Matta eller blanka bilder?

Jag har en liten fråga till er fotospecialister.. Är det bäst att välja matta eller blanka bilder när man framkallar? För traditionellt så har jag alltid haft blanka.. men så valde jag matta en gång och märkte ju genast att det blir inga fingeravtryck osv och tänkte att ska man klistra in i album och sånt så kanske matta är bättre? Men så verkar dom ju inte lika tydliga som blanka bilder.. Så min fråga är, finns det någon sorts regel för när man ska välja matta och när man ska välja blanka? Vad är för- och nackdelarna? Ska man välja olika för olika motiv, tex blanka är bättre för porträtt eller nåt? Kanske låter som en fånig fråga, men jag behöver verkligen lite experttips från er som vet!

Ingen dum fråga. smaksak. Jag kör 99% på matt. Testa att printa samma bild, en på matt, en på blankt. Sen kan du ju gå till proffslabben för att välja olika typer av papper och kanske få hjälp med val.

kör också alltid på matta, handlar väl lite om känslan man vill förmedla. Jag väljer blanka för tycker dom som känns som mer "avtryck" och hade valt blanka för reklam om jag sysslat med sånt typ.

Beror på motiv och vad man vill förmedla med motivet som ovanstående talare redan säger. Kör även jag på 99% matta från crimson.se. Mvh Daniel

Tack så mycket för hjälpen! Är ju en bra idé att framkalla samma bild både matt och blank, det ska jag göra! Men verkar ju som dom flesta kör på matt så det måste ju betyda att det funkar bra iaf. Har någon mer tips så är dom också välkomna!

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444