1-3 månaders långresa - men vart?

0
0
Hej.
Jag och min sambo har bestämt oss för att åka iväg på en lite längre resa någon gång mellan Juni – December i ca 1-2 månader. Vi vill se så mycket som möjligt under denna/dessa månad/-er. Gärna kombinera sevärdheter, utflykter och äventyr med fina stränder.
 
Vi kommer ha en budget på 30-50.000 kronor (alltså 15-25.000kr per person) allt som allt. (Alltså med flyg, boende, mat, inrikesresor osv). Kommer man någonstans med den budgeten? Hur länge kan vi vara borta? Vart bör vi åka?
 
Vi vill gärna se kanske två eller tre olika länder, eller åtminstone flera ställen i samma land.
Ge oss alla tips vi kan få och berätta gärna vad de olika ställena kostar (boende, mat osv) och ge oss resrutts-tips. 🙂
0
0

Hej!

Det är enormt stor skillnad på en budget på 30k eller 50k, med 30k kommer det bli mycket svårt att få till en bra resa. Kan ni få upp er budget närmare 50k så kan ni absolut få till en härlig resa 🙂

Jag rekommenderar att ni reser till Asien. Exakt resrutt får ni själv komma på, men mitt tips är att välja Thailand, Vietnam och Kambodja.

I Thailand kan ni tex resa runt mycket billigt med tåg. Annars funkar buss också för att hålla en låg kostnad. För längre sträckor finns det flera lågpris-flygbolag, bland annat Air Asia.

Boende går oftast att hitta ganska billigt, exakta priser är svårt att ange.

hoppas ni får en trevlig resa!

0
0

Hej,

Många backpackers som jag har mött säger att de reser för ca 10.000 kr/i månaden per person. Och då räknat med resor, boenden mat etc. Så som föregående sa, tror jag att ni bör snarare räkna med en budget på 50.000 kr. Och såklart bättre att räkna i överkant 🙂
För att hålla nere kostnaderna så skulle jag försöka fixa de flesta av boendena på plats eftersom ni kommer kunna pruta då 🙂 Annars vill jag tipsa om att hålla nere kostnaderna på annat inför resan, tex kan man hyra sin backpackingryggsäck på https://backpackhyra.se/.
Det funkade jättesmidigt för mig!

  • Joel
    Det är helt rätt, problemet lite är att alla resor har en startkostnad med flyg där man bör räkna 7000 kronor iaf. Håller med om att boende på plats oftast är det bästa, utbudet är oftast stort och de billigaste hotellen finns ofta inte med på hotellsidorna.
0
0

Ok, jag bor i Thailand och Kambodja fram och tillbaka.

Om ni väljer att resa lågpris, med tex Norwegian och om ni kan resa sista minuten, så kan ni komma ner till Thailand för under 2000 skr tillsammans enkel resa. Vill ni köpa tor kan retur resan bli något dyrare men varför köpa retur resa? Den kan ni köpa när ni behöver den också sista minuten inköpt i Sverige online. De kommer inte att bry sig om att ni inte har retur resa klar om ni på arrival sedeln skriver att ni ska resa vidare till Kambodja med buss.

Hur mycket ni behöver i Thailand beror såklart mycket på vad ni ska roa er med här. Jag som bor mer eller mindre permanent lever gott på ca 8.000 baht per månad, (ca 2.200skr) Men då är jag inte mycket för att festa och jag köper aldrig horor. Och ni är ju ett par så det är väl inte aktuellt. Men det händer såklart att jag festar ibland och en helkväll på nått diskotek brukar hamna på högst 150 skr, men då är det riktig fest.

Om ni väljer att åka under den svenska sommaren så sjunker alla priser här, eftersom det är regnperiod och många turister åker hem, då rasar bostadspriserna. Och ska ni vara minst en månad i Thailand rekommenderar jag att hyra en lägenhet någonstans mitt i Thailand och ha den som en bas. Ni kan hyra en möblerad studio lägenhet för från 2000 baht – ca 4000 baht/månad (ca 550-1100 skr + el och vatten men det rör sig bara om ca 300 baht per månad.  Det regnar bara på kvällen och natten, så dagarna är lika fina som på högsäsongen.

Väljer ni att leva på lyxiga hotel så är det klart det blir dyrare. Men 30.000 skr kommer ni långt med. Det är ca 110.000 baht och det för 1-2 månader. En normal lön i Thailand är ca 12.000 bath och för det ska de försörja en hel familj. Så det beror helt på hur ni vill leva.

Väljer ni att undvika de vanliga turistorterna så kan ni leva riktigt billigt. Jag hyr ett Townhouse i Buriram för 3.500 baht per månad, jag hyr det endast för 2 månader eftersom jag inte gillar att fastna på samma plats hela tiden.  (ca 950 skr) då har jag 2 sovrum (ett med AC), ett allrum, en stor hall, kök och dusch med varmvatten. Men i riktig Thai-style i ett område utan turister. Väljer man turisttäta områden så får man betala betydligt mer, i Bangkok ca 18.000-25.000 för samma typ av hus.

Väljer ni att äta på western food restauranger så blir det dyrt, Mc Donalds för Big Mac meny ca 180 baht, väljer ni streetfood kan ni bli ordentligt mätta för 30 baht. Thairestauranger något där emellan, men då får ni räkna med spicy food 🙂 Ta med diarré medicin  från Sverige så kan ni äta vad ni vill. Det finns såklart att köpa här, men ingen talar engelska när man vill att de ska kunna, så det kan bli svårt att få det man vill ha.

Så innan ni bestämmer er för var ni ska åka så gör en lista på vad ni vill göra och utgå därifrån. Vill ni se allt det som andra anser man ska se så kan det bli dyrare för det är efter det priserna anpassas, väljer ni att se saker ni själva är intresserade av så kanske priserna kan gå ner.

Åker ni inrikesflyg blir det genast dyrare, buss kommer man ganska lång på några hundra baht, billigast och trevligast tycker iaf jag är att resa med tåg. Då är ni nere på under 100 baht för en resa tvärs igenom Thailand. Men det tar såklart lite längre tid, men även restiden är ju en upplevelse så varför stressa runt för att hinna se så mycket som möjligt istället för att stressa ner och uppleva det som finns framför ögonen.

Vill ni ha mer information från mig får ni gärna ta kontakt, jag har en blog där det även finns kontakt möjligheter. http://www.lifestyle.ekareach.com jag har levt länge i både Kambodja och Thailand så jag kanske kan bidra med lite erfarenheter. Men oavsett hur billigt ni kan resa så bör ni vara noga med 2 viktiga saker, det ena är en bra försäkring, helst utan självrisk eftersom ni då kan använda den bättre. Och det andra är en liten buffert hemma på ett bankkonto i Sverige, runt ca 10.000 skr som ni kan använda i nödfall. Även om man inte tänkt hamna i trassel, och även om det är sällsynt man gör det här, så är det ändå bra att vara förberedd.

 

 

  • Gäst svarade 1 år sedan
  • Senast redigerad för 1 år sedan
Visar 3 resultat
Ditt svar

Vänligen först för att skicka.