NORGE BRA ATT VETA.

Bra att veta för båda nya och de som bott i Oslo ett tag! 1. Skriva in sig på alla bemanningsföretag (helst innan ni flyttar till Oslo) (Jag har listan) 2. Ha en välskriven CV samt personligtbrev (Skriv ut många exemplar innan) 3. Banker att välja mellan. Nordea, DNB, Sparbank1, Fokus Bank, Danske Bank, Swedbank. 4. Söker ni jobb inom restaurang eller affär gå då och dela ut ert CV personligen. 5. Söker ni bostad, besök då dessa sidor. Hybel.no samt finn.no 6. Giltigt pass eller personbevis måste medtas om ni ska kunna skaffa skattekort (nya bestämmelser 2011 måste man ha arbetsintyg eller hyres kontrakt) 7. Norge ligger på andra plats som dyrast i världen, så man borde ha en buffert innan man hoppar på tåget. De som hyr ut rum eller lägenheter kräver nästan alltid 3 månads hyror) 8. Ska ni hitta möbler till ert rum eller lägenhet, så är finn.no det bästa sättet, gå in på Gis Bort, så får ni tag i bra möbler som nordmännen inte vill ha. 9. Ska ni skaffa kontantkort så finns dessa. Chess, My Cal, Talk More, Netcom, Tele 2, 10. Ska ni stanna en längre tid i Norge eller för evigt, så borde ni skaffa (BSU) Bolig Spar Ungdom, så ni kan köpa en lägenhet en gång i tiden. Samt att du får 4000,- i skatteavdrag varje år om du sparar 20,000,- 11. När ni ska skaffa el avtal till eran lägenhet, så får ni Hafslund som ström och nät, Om ni ska få ner utgifterna, så skaffar ni Norges Energi, eller Fjordkraft. Beställer ni Norges Energi på Elkjöp (Elgiganten i Sverige) så får ni 500,- att handla för. 12. Ska du flytta? Kan du kontakta dessa bolag, Bislett bilutleie samt Rent a Wreck 13. De första 2 åren, kan alla som kommer till Oslo, göra 10 % standardfråndrag Exempel= du skattar 100 000 och får tillbaka 10 % av de. Under post 3.3.7 inne på altinn.no 14. Har du haft många resor hem till Sverige och har D-nummer, så kan du skriva av de I deklarationen, spara bensinkvitton, buss/tåg/flyg biljetter. Tackar för mig, och hoppas detta kommer till nytta.

Bra sammanställt! Några få kommentarer: 7. Där 2 av 3 månader är för depositum. Depositum bör upprättas på speciellt konto, för att öka säkerheten att få tillbaks dom vid flytt. 10. Avdrag för BSU kan inte göras om man för under posten "standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker". Men man får en god ränta på pengarna på BSU konto, så det kan vara värt ändå. 11. Det är inte väldigt statiskt vilket elbolag som har bäst priser.. man bör själv ta en rundkoll om det er viktigt. 13. Alla som kommer till Norge (inte bara Oslo). 14. Avdrag för hemresor kan inte göras om man för under posten "standardfradrag for utenlandsk arbeidstaker".

[q]"13. De första 2 åren, kan alla som kommer till Oslo, göra 10 % standardfråndrag Exempel= du skattar 100 000 och får tillbaka 10 % av de. Under post 3.3.7 inne på altinn.no " - Emma Hedlund (emma_c_v)[/q] Hej, en kommentar om detta avdraget. Det är 10% av bruttoårsintäkt som man kan få avdrag på. Maximalt 40'000 kr. Du får din bruttoårsintäkt sänkt med den summan du yrkar avdrag på och de beräknar en ny totalskatt för dig. Alltså, du får tillbaka skatten på den summan du yrkar avdrag för. Men i ditt exempel om 100'000 kronor i skatt så har man väl tjänat i runda slängar 300'000 kr, och 10% på det är ju 30'000 kr som man gör avdrag på, vilket i sin tur med en skattesats på ca. 30% är väl ungefär det samma som 10% av 100'000 kr.. :) skatteetaten.no/no/Person/Selvangivelse/Fradrag/Andre-fradrag/Utenlandsk-arbeidstaker/Standardfradrag-utenlandsk-arbeidstaker/

[q]6. Giltigt pass eller personbevis måste medtas om ni ska kunna skaffa skattekort (nya bestämmelser 2011 måste man ha arbetsintyg eller hyres kontrakt)[/q] Man skaffar alltså jobb ELLER boende först för att kunna ansöka om skattekort? Kände jag inte till!

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444