Gringokväll i Antigua

Therese som rest i Guatemala har skrivit en guide till Antiguas uteliv, särskilt för turister i staden. Här skriver hon tips på olika uteställen, något för alla.

Har du landat i Guatemala utan att kunna tala spanska? Befinner du dig i Antigua en tisdagskväll laddad för festande men med känslan av att det verkar lite övermäktigt att ge sig in på de mest lokala barerna, och försöka få lokala kompisar med det spanska ordförrådet “Hola” och “Una cerveza por favor”? Följ med på en liten guidning genom några av stans vanligaste “Gringo Hang outs”…

Vi börjar vår kväll tidigt med ett besök på Café 2000 som är beläget på 6:a Avenida, nära ett av stadens mest populära hostels Black cat. Här visas filmer på storbildsskärm kl 14.00, 16.00, 18.00 och 20.00 alla dagar utom lördagar när cafeet på kvällen fungerar som enbart bar. Filmprogram finns att hämta utanför ingången och alla filmer har undertexter på spanska, förutom de spanska som har undertexter på engelska. Bra övning (eller åtminstone en bra ursäkt att titta på film) för alla som är i Antigua för att studera spanska! Lokalen har låg mysfaktor men är ett typiskt backpackingställe som dessutom har en av stans bästa ost och bacon-burgare på menyn.
 
Reilleys, en liten men väldigt populär bar långt norrut på 5;a Avenida blir vårt nästa stopp. Väljer man att stanna här är oddsen stora att man får se någon av gästerna, eller någon av kvällens bartenders, dansa på bardisken till den i landet just nu ständigt spelade “ Hips don’t lie” av Shakira.

Efter det fortsätter vi till Ladies night på Mono Loco, beläget på södra sidan av 5:a Avenida. Tanken med Ladies night är enkel, genom billiga priser för tjejer i baren lockar de dit så många killar som möjligt som självklart betalar fullt pris. Ett ifrågasättbart system men helt klart fungerande som affärside; Mono Loco är fullpackat varje tisdag kväll. Det är också en av stadens största barer, de flesta andra skulle inte ha plats att rymma ett stort antal gäster på samma gång. Under de senare timmarna beställs de enorma Nacho-tallrikarna in på rullande band. För runt 60 quetzales (cirka 60 kronor) får man ett jättefat matiga nachos, stort nog att dela mellan åtminstone fyra personer som nattsnacks.
 
För många fortsätter, alternativt slutar, tisdagskvällen på Sin ventura som ligger precis brevid Mono Loco. Här spelas salsa större delen av kvällen och på dansgolvet trängs nybörjare, som haft några lektioner och vill öva, med duktiga instruktörer som vant stylar inför avundsjuka ögon. Det ryktas i dagsläget om att man numera behöver ID för att komma in men än så länge har jag bara sett lokalbor krävas på legitimation. När jag ifrågasatte detta fick jag till svar att polisen börjat göra åldersrazzior på pubarna och att de då bara kollar lokalborna. Senare på kvällen övergår musiken till Reggaeton. Volymen är hög, hud gnids mot hud, läppar mot läppar.
 
Onsdag till söndag kan man istället sluta sin kväll på stadens enda “riktiga” nattklubb Casbah, som ligger mittemot Reillys . Här spelas vanligtvis en blandning av dancemusik och reggaeton. Torsdagar är “gay night”.
 

På de flesta av dessa gringoställen finns möjlighet att arbeta om du planerar att vara i stan en längre tid, var dock mentalt förberedd på låga löner. För ett tiotimmars nattpass på Mono Loco får man just nu 60 quetzales och middag, samt matpoäng att anvanda när man inte jobbar.

Alla uteställen i Antigua stänger klockan 01.00. Därefter finns det mer eller mindre officiella efterfester av varierad kvalitet. Det kan vara tio killar i en soffa, det kan vara inträde och packat med folk. Information får man oftast på små halvsuspekta lappar som delas ut av små halvsuspekta killar. Att åka med en tuktuk kostar 15 quetzales nattetid vilket kan vara en god investering för att ta sig hem säkert. Särskilt tjejer varnas ständigt i Antigua, säkerheten är låg och skräckhistorierna många. Riktiga taxibilar finns att hitta vid sidan av Parque central.

1 kommentar påGringokväll i Antigua

Svara till