Buenos Aires till Salta med buss

Någon som har åkt den sträckan? Är den helt olidlig? Tar ju som bekant 20 h att åka. Dock hör man ju hela tiden HUR BRA bussarna är i Argentina. Om man nu ska åka en bra buss då, vilka bolag är bra? Någon som vet? Och vet någon ungegär priset på den här sträckan? Tacksam för svar!

Nu är det tre år sedan jag var i Argentina men då var de flesta bussar jag åkte med bra eller mycket bra. Reser man i semi-cama (motsv liggvagn) eller coche cama (ibland bara cama, motsv sovvagn) är det mycket bekvämt. I cama-klass är det oftast tre stolsrader och man kan luta stolen nästan helt bakåt, i semi-cama fyra och man kan inte luta lika långt bakåt, så det säger sig självt att man får lite mer plats och komfort i cama. Det enda som inte håller lika hög klass är maten, den var ätlig men inte mycket mer så ta gärna med er några piroger, snacks eller liknande. Jag gjorde flera 20-24h bussresor och även om det är segt så gick det förvånansvärt bra. Med öronproppar sov jag riktigt bra ombord och det fanns ofta något att titta på utanför fönstret eller någon dåligt dubbad film på tv:n. Just nu minns jag bara två av de bolag jag åkte med, ViaBariloche och Andesmar men jag tror inte de kör norrut från BsAs utan bara österut/söderut. De var inte billigast men som sagt, bekväma. Fler bussföretag finns här: busstation.net/main/… Jag skulle antingen frågat på ert hotell/vandrarhem i BsAs eller åkt ut till den stora bussterminalen Retiro och gått runt lite där för att få en känsla för standarden på de olika bussbolagen. Lite krasst kan man nog säga att man får vad man betalar för.

Länk till vad du egentligen har att välja på: omnilineas.com/argentina/bus/retiro/salta/ Vad gäller komfortklasser: omnilineas.com/argentina/tips/categories/ (Sätenas maximala lutning bakåt: semicama = minst 130 grader cama-ejectutivo = minst 145 grader och i regel lite bredare säten cama suite = minst 175 grader) Jag tycker semicama är helt klart tillräckligt, men när prisksillnaden vissa gånger bara är ett par hundra SEK och det rör sig om 20 timmar så kan ju cama-ejecutivo vara värt det också. Jag minns inte riktigt vilka företag jag åkte med, men det var alltid god mat (snäppet bättre än flygplansmat) och ofta ingick såväl varma som kalla drycker (även rödvin). Filmer visades oftast på originalspråk med spansk text (om spanska inte är originalspråk) eller på spanska med engelsk text (om spanska är originalspråk). I resten av Sydamerika är de i stort sett alltid dubbade till spanska och mycket sällan textade.

[q]"...Det enda som inte håller lika hög klass är maten, den var ätlig men inte mycket mer så ta gärna med er några piroger, snacks eller liknande. Jag gjorde flera 20-24h bussresor och även om det är segt så gick det förvånansvärt bra. Med öronproppar sov jag riktigt bra ombord och det fanns ofta något att titta på utanför fönstret eller någon dåligt dubbad film på tv:n..." - Emil (emilgil)[/q] Det verkar som vi har åkt med olika bolag då. Mina upplevelser var definitivt inte som dina

Det är mycket möjligt Simon, och det är som sagt mer än tre år sedan jag var där. Jag menade inte att skrämma bort Emmmm utan tycker tvärtom att buss var ett bra och prisvärt transportsätt i Argentina. Har det dessutom blivit ännu bättre sedan jag var där är det ju kanon! :)

Det är snart över tre år sedan jag senast åkte buss i Argentina med, så det beror nog inte på förbättringar med tiden ;) Senaste resan jag gjorde från Buenos Aires upp mot trakten där Salta ligger tåg jag tåget till Tucumán, vilket är väldigt billigt (buss kostar som billgast ca $500 AR medan tåget går på typ $50 AR som biligast), men inte alls lika bekvämt som buss.

Simon, minns du hur lång tid det tar att åka tåg till Tucuman?

[q]"Simon, minns du hur lång tid det tar att åka tåg till Tucuman?" - Emmmm (sokeri)[/q] Det skulle ta 20 timmar, men p.g.a. en person på spåret som inte ville flytta på sig (d.v.s. väldigt troligt ett lyckat självmord), blev vi stående några timmar extra och kom fram efter först ca 25 timmar. 20 timmar verkar rimligt alltså, även om oförutsedda händelser måste hållas i åtanke.

Okej Hemskt?! Det tar lite längre tid än buss alltså, men det kan ju definitivt vara värt att köra på det eftersom det skiljer sig rätt enormt pengamässigt. Finns det ordentligt med utrymme för ens bagage då? jag åker med en stor klump till ryggsäck, jag menar har man översikt över över sina saker så inte nån hoppar av och tar ens ryggsäck på samma gång. Nog för att jag inte skulle ha några värdesaker där, men ändå.

Det känns aldrig som 20 timmar, det fixar du. Men ta med mat/ ät innan. Kvalitet OCH kvantitet på maten som serveras varierar starkt mellan bolag. Gjort drygt 200 timmar på buss i SA i vinter, har värre minnen från resorna kalmar-sthlm.

Ber om ursäkt för sent svar - är lite sporadiskt frånvarande från detta forum: Om jag minns rätt hade jag all min packning vid mitt säte, men det var alltför längesedan för att jag skulle våga lita på mitt minne i den frågan.

Mer om Sydamerika

Upplevelser

Inför resan

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om Sydamerika