Skatteklur

Hej, är då i dagarna att deklarera 2011-års inkomst i Norge. Vid ett besök på Skatteetaten nyligen berättade en av handläggarna att om 90% eller mer av min intäkt är från Norska arbetsgivare (d.vs i det fall då endast <= 10% av min lön kommer från svenska arbetsgivare) under 2011, så kan man begära att de kronor under det framfusiga beloppet av 39 950:- förblir skattefria. (dock inte helt hundra på detta belopp) Inkomst Sverige 2011: 8354:- Inkomst Norge 2011: 80415:- Lite osis här med 10,38% av inkomsten från Sverige. Går säkert att frisera till med diverse avdrag förlust fondandelar eller liknande. Nu till frågan, hur gör jag en sådan här prövning inloggad på skatteetatens-selvdeklarasjon-på-internet?

Hej. Du har rätt till minstefradrag (redan uträknat på selvangivelsen, och beror proportionellt på hur lång tid du arbetat i Norge). Ifall du jobbat minst 12 mån är det 31800. Du har rätt till standardfradrag på 10% (8041,50) Du har rätt till utvidet fradragsrett, ifall du är bosatt i annat EU/EES-land (Sverige?) och har minst 90% av inkomst ifrån Norge. Detta ger dig rätt att begära fullt årsfradrag på minstefradraget, vilket blir 31800. Totalsumman får jag till 31800 + 8041,5 = 39841,5. Kan inte svara för hur du skall frisera till siffrorna, men klarar du det, så bör väl gången vara att rätta upp post 3.2.1 (minstefradrag) och att lägga in tilläggsupplysningar (post 5.0) om att du söker utvidet fradragsrett och därmed fullt minstefradrag, samt att du lägger in dokumentation som visar på att minst 90% av inkomsten är intjänad i Norge.

[q]"Hej. Du har rätt till minstefradrag (redan uträknat på selvangivelsen, och beror proportionellt på hur lång tid du arbetat i Norge). Ifall du jobbat minst 12 mån är det 31800. Du har rätt till standardfradrag på 10% (8041,50) Du har rätt till utvidet fradragsrett, ifall du är bosatt i annat EU/EES-land (Sverige?) och har minst 90% av inkomst ifrån Norge. Detta ger dig rätt att begära fullt årsfradrag på minstefradraget, vilket blir 31800. Totalsumman får jag till 31800 + 8041,5 = 39841,5. Kan inte svara för hur du skall frisera till siffrorna, men klarar du det, så bör väl gången vara att rätta upp post 3.2.1 (minstefradrag) och att lägga in tilläggsupplysningar (post 5.0) om att du söker utvidet fradragsrett och därmed fullt minstefradrag, samt att du lägger in dokumentation som visar på att minst 90% av inkomsten är intjänad i Norge." - Johan Mikaelsson (Majestik)[/q] Johan, Många tack för ett redogörande svar, bosatt i annat EU/ESS-land: Sverige. Jag befann mig i Norge mellan Mars och Augusti 2011. Där kan jag alltså inte nyttja mig av det sedvanliga minstefradragets maxbelopp 31800. Men med utvidet fradragsrett kombo standardfradrag(?) Jackpot! 39841,5 är alltså den siffra jag rent teoretiskt skulle kunna begära som fradrag. Oskar

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444