Systemkamera

Jag funderar på att köpa en systemkamera, nån som har ett tips på vilken? Jag har kollat lite på canon eos 400D, nåt annat förslag? Jag är nybörjare på att fota, men har ett stort intresse & planerar att gå ngr kurser i fotografering. Jag vill ha en kamera att växa & utvecklas med. Just nu har jag en powershot G7, den kanske räcker för mitt nuvarande behov? Ska jag vänta med en systemkamera? VAD TYCKER NI?

400D är en bra kamera och det finns ett stort utbud av objektiv, både begagnade och nya. Det finns dock flera konkurrenter, Nikon D40x/D80, Sony/Minolta och Pentax. Åk till en välsorterad handlare och kläm på några olika kamerahus så du vet hur de känns i handen. Canon och Nikon har störst objektivprogram men de andra märkena har gott om objektiv i konsumentklassen de också. Även beg-utbudet är störst för Canon och Nikon. Själv hade jag valt en 400D eller D80 av de jag nämnt här. Kan dock inte bestämma mig för vad jag skall köpa i nästa prisklass, 30D, 5D eller D200 =)

Du skulle troligtvis bli nöjd med alla de kameror du nämnt, det viktigaste är som alltid personen bakom. Fotosidan.se har en bra fotoskola där du kan lära dig ett och annat, men även scott kelbys bok digitalfotografi är en bra bok för att lära sig att ta bra foton. Om du vet med dig att du vill satsa på att köpa olika sorters objektiv, kunna bestämma själv hur ett foto ska bli så är en systemkamera bra. Om du tänkt dig att kunna få ut bra bilder med automatik och utan någon justering i bildbehandlingsprogram så kanske du bör kolla på olika kompakter då det finns bra som tex den du nämnde. En bild direkt ur en kompakt är oftast bättre än en ur en system då kameran lägger på skärpa, kontrast mm. Mvh Daniel

400D tycker jag är mycket bra. Det kan man dock inte säga om kit-objektivet. Kasta ut det på närmsta blocket-annons och köp ett annat.

Får nog hålla med Johan. Kit-optik är i de flest fall ett billigt rör med plastdelar som kameratillverkarna skickar med. Så om du har möjlighet, köp kameran utan kit-optiken och lägg pengarna du sparar på ett riktigt objektiv med glas i. Tror nämligen att det kan vara svårt att få en kit-optik såld på nätet, då alla som är ute efter endast optik vet att kit-optiken är skräp. I övrig så kan jag bara instämma i det Daniel skriver. Mvh Jörgen

Det ligger ett på tradera för drygt 300:- och 10 budgivare så det går tydligen att sälja men det blir ju inga monstersummor direkt.

Johan: Och hur mycket extra kostar denna kit-optik? Den lär ju kosta betydligt mycket mer än den man hittar på tradera. ;o) Jag har svårt att tro att oavsett hur man ser på det, så kommer det alltid att vara en förlust affär. Om man nu inte är ute efter att äga en sådan kit-optik. För då kan man naturligtvis få den för billig penning på tradera. ;o) Mvh Jörgen EDIT: kollar man på Cyberphoto så skiljer det över 600:- mellan med eller utan kitoptiken. Så under förutsättning att man inte får ut minst 600:- på att sälja kit-optiken vidare, så lär man satsa på en riktigt taskig affär..

Enligt pricerunner skiljer det ungefär 150:- mellan de två alternativen så då blir det ju faktiskt en plus-affär att köpa kit-objektivet och sälja det.

Jag tycker absolut inte kitobjektivet är någon katastrof. Jag använder det ofta för att det är litet, lätt och billigt. Det är klart att det finns bättre objektiv och att skärpa och kontrast etc blir sämre om det används vidöppet, men för 90% av alla användare (specielt för en nybörjare) skulle jag absolut rekommendera det!!! Om man är nybörjare bör man kanske istället för att köpa ett dyrt objektiv lägga pengarna man sparar på några bra fotoböcker så man lär sig komposition och exponering :) Eller varför inte köpa en resa till någon spännande land som man kan fota :)

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444