garanti inom eu?

Hej Jag har försökt att använda sökfunktionen men ej hittat svar på min fråga. Jag undrar om en garanti på en digitalkamera som jag köper inom EU gäller inom hela EU. De flesta pratar om att köpa kamera i typ Asien, men jag är mera nyfiken på hur en garanti från t ex Slovakien eller Polen skulle funka i Sverige. Efter vad jag sett är kameror med kända märken billigare där än i Sverige. Skickar man kameran direkt till fabrikören eller hur funkar det om man använt en butik i ett annat land? Känner mig lite lost så jag är tacksam för hjälp. Ska köpa kamera i höst hade jag tänkt. Och om det är så att garantin funkar i Sverige går det kanske i vart fall jämnt ut med en resa och en kamera i Slovakien, i stället för att köpa kameran här hemma och inte få nån resa ;)

Det följer normalt med en sådan garantisedel i paketet som anger vilka länder garanti gäller och adress till huvudkontor i respektive land. Dessa kontor har i sin tur information om vilka som är auktoriserade verkstäder. Tänk på att garantin inte alltid är som i sverige - 1 år på allt. Kan t.ex vara 3 månaders full garanti, 12 månaders fria reservdelar (men man får betala för utfört servicearbete)

Alexander: Tack så mycket. Det var en hel del att tänka på och jag ska försöka kolla upp resten med respektive tillverkare tror jag. Fick ett ryck och mejlade Olympus verkstad i Sverige för att fråga dem. Det svåra med att kolla på garantisedeln är att jag vill veta hur garantin funkar INNAN jag köper en kamera. Och det här handlar också om huruvida jag ska åka tillbaka till Slovakien redan i höst eller ej :)

"Garantitiden på produkter köpta inom europa är 2 år, och utanför europa 1 års garanti. Du kan vända dig till Olympus här i Sverige, direkt till oss om du skulle få några problem med din kamera." Svar från Olympus idag. Tänkte att en och annan också kunde vilja veta det.

Har för mig att det är 3 år om varan köpts i Sverige och ingen om den köpts utanför. Naturligtviss kan dock säljaren ge en längre garantitid än den lagstadgade. :o) Inom sverige: 3år Utanför Sverige (ex inom eu): ingen Mvh Jörgen

Detta med garanti är lite klurigt men jag kan rekommendera att ni kollar på Konsmentverkets hemsida ( se länk konsumentverket.se/mallar/sv/… ). Där står bland annat att: En garanti innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar under en viss tid. Det är alltid frivilligt för säljaren att lämna garantier. Man har alltid tre års reklamationstid om varan är köpt sedan 1 april 2005 (annars två år). Så garanti är något som säljaren erbjuder som del i varan/tjänsten medan reklamationsrätten är en rätt som Du som konsument har. Men kolla gärna länken för mer information! Och som sagt var - Detta gäller i Sverige!

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444