Asien resa. Vart ska man? Vart ska man inte?

Nu ska man snart åka iväg till asien och jag vill ha hjälp från de som redan har varit ute där och kan rekomendera ställen och upplevelser. Tar gärna emot alla rekomendatoner både ris och ros! Vart ska man vart ska man inte? Vad ska man inte ta med sej och vilka uppleveler måste man utforska, hur ska kan resa?

Min favoritdel av Asien är nog västra delen där Europa övergår till Asien och österut till Himalaya. Den gamla såkallade "Hippierutten" är fantastisk och delar av den betydligt äldre Sidenvägen likaså. Syrien var ett toppland att resa i före kriget, men Libanon och Jordanien har mycket att erbjuda. Beirut, Baalbek, Wadi Rum, Petra etc. Iran är också coolt, men svårt att få visum, speciellt just nu pga det kommande valet. Kaukasus har några av världen vänligaste människor och sagolik natur och en spännande nutidshistoria. Rekommenderas starkt. Indien är såklart ett av världen mest sevärda länder, dock har jag bara sett en väldigt liten del. Från Indien kan du resa in till ett av mina favoritländer, Pakistan, och ta dig över till Kina via Karakoram Highway - en av världens vackraste vägar som bland annat går genom den mytomspunna Hunzadalen. Sällan har jag känt på så levande som i gamla stan i Lahore. Heelt fantastiskt. Sen kan du t ex resa längs med Sidenvägen och norrut till Mongoliet eller Kirgizistan och Kazakhstan (där har jag dock inte varit) eller söderut via Qinghai- och Sichuanprovinserna till Sydostasien. Sydostasien är ganska överreklamerat enligt mig, god mat dock. Res relativt snabbt igenom om du ska till detta hörn av Asien och ta dig till Burma som nu börjar öppna upp sig allt mer. Indonesien är annars det land jag gillar mest i SOA, bortanför Bali och Giliöarna såklart, då speciellt de sistnämnda öarna är konstgjorda och dödstråkiga turistgetton. Sumatra var kanon iaf förut, Sulawesi verkar vara coolt. Så tillbringa tid i Indien, glöm inte bergen. Nepal såklart och Pakistan. Där har du Asiens hjärta och tre länder varje reseintresserad människa bör se och uppleva.

En artikel från Georgien, ett mycket spännande hörn av Asien (och Europa)som jag rekommenderar: svd.se/resor/… Passar utmärkt att se under en resa i Centralasien, på vägen dit eller hem.

Hur många är ni som ska åka? =)

Dyk på Koh Tao! Fantastiskt trevlig liten dyk ö där jag har tagit mitt dykcert!

Malaysia är ett underbart land jag kan rekommendera alla att besöka. 90 dagar utan visum är alltid bra!

Malaysia är ett underbart land jag kan rekommendera alla att besöka. 90 dagar utan visum är alltid bra!

Kan anbefale Iran (som eneste asiatiske land jeg har vært i ved siden av Tyrkia i og for seg...). Ikke typisk det man tenker på med "Asia", mer Midtøsten så klart. Men: Veldig trivelige folk, fantastisk mat (hverdagsmat som brød, te, kebab, granateple smaker himmelsk der) og veldig sikkert (unntatt trafikken, som er desidert verste jeg har sett noe sted). Vil gjerne reise tilbake og se de kurdiske fjellområdene.

Mer om att backpacka

Upplevelser

Äventyrsresor

Upptäck Iguassu
Få en kick med andra resande som inte är rädda att testa något nytt. Ni startar äventyret i Buenos Aires och sedan fortsätter resan till imponerande Iguassu-fallen därefter flyger ni till Sao Paolo och slutar festen i Rio.
$2649
Upptäck Indokina
Upptäck det genuina Indokina på denna resa som tar dig till fyra varierande länder. Upplev historia, både gammal och nutid, och bevittna det magnifika templet Angkor Wat. Känn av pulsen i städerna och välj dina aktiviteter.
$3139
Southern cross - Lima till Rio
Från Nazcalinjerna i Perus öken till stranden i Ipanema sträcker sig denna 45-dagars resa med stora möjligheter för äventyr. Denna resan erbjuder en mix av aktiviteter men även tid för över för att upptäcka på egen hand.
$5906

Artiklar om att resa

Äventyrsresor

Småvägar och högland i Peru
Upplev Perus högland utanför de vanliga områdena och se fantastiska bergslandskap och avlägsna städer få turister besöker. Res till Cusco genom lokala byar och möt kulturen i Peru. Klättra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu.
$1444
Hong Kong till Peking
Ta in stämningen i Hong Kong, flyt längs Yangtze på en kinesisk flodbåt och upptäck Kinesiska muren med andra som delar din aptit på äventyr. Njut av 18 dagar fyllda med Kinas stora sevärdheter. Detta är en minnesvärd resa!
$1611
Äventyret i Costa Rica
Om du vill njuta av Costa Ricas alla sevärdheter men samtidigt se några gömda skatter, boka den här resan. Landet är en av de mest biologiskt skiftande länderna i världen med alltifrån vulkaner och vilda djur till regnskogar och stränder.
$1444