972 flyttade till staden och som utvecklade en konsttrend som i dag representerar El Salvador i världen. I dag livnär sig en stor del av befolkningen genom att skapa sådan konst. 

San Ignacio
Detta är en charmig men sömnig liten stad utanför La Palma. Vill du koppla av på morgonen är San Ignacio något för dig. Här kan du även fördriva tiden med vandringar på leden runt en camino real, valsafari och utflykter till de förhistoriska stenkonstplatserna i Sierra de San Francisco.

Ekoturism i Tacuba
Tacuba ligger i landets fattigaste delar och bara för något år sedan var här inte mycket turister alls. Nu är staden mer tillgänglig med en renoverad väg, gängbråken är under kontroll och ett speciellt hantverk från staden har gjort den mer attraktiv. Många passerar staden på resa till och från Guatemala. Här kan du även studera spanska på Escuela Tlocopan. Leta efter den på Av Cluscatlán, fyra kvarter från la plaza.
 
Tazumal
Denna plats är belägen sex mil från huvudstaden och berättar om landets svunna tid. Ruinerna sägs vara de mest bevarade och viktigaste i landet. Fynd från platsen talar om att de som bodde här bedrev byteshandel med stammar i Panama och Mexiko.

Tazumal ligger i området Chalupa och arkeologer berättar att människorna som bott här influerats av livet i Copán i Honduras, men även arkitektur från mexikanska platser som Teotihuacan och Toltec. I Tazumal finns några ruiner från Mayatiden och det står klart att utvecklingen här var långt före vår tid. Fynd som vattendränage system, gravar, mindre pyramider, palats och rituella objekt har hittats här.

Om du intresserar dig för latinamerikansk historia kan ett besök i Tazumál bara göra dig mer intresserad. Ingenting är mer spektakulärt än de forna indianstammarnas leverne och den otroliga kunskap de besatt. Låt dig fascineras!

Suchitoto – en charmig stad med kolonial arkitektur
Det är nästan som om tiden stått stilla i den lilla kontinentala staden Suchitoto som ligger endast 47 kilometer norr om San Salvador. Suchitoto behåller ett magiskt lugn från gångna tider, med sina smala kullerstensgator och hus med smidda balkonger. Här kan du besöka konst- och matfestivalen som hålls varje veckoslut i februari med musikkultur, dans, konserter och utställningar.

Runt sjön Lago de Suchitlán har över 200 arter av fåglar skådats och människor njuter också av båtturer på den vackra sjön. Sydväst om staden finns den massiva vulkanen Guazapa som agerade skydd för en FMLN styrka under krigsåren. Bombkratrar och läger för rebellerna kan fortfarande besökas. Du kan välja mellan att gå själv eller ta en hästtur upp på vulkanen. I San Salvador ordnar Reyna tours sådana resor.
 
Andra platser att besöka i El Salvador


 • Perquín
 • Punta Roca
 • Cerro Verde – där du kan se ut över eller bestiga vulkanerna Izalco och Santa Ana
 • Lake Coatepeque – en vulkanisk sjö vid foten av Santa Ana
 • Santa Ana city – med dess katedral och teater
 • El Tazumal

Mil och åter mil av stränder finner du i
El Tunco, El Suncal, El Zonte, som är perfekta surfingplatser. På Costa del Sol, Playa El Espino, Playa El Cuco finns milslånga stränder för avkoppling.


 
Ta dykcertifikat eller prova att dyka 
I San Salvador finns dykskolor. Det kan även finnas dykskolor i städerna och byarna längs kusten. Se efter så att de är PADI certifierade innan du börjar.
 
Missa inte i El Salvador
Lokal mat – ät pupusas!
Något musikevenemang
Dansa salsa
Landets historia i form av museum, vulkaner och ruiner (maya, indian imperier)
Studera spanska om du har tid – jättekul att kunna kommunicera med befolkningen. Eller varför inte något av de lokala indianstammarnas språk (ibland finns även sådana kurser).

Tips!

Det är roligt att kunna kommunicera lite på spanska och jag lovar att de du pratar med tycker att det är roligt att du kan deras språk. Ibland kan de till och med bli lite förvånade. Låna en spansk CD på biblioteket som du kan lyssna på under tiden du promenerar, jobbar eller ser på TV. Eller gå en spanskakurs. Kolla med olika studieförbund. Många har kurser för ”spanska inför resan”.
 
Pass
Ditt pass måste vara giltigt sex månader efter det att du tänker lämna El Salvador, så se efter noga innan du reser. Och se efter så att ditt pass inte är trasigt.

Visum behöver en svensk medborgare inte. Däremot får du fylla i blanketter (tourist card) när du kommer med flyget på din inresa som du inte får tappa bort. Då får du betala extra vid hemresan (hände nästan mig innan jag lyckades finna den). Är du medborgare i något annat land är det viktigt att du kollar upp detta innan avresa.

Tänk på när du besöker El Salvador


 • Att alla inte talar engelska
 • Att många är fattiga även här och säljer saker och är ganska påträngande ibland. Ha förståelse för deras olika situationer
 • Att kanske inte gå ute sent om du reser själv. Använd ditt sunda förnuft
 • Var beredd på annan bakterieflora och lite knepig mage om du stannar längre perioder.
 • Överexploatera inte befolkningen. Fråga först om du vill ta kort på någon
 • Var inte dumdristig. Någon kankse har en baktanke med att hjälpa eller prata med dig. Använd din intuition. Ofta känner man om man träffar någon att lita på. Var heller inte för dömande eller hård. Då är risken att du inte alls träffar alla de underbara människor som faktiskt finns
 • Stanna upp och njut! Visst är det kul att se många ställen (som backpacker), men ibland måste man stanna upp annars finns risken att du missar vad livet erbjuder. Stanna i stunden och se inte bara allt genom kameralinsen!

Ta med dig

 • Reselakan (eller ett gammalt påslakan som du kan slänga vid hemfärd)
 • Ficklampa eller pannlampa
 • Guide över El salvador (Rough guide är att rekommendera)
 • Sköna skor och huvudbonad
 • Bok
 • Badkläder
 • Reseapotek (skavsårsplåster, alvedon, något preparat för magsjuka och vätskeersättning). Se gärna naturläkemedel
 • Myggnät

 
Volontär
Är du intresserad av att åka som volontär till El Salvador, se gärna globalportalen. Där finns mycket tips angående organisationer, utbytesprogram och så vidare. Du kan också gå en resandekurs i Sverige. En del skolor (främst folkhögskolor) har resandekurser till Latinamerika.
 
Fakta

 • Officiellt språk – spanska. Indianspråk talas också i olika delar av landet. Bland annat Nahua, lenca, cacaopera
 • Befolkning – cirka 7 miljoner (2008)
 • Huvudstad – San Salvador (1 400 000)
 • Viktig flod – Ria Lempa
 • Högsta berg – Volcano de Santa Ana
 • Statsskick – republik
 • President – Antonio Elías ”Tony” Saca
 • Religion – katolicism (cirka 85%), protestantism

3 kommentarer på På språng i El Salvador

 1. Anders

  Jätteintressant! När det gäller valutan så används inte colonen sedan 2001 då den ersattes av USD.

Svara till