Digital videokamera

Om man ska ha en digital videokamera hur många pixlar behöver man och hur mycket optisk zoom? Ingen proffsutrustning utan bara för att filma semestern.

ska du ha till semestern räcker nog vilken kamera som helst. man mäter inte kamerors upplösning i pixlar då de flesta är vanligt dv-pal. 720*576 eller nått. och zoomen är ganska överflödig på en kamera. ska du inte släpa med dig stativ och grejer så behövs inget mer än 8x zoom på sin höjd. satsa istället på en lite mindre, smidig kamera som du kan ta med dig överallt. och en med en bra bildstabilisator. handfilmningar kan bli väldigt skakigt, därför är en bra stabilisator bra för att inte förstösra hela filmen. digitala bildstabilisatorer har blivit rätt bra genom åren och funkar bra. är nog också det alternativet du ska rikta in dig på. annars finns optisk, som är ännu bättre. men mest på de dyrare kamerorna. för att det ska bli kul att kolla på sen i efterhand krävs att man filmar med lite kontinutet. dvs, inte filmar när man åker bara. utan har med kameran under hela resan. då kan man få en riktigt schysst film att titta tillbaka på sen.

Kolla var mikrofonen sitter, det kan ibland vara så om den sitter långt bak eller uppe på kameran att man får med bandmotorernas högfrekventa ljud, speciellt när bandet laddas från sidan och mikrofonen sitter på ovansidan. Fram på kameran är alltså att föredra. Optimalt är ju om du kan få en med mikrofoningång, så kan du montera en extern mic och då säkerligen få bättre ljudupptagning. Se på möjligheten att köpa ett extra batteri, då de som sitter på oftast är små och smidiga för att följa kamerans linjer, men att de ibland kan lida av dålig inspelningstid. En uppsättning band kostar inte mycket numera, och ofta får man en rengöringskasset med om man tex köper ett fem-pack. En bra deal kanske.

micken sitter väl med fördel längst fram på kameran. det gör den på alla modeller. jag har en xm-2 med micken placerade en bit ovanför kameran, men ändå slipper jag inte ifrån mekanik ljudet. så det är bara dumt att föröska komma ifrån det. kanske något man tänker på i en lång spelfilm. men i en semesterfilm spelar det absolut ingen roll. ingen som brys sig i det heller. då det är en vanlig film. ljudet är bra på alla nya kameror. att ha med sig en extern mick skulle jag tycka bara är extra bökigt och en anledning till att det inte bli lika kul att filma, och mindre filmat. hur seriöst är det igentligen? nej, köp en vanlig dv-kamera med hyffsad bildstabilisator. ju lättare kamera, destå bättre bildstabilisator krävs, vilket det iofs är på alla lättare kameror.. ingen vill bli illamående av att kolla på filmen sen. :) och en lätt kamera kan vara skönt att gå och bära på. ju mer pengar du lägger ut, detå bättre är stabilisatorn optiken och materialet. så det är helt upp till dig, men jag kan säga att det duger fruktansvärt utmärkt med den billigaste digitalvideokameran på tex, onoff. ha kul och filma. med dagens teknik och programvaror kan det bli riktigt bra resultat tillslut.

Att säga att mikrofonen sitter fram på kameran på alla modeller är helt fel. JVC vet jag har modeller med mic på ovansidan. Men visst har tillverkarna blivit bättre på att lyssna på konsumenterna och tar till sig av kritiken och försäljningssiffrorna. Ju bättre mikrofon, desto mer ambient ljud fångas upp, även från kameran. :)

alla dv-kameror för semesterbruk som finns på marknaden har en mic framåt, för att ta upp ljud från det man filmar. punkt slut. och ju nyare kameror destå tystare och mer ljudisolerat mekanik. vid en semesterfilm som detta är frågan om, då ljudet från bandspelaren nästan bara hörs vid tysta vindstilla förhållanden, spelar det absolut ingen roll.

Konstigt. Var och tittade på en eventuellt ny kamera nu förra helgen och såg då iaf minst en JVC med mikrofonen placerad OVANPÅ kameran. Men eftersom du säger punkt slut så får vi väl avsluta diskutionen kanske, annars kan den lätt gå överstyr. (Jo, den var en budgetmodell på 3-4000kr ca, minns inte exakt, kollade inte in den något då det inte var den jag var ute efter.)

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444