Varför är det fel med kommunismen?

Är det nåt fel med att alla har arbete och lägenhet? Har träffat åtskilliga från före detta Sovjetunionen. Vanliga människor som läkare, lärare och dessutom en konsertpianist. Alla tycker att det var bättre före 1989. Kan tillägga att jag pratar flytande ryska vilket gör att se vågar fritt säga sin mening då de talar med mig i Sverige. Varför är folk i sverige att säga ovanstående?

det är väl "priset" man får betala förmodar jag som de flesta fruktar!

HAHAHAHAHA! Kommunism!! HAHAHAHAHA Vägs ände för de som aldrig lyckades eller klarade av någonting på egen hand.

Jag tycker att lärare, läkare och konsertpianister klarar en hel del. Jag minns den lycka jag kände då jag gick över muren från väste till öst i Berlin. Var i Östberlin fem gånger. Tyckte att en gång räckte i Västberlin. Och den härliga känsla att slippa tristessen i Lund på åttiotalet och åka över till Polen.

Och jag minns en gång när Fidel Castro´s kusin skulle bjuda mig och mitt sällskap på nån sorts tebjudning utanför Havanna. Det var ingen rolig upplevelse.

Bertil Perrolf var väl kommunist,kolla hur det gick för honom.

Det är inte kommunismen det är fel på, det är människan som är felaktig

Det är det kollektiva mänskliga egot som det är fel på. Den dagen alla (ALLA!) har släppt alla materialistiska värderingar och inte lever för att hela tiden få mer av allt, då kommer ingen ideologi att behövas över huvud taget. En vacker dag...

Visst, men det är ju meningen med kommunismen. att alla skall släppa sina materialistiska värderingar.

Lars: Ja, det är meningen med kommunismen, men dessvärre är det en utopi. Försök att införa kommunismen har misslyckats överallt, med det mest avskräckande exemplet hos de Röda Khmererna. De enda som kom något så där nära ett "kommunistiskt" samhälle(utan att ha kommunismen som sin drivande ideologi) var vissa kibbutzer i Israel, men tyvärr sjunger många av dem nu på sista versen. Människan är inte en myra, vi är funtade på vissa sätt av 2 milj. års utveckling, kanske efter ytterliggare två miljoner år blir människan så pass mentalt förändrad att den blir av med sina "onödiga" materialistiska behov och värderingar. Med tvång kommer man ingenstans, det har bl Sovjet, Albanien, Östtyskland m fl länder klart bevisat.

Hmm.. Det första anförandet runt arbete och bostad är väl lite av en halmgubbe, då arbete och bostad till alla inte är unikt kommunistiskt, utan snarare ett normativt ideal för de flesta samhällsstrukturer? Sen.. jag är inte helt insatt, men tvivlar lite på att kommunismens mål är antimaterialism? I en kommunistisk värld trodde jag alla nödvändiga och halvt nödvändiga "materiella" ting så som mat, bilar, datorer och champagne fanns i ett överflöd. Lagat av folket - till folket? Oavsett.. Människor är inte jämnlika. Några vill leda, andra vill ledas. Vi som varken vill leda eller ledas hamnar lite i kläm i verklighetens kommunism.

Champagne skulle väl möjligtvis finnas ifall Frankrike skulle välja den solidariska vägen. För annars har väl kommunistiska länder mer tillverkat sina egna saker. Rosa Liksom sa på Babel avsnitt 11 en fin sak om kommunismen i Ryssland. Att hon tyckte det va skönt och inte ha ett materialistiskt överflöd.

Kan inte riktigt se för mig en heltäckande kommunistisk värld som inte i alla fall inkluderar det landareal som Frankrike besitter. Vad gäller Frankrike så drog dom väl förresten igång nåt ståhej för folkets jämlikhet redan i slutet av 1700talet? Känner inte till Rosa Liksom eller hennes 11? Babelverk, men att diskutera kommunismen i Ryssland anser jag vara att diskutera verklighetens kommunism och jag var mer inne på målets och idealets kommunism.

@johan: Noen vil mene at målet ikke kapitalismen ikke er full sysselsetting, men at man tvert imot vil la en del av arbeidsstokken gå ledige for å holde deler av befolkningen "sultne" (hungrige) på jobb. Det er en måte å kontrollere. Personlig er jeg lei reklame og reklameskilt, vi lever i en tid hvor folk har liten selvrespekt. Det handler bare om å tjene penger over så å si hele verden nå.

@Petter: Jag undrar om du inte missuppfattad frågeställning, den var Varför det var fel med kommunismen. Visst är jag medveten om kapitalismens många brister och om man skulle hitta ett bättre fungerande system, skulle jag säga "hit med den genast". Den här sajten är primärt för människor som tycker om att resa och ha friheten att resa. Det har vi under det nuvarande systemet. Om friheten att resa kunde ungdomar och människor i de så kallade "socialistländerna" bara drömma. Till exempel i Ungern och Tjeckoslovakien var det "fritt" att resa bara till Polen, Ungern/Tjeckoslovakien och Bulgarien, till och med de andra öststaterna var utanför den "fria resezonen". Och privata resor till länder utanför "socialistblocket" - ja det kunde de flesta ungdomarna (undantaget partipamparnas döttrar och söner) glömma.

Men det er det samme i dag. I Uganda hvor jeg har vært kan ingen bare reise som de vil. Overklassen kan kanskje det, men selv de vil slite med å få visum til vestlige land. Så er det selvsagt den økonomiske biten. De færreste i et land som det har vært i et fly noensinne. Noen hevder at det nye globale klasseskillet kan deles mellom de som er mobile og de som ikke er det. Kapitalismen er globalisert, og det nok riktig på mange måter å si at også klassesamfunnet er det.

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444