Mellanlanda i USA - plugga i Kanada

1
0

Jag ska plugga i Vancouver i vår och mellanlandar i Los Angeles och
jag vet att jag behöver ESTA för att göra detta. Min fråga är,
behöver jag lämna Kanada inom 90 dagar från det att jag
mellanlandade i USA? Folk säger att det inte bara räcker att lämna
USA inom 90 dagar utan att det ska vara Nordamerika?

1
0

Hm okej så då känns det ju inte som att jag vågar boka en mellanlandning i USA efter att de 90 dagarna har gått ut, om det inte är säkert att det fungerar.
Jag flyger norwegian till Vancouver men är ju svårt att ändra på rutten såhär i efterhand tänker jag. Får helt enkelt se till att inte boka via USA till Bahamas osv. Men tur iallafall att man får vara i Nordamerika efter de 90 dagarna, att det åtminstone bara gäller USA.

Får jag bara fråga en grej till, kan man bila in i USA efter att de 90 dagarna gått? Har hört att det är skillnad? Och sen gissar jag att man inte kan flyga ut ur landet heller?

1
0

De 90 dagarna som gäller för USA har inget med Kanada att göra!

Dock ska du veta att du får inga nya 90 dagar för att vara i USA innan du har lämnat Nordamerika. Det skulle alltså kunna bli problem om du vill avsluta din resa med semester i USA.

1
0

Tack för så snabbt svar, har verkligen stressat upp mig för detta! Men varför har folk fått för sig att det är så tro?

Okej så det är alltså snarare så att man kan inte åka till USA igen förrän man åkt ut ur Nordamerika, menKanada går bra.

Då undrar jag en grej till, jag ska segla på Kuba efter utbytet och hade eventuellt tänkt åka via en resa till Bahamas – flygen dit verkar alltid mellanlanda i USA, så då betyder det att om jag gör det efter att de 90 dagarna gått ut så kan det bli svårt för mig att ens mellanlanda där? Samma när jag ska hem från Kuba, då mellanlandar man i USA men då kanske inte jag kan göra det eller räknas Kuba som utanför Nordamerika?

1
0

Det kan jag inte svara på varför folk tror det… det är iaf inte sant.

Ja om du ska resa till Bahamas så lär de flesta flygen mellanlanda i USA. Det är klart en betydligt svårare fråga. Det enklaste är om du fixar ett flyg som inte går via USA på vägen dit. Vem flyger du med? Det kan helt klart vara värt lite att ändra den om din plan är att stanna i Nordamerika efter Vancouver.

Det går troligtvis att flyga via USA men det är inte helt säkert. Dessutom sker passkontrollen i Vancouver så det är enkelt för dem att stoppa dig om de skulle vilja. Reglerna är tyvärr så, de är inte gjorda för dessa fallen men tyvärr blir du drabbad. Sen om de accepterar att man går runt dem eller ej är osäkert. Jag tror att jag har gjorde det en gång och då lär det ha fungerat. Du ska dock inte hem, utan tillbaka till USA en gång till efter det…. Jag kan inte ge dig några tydliga rekommendationer på hur du ska lösa det.

Kuba räknas tyvärr till Nordamerika. Du måste hela vägen ner till Colombia för att lämna Nordamerika

-1
0

För att resa till USA på ESTA (VWP) ska man bl.a:

Have a return or onward ticket Travel may not terminate in contiguous territory or adjacent islands unless the traveler is a resident of one of those areas

Du ska alltså ha en returbiljett ut ur Nordamerika inom 90 dagar.

Du får inte stanna totalt mer än 90 dagar (inkl. in/utresedagen) i Nordamerika från det att du anlänt till USA första gången.

Som alltid avgörs det i gränskontrollen, de kan vara mer eller mindre överseende.

(Jag har själv diskuterat detta med CBP. och inte ens de kan ge klara besked om vad som räknas som Nordamerika, enligt en tjänsteman där är Centralamerika en egen kontinent 🙂 vilket de sen tog tillbaka när jag undrade om det stämde….)

 • Joel
  Det är inte rätt Jörgen. I Kanada får du tex stanna 180 dagar på ett turistvisum, bara för att man mellanlandar i USA behöver man inte lämna Kanada inom 90 dagar. De kan kräva att man ska ha en returbiljett till sitt hemland men du behöver inte lämna Nordamerika inom 90 dagar.
 • Jörgen
  Du har fel Joel.
 • Joel
  okej, berätta gärna för mig vad som är fel. Så du menar att man inte får stanna 180 dagar i Kanada om man väljer att mellanlanda i USA? Jag bor själv delvis i Kanada och har gjort de här flygningarna flera gånger. Kanada är ett eget land, med egna regler.
 • Joel
  Jörgen, det är mkt vanligt att folk från Europa och Australien kommer till Kanada för att jobba upp till ett år eller studera som i detta fallet. Alla som flyger från Australien mellanlandar i USA, många från Europa också. Anser du att alla dessa personerna inte har rätt att mellanlanda i USA utan att ha ett visum där också?
-2
0

Jag vet att det är som jag skriver! Den som påstår motsatsen får visa stöd för sina påståenden. Du ska skaffa visum om du inte lämnar nordamerika inom 90 dagar. Ta själv reda på fakta om du vill vara säker, riskera inte framtida resor för att du tror på något som skrivs i ett forum på nätet……

 • Joel
  Kanada är ett eget land, med egna regler. Man behöver INTE ett visum för att vara i resa till Kanada som turist för upp till 180 dagar. Eller du har fått för dig att man behöver ett visum för att mellanlanda i USA, om man har tänkt att stanna i Kanada mer än 90 dagar? Det skulle vara rätt absurt, nu vet jag att det inte funkar så i verkligheten iaf.
 • Joel
  Jag har bland annat varit i Kanada först, sedan 90 dagar i USA för att sedan återvända till Kanada en längre period. Jag har rest mellan USA och Kanada över 20 gånger (nog det dubbla om man räknar båda hållen ;) ) som turist i båda länderna under de senaste 5 åren. Enligt dig skulle jag behövt ha visum ungefär 10 av dessa besöken. Det jag däremot aldrig gör är att åka till USA efter att mina 90 dagar gått i USA, om jag befinner mig i Kanada efter en resa till USA. Då måste jag lämna Nordamerika.
 • Jörgen
  Ja, du bryter mot reglerna som många andra. Det går i regel bra men det är ändå mot reglerna. Du kan inte visa något stöd för det du påstår och du har garanterat fel. TS. Du får ju göra som du vill men du bör som sagt ta reda på fakta själv. Jag diskuterar inte detta vidare nu då det bara är ord mot ord och jag har presenterat fakta som inte går att motsäga. Dessutom har Backpacking misst det lilla av liv som möjligtvis funnits, händer inget i forumet och det är meningslöst att besöka det framöver, tråkigt men sant, det finns nog inte plats för så många reseforum i vårt lilla land och då förlorar de med dålig funktionalitet, tyvärr ser jag detta forum som fullständigt uselt numera. God Jul!
Visar 6 resultat
Ditt svar

Vänligen först för att skicka.