Libreville – en tropisk doldis

Gabon är ett litet land i västra Afrika vars existens få känner till. Fler än en gång har jag fått ta fram min karta över Afrika och bevisa att landet jag påstod att jag besökt verkligen inte var ett påhitt. Men för företagare i olje- gruv- och skogsindustrin är Gabon definitivt ingen vit fläck på kartan. Enorma resurser av olja, regnskogsträ, järnmalm och magnesium genererar stort intresse från investerare från hela världen. Men även för backpackers är Gabon ett intressant resmål.

Gabons huvudstad Libreville är belägen smack bang på ekvatorn. Staden skulle verkligen kunna vara ett exotiskt paradis, och är det på sätt och vis – tropiska växter överallt, det är varmt och fuktigt som en ångbastu och varmt havsvatten smeker stadens strandpromenad. Men ålderstigna taxibilar spyr ut avgaser, havet längs strandpromenaden är förorenat och staden är en av världens dyraste.

De exportinkomster som landets enorma naturresurser genererar försvinner på något sätt i budgetmaskineriet och gaboneserna har inte mycket högre levnadsstandard än länder utan naturtillgångar. Palmer växer vilt bland skjul och förfallna hus medan presidentens mäktiga palats har utsikt mot strandpromenaden. Presidentens palats i stan, det vill säga. I la Sablière, förorten strax utanför Libreville, ligger presidentens privata palats, hans fruars egna hus och hans älskarinnors, döttrars och andra höga statstjänstemäns hus längs ljuvliga sanddyner och höga palmer.
 
Libreville är ett lugnt ställe. Politisk stabilitet råder och det uppskattas förstås av utländska investerare i olje-, gruv- och skogsindustrierna. Men stabiliteten har en baksida – landets så kallade kontrollorgan går inte direkt till botten med anklagelser om maktmissbruk och förskingring. Libreville är därför ett lite förvirrande ställe att besöka.

Folk är hjälpsamma, trevliga och glada, stället är vackert som ett tropiskt vykort, men under ytan bubblar missnöjet. Den forna kolonialmakten Frankrike är fortfarande i faggorna med betydande diplomatisk och militär närvaro och flertalet kinesiska företag har också viktiga investeringar i Gabon. Jag fick en känsla av att folket känner stor frustration över att kolonialmakter och främmande kapitalister kommer och går utan att någonting någonsin förändras.
 

Att ta sig runt i Libreville är inte svårt. Vitröda taxis cirkulerar överallt och det rådande kommunala dela-taxi-konceptet är en spännande upplevelse. Jag åkte nog med minst 50 taxis under mitt besök där, och nästan varje gång jag hoppade in i en bil var både passagerare och chaufför djupt inbegripna i något politiskt huvudbry. Bara att kasta sig in i diskussionen – perfekt för en nyfiken statsvetare som jag! Taxichaufförerna är bra också för att de kan ta dig var du än behöver åka, bara du vet namnet på stället du vill till.
 
Prissättningen är en intressant process som du efter några dagar kommer att behärska till fullo. Du viftar in en taxi och förhandlar genom att nämna summan du föreslår och stället dit du vill åka. Att tala franska hjälper förstås, men jag tror nog att det räcker med lite inpluggad vokabulär. Exempel: du vill åka till Montagne Sainte, ett mysigt område på en höjd bakom presidentens palats. Du är själv och inne i stan någonstans så det är inte särskilt långt. Du viftar ner en taxi och föreslår ”trois cent Montagne Sainte” (tre hundra francs, ungefär 0,8 dollar). Om de ska åt det hållet, och om de accepterar ditt bud, kommer det positiva svaret: en kort signal med tutan. Hoppa in.
 

Men om de ska åt ett annat håll, eller tycker att du som utlänning/vit/rik borde bjuda mer, kommer de skaka på huvudet och åka vidare. Jag lyckades ett par gånger åka för ”deux cent”, två hundra, men fem hundra (cinq cent) är mer troligt att de kommer ta direkt. Om du har lust kan du försöka med ”deux cent” och kanske få napp efter tolv taxichaufförer skakat irriterat på huvudet. Det beror nog också på hur du är klädd – personligen jobbade jag när jag var där och att ha full kostym är väl inte det bästa läget för att begära lågt taxipris. Om ni är två personer eller flera är det definitivt cing cent eller ”mille” (tusen, uttalas ”mill”) som gäller. Be någon local eller hotellpersonalen hjälpa dig att förhandla om du ska åka någon längre sträcka, annars blir du garanterat rippad!
 
Libreville har också gott om trevliga restauranger att besöka, om du har resebudget för det förstås. Det är verkligen dyrt i Libreville – under US$ 12 är det svårt att få någonting alls i måltidsväg. L’Odika, belägen vid Montée de Louise i Quartier Louis, serverar traditionell gabonesisk mat, rekommenderas varmt. Telefon 736920, mobil 07535302, stängt på tisdagar. Restaurangerna Phare du Large, Bâteau Ivre, Le Sud och Epicurien har alla gott rykte, fråga efter dem. Libreville har en ansenlig befolkning kinesiska immigranter, och bland kinesiska gruv- och skogsföretag finns såklart också kinesiska restaurangägare. Restaurangerna Chez Weng och Yantzé rekommenderas.
 

Missa inte Carrefour Léon M’Ba, marknaden som är döpt efter det självständiga Gabons första ledare. En myllrande jättemarknad där du kan hitta färgglada tyger, traditionella kläder, grönsaker, skor och allsköns andra prylar. En garanterat ”afrikansk” upplevelse, även om allt är importerat – Gabon har inget eget storskaligt jordbruk att tala om och inte heller någon direkt industriell produktion.
 
När det gäller utflyktsmål gäller det att ta sig ut ur Libreville. Utanför stan är vattnet rent och färre bilar förpestar luften. Hoppa in i en taxi och säg att du vill till Cap Estérias, till Jacky Cochon, ett ställe längs kusten 40 kilometer norr om stan där du kan njuta av strandliv. Point Denis och Ekwata beach är de två bästa stränderna. Point Denis ligger på en halvö utanför Libreville, så för att komma dit krävs en halvtimmes båtfärd. För att boka La Navette Orange till Point Denis gällde numret 05318080 när jag var där.
 
Detta lilla afrikanska land är väl värt ett besök, det är garanterat en intressant erfarenhet även om en rejält tilltagen resebudget är en nödvändighet!

6 kommentarer på Libreville – en tropisk doldis

 1. Anna

  TACK för en superartikel. Står inte allt för mkt om Gabon…
  Hur mkt är en ”väl tilltagen budget”? Hur dyrt är ex en Cola, en måltid etc?

  Ska dit om en vecka. Vet du om man kan surfa ngnstanns?

  Vänliga hälsningar

 2. Alex mcfire

  Hoppsan, 41 år har presidenten suttit, inte alla 48 år av självständighet.

 3. Carro

  Alex; du verkar veta lite om landet, tres bien…
  Vet du nagra bra fiskestallen? Eller andra rekommendationer?

Svara till