Guide till Fiji!

Fiji är ett tropiskt paradis som välkomnar dig med korallrev, svajande palmer och avslappnad stämning. Under drygt tre veckor i februari i år reste Eleonor runt på Fiji-öarna. Denna guide ger dig vägledning till hur du kan hoppa från en ö till en annan och samtidigt hinna med att tillbringa tid i höglandet. Du får dessutom tips på var du hittar de avlägsna stränderna samt en uppfattning om priser.

På Fiji hittar du korallrev, svajande palmer, tropiskt klimat, högland och paradisöar. Här kan du välja att åka till de välbesökta öarna västerut. Du kan även söka dig till en traditionell by i inlandet eller till det lugnare tempot på öarna i öst. Huvudön heter Viti Levu, med största staden Nadi.

Här finns den internationella flygplats som ofta utgör starten på resan för de allra flesta. På Nadi finns det gott om prisvärda boendealternativ, varav Nadi Bay Hotel kan rekommenderas. Nadi är ingen stad som du bör tillbringa mycket tid i om du reser under ett pressat tidsschema, men har du tid så besök Sri Siva Subramaniya Temple och betrakta hinduernas Shiva. Queens Road går längst hela den södra delen av ön, och nära Nadi ligger en marknad just vid denna gata, där du kan handla otroligt billig frukt och grönt.

Från Nadi kan du ta någon av alla båtar ut till de dyrare, mer turistiga öarna i väst. Du kan även välja att ta lokalbussen från Nadi till ett flertal platser på huvudön och sedan åka vidare ut till andra öar i de andra väderstrecken. Det är absolut värt att tillbringaa lite tid på Viti Levu om du vill upptäcka höglandet och få tillfälle att bo i en traditionell by. På flygplatsen kan du få information om besök till byar, men du kan även prata med lokalbefolkningen om möjligheter till tillåtelse att få besöka en by.

Det går lokalbussar från Nadi till Lautoka längre norrut och sedan vidare till Rakiraki. En mil sydöst om Lautoka ligger Koroyanti National Park, med byn Abaca vid botten av Mt Koroyanitu och sex stycken andra närliggande byar. Här finns vattenfall och tropisk natur, så gillar du att vandra är detta platsen för dig! Från Rairaki kan rekommenderas att du tar dig söderut in mot landet och gör ett bybesök, för att uppleva fijiansk natur och kultur när den är som bäst.

Du kan även ta en taxi från Rakiraki till Ellington Wharf och därifrån ta en båt ut till Nananu-i-Ra. Båtarna går tur och retur 2-3 gånger per dag, och hör dig för om exakta tider! Nananu-i-Ra är en liten ö norr om huvudön som kan rekommenderas. Du kan minimera dina kostnader genom att campa på Nananu Lodge, men om du är lite mer bekväm finns prisvärda hostels. Ön är relativt kommersiell och du bör inte förvänta dig några öde stränder. Här kan du dock ta en -gratis- kayak till lugna One Beach, eller vandra tvärs över ön för fantastiska vyer. Snorklingen är ok, men ryktet säger att dykningen ska vara mycket bra.

Från Rakiraki kan du ta lokalbussen till Korovou och sedan ta dig vidare längre österut på en kombinerad buss- och tågbiljett tills du kommer fram till ön Ovalau via hamnen Nativi Landing. På Ovalau ligger den lilla, pittoreska, före detta huvudstaden Levuka som är värd ett besök. Här finner du koloniala byggnader och passa på och bo i Fijis äldsta, mycket prisvärda Royal Hotel.

Från staden kan du vandra till Bishop’s Tomb, som är en sevärd kyrka. Promenaden tar fyra timmar fram och tillbaka, men du kan ta ett svalkande dopp vid någon av stränderna på vägen. På tillbakavägen kan du även besöka en av de äldsta kyrkorna på Fiji – Navoka Methodist Church, samt klättra upp för de 199 stegen upp till Mission Hill bredvid kyrkan. Från staden kan du även göra en utflykt till Epi’s village, som ligger i en vulkankrater. Epi, som bor i byn, ordnar organiserade turer. Byn är värd ett besök, mest för att den ligger i ett otroligt vackert läge. Om du ändå är i Levuka kan jag rekommendera att du äter middag på Whale’s Tale, en billig och bra restaurang! I Levuka finns möjlighet att campa vid Mavida Guest House, men skillnaden i pris är obefintlig, och det är ofta skönare att bo på hotell.

Från Ovalau och Levuka kan du ta båten vidare till ön Caqelai, som är en absolut pärla! Du kan promenera runt ön på tjugo minuter och endast ett fåtal gäster brukar finnas på ön samtidigt. När båten lägger till mot strandkanten välkomnas du av fijiansk sång och dans. Du kan sedan slå upp ditt tält bland svajande palmer eller välja att bo i någon av burorna (hyddorna). Väljer du att campa kan du sätta upp tältet på avstånd från de andra boende och skapa dig en egen privat strand på ön! Här är det lätt att hitta avskilda platser. Om du går upp tidigt kan du snorkla ensam eller bara njuta av att lugnt vandra omkring på en paradisö i Fiji.

På denna ö kommer du säkerligen att vilja tillbringa hur mycket tid som helst om du gillar sol, bad, snorkelling, kayaking och att slappa. Har du tur kan du hitta delfiner och sköldpaddor. Vid lågvatten kan du ta dig en promenad till den obebodda grannön Snake Island. Det ligger en avsevärd mängd maskliknande, svarta djur i vattnet som du kommer att få kliva över på vägen till ön, men väl framme har du en fin vy över Caqelai. Du kan även välja att ta en båttrip till den närliggande lilla ön Honeymoon Island. På Caqelai finns ett litet kök med matlagningsmöjligheter, och regnvatten lagras för tvättning. Ta med dig mycket mat och vatten till ön, eftersom priserna är höga på ön och kiosken endast är öppen någon timma per dag.

Från Caqelai kan du ta dig vidare till Suva med en liten båt som tar 45 minuter och sedan med buss den sista biten in till city. Suva känns väldigt hippt och cosmopolt, efter att ha tillbringat veckor i en fijiansk by och ute på öarna. I Suva finns bra marknader och du kan spendera dina sista fijidollar på Handicraft Center Municipal Market nere vid hamnen. Passa även på att besök Fiji Museum, där du kan utforska kannibalbestick, vapen och andra föremål. Annars är det som vilken storstad som helst med uteliv, caféer, bio och restauranger. Jag kan rekommendera den indiska restaurangen Ashiyana på Victoria Parade. Om du är kvinna i Fiji täcker du dina axlar och har lång kjol, men i Suva kan du ha valfri klädsel.

Fiji består av 330 öar, så denna guide visar endast en liten del av allt som Fiji-öarna har att erbjuda. Kustbyn Sigatoka, ögruppen Kadavu söderut och vulkanöarna vid Moala Group österut är ett utplock av andra ögrupper som också sägs vara bra. Du kan lätt tillbringa mer än en månad på Fiji om du reser runt och utforskar såväl öarna som inlandet!

2 kommentarer på Guide till Fiji!

  1. Abbe

    Caqelai (uttalas Thangelai) är en riktig liten paradis ö! Det bästa vi var med om på Fiji, jag och min flickvän. Ta dock med käk om ni ska hit för de har inte mycket att bjuda på och proviant transporter var få, i alla fall när vi var där. Levde mest på regnvatten och kokosnötter, men det är ju en upplevelse det med ! 🙂 Otroligt bra snorkling och dykning direkt från stranden, slår allt jag sett, inklusive Stora Barriär revet!

Svara till