solcellslsddare

Nån som vet hur det funkar med solcellsladdare? jag har en nyköpt som inte vill ladda upp sig ordenligt.Den ligger i ett soligt fönster. Nu låter detta kanske dumt, men jag funderar på om det så att en solcellsladdare inte blir uppladdat igenom ett fönster, ungefär som att man inte kan bli solbränd genom ett fönster?

Det fungerar att ladda med solceller bakom ett fönster. Men jag tror du kommer att tappa 50% av max effekten för laddning för varje fönster ljuset skall igenom. Dvs man tappar 50% vid en-glas fönster, 75% vid två-glassfönster och 87,5% vid ett tre-glasfönster. Vidare så tappar man en hel del effekt om solen står snett i förhållande till fönstret, då båda absorption och reflektion av solstrålar blir större vilket innebär att ännu mindre del kommer in till solpanelen. Men jag är inte helt hundra på att det jag skrivit stämmer till 100%, då det nu är länge sedan jag läste om det i plugget. ;) EDIT: Hittad följande länk om solceller. solarlab.se/solpanel/…

Tack så mycket för hjälpen Jörgen! Bra länk med mycket info, den bekräftar vad du sa om att minst 50% försvinner :( Jag får välla ställa ut solcellsladdaren då och hoppas på att det inte regnar.. köpte en solcellsladdare på prov. Vore ju kul att gå över mer och mer till solenergi, även för uppvärmningen av huset (förhoppningsvis billigare i längden). Just denna lilla pryl verkar bökig dock, då den inte är vattentät är det svårt att ha den ligga och ladda på tomten.. Att använda den på resa känns i de flesta fall bortkastat då man för det mesta kan hitta ett eluttag var man än är i världen.

Jag har också råkat ut för en riktigt dålig solcellsladdare, men köpte en ny som fungerade mycket bättre. Det verkar verkligen vara skiftande kvalité på dessa. Hittade en hemsida, solcellsladdaren.se som har tagit fram de solcellsladdare som fått bäst betyg i tester. Där köpte jag min ock den fungerar väldigt bra!

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444