Jade seahorse

Att vakna upp på en främmande plats efter en blöt festkväll är för det mesta inte särskilt skoj, men i Thereses fall var det åtminstone väldigt flummigt, den gången hon upptäckte ”Jade Seahorse”.

Måste kissa. Måste hitta en toalett. Stegen är tunga och långsamma, tinningarna påminner dunkande om gårdagskvällen. Jag är blöt i håret utan att riktigt minnas varför, och lerig om fötterna efter regnskuren som lyckats göra de trottoarsaknande gatorna till diken under natten. Kisar mot himlen men kan inte avgöra om solen gått upp än, det vita diset säger ingenting om tid på dygnet. Var är de snälla nog att låna ut sin toalett?

Till vänster finns en liten trappa upp. Jade seahorse.. Känner igen namnet, tror jag hört att det finns en bar här. Det är bra. Alkoholförsäljning betyder toalettillgång, allt annat skulle vara en dålig affärsidé. Jag stiger målmedvetet in, ögonen på radarjakt efter ordet bano. Där! Halleluja. Letar efter lampan. Strunt samma, jag borde väl ha kissat tillräckligt många gånger för att kunna det utantilll vid det här laget. Mina trosor blir självlysande i mörkret precis som de små plastskeletten som hänger på väggen.

Varför hänger det plastskelett på väggen? Jag bländas av ljuset när jag stiger ut, överallt reflekteras ljuset i de tusentals glaskulor som är inbyggda i väggarna. Fat med glasamuletter ligger i rad på marken och från taket stirrar sex runda blåsfiskar ned på mig. De hänger i en ring och snurrar i vinden. Hur mycket drack jag igår?

-Did you pay the entrance fee? Rösten är mörk och skrämmer halvt ihjäl mig. Ånej, det har jag ju inte.
-Good, cause there is none. Rösten tilhör en man i shorts som nu ser helt allvarligt på mig. Vem byggde allt detta??
-He’s dead. But it’s ok, noone liked him anyway. Are you here for the funeral?

Jag kisar för att se hans ögon och snubblar nästan över de hundratals gröna glasflaskor som sticker ut, inbyggda i portalen bredvid mig. Herregud. Hur lång tid tog det dig? Svaret dröjer, han är upptagen med att måtta in var han ska placera en blå mosaikplatta.
-Thousands of hours. Millions of minutes. Varför?
-I couldn’t impress people with my music. Nej. Det förstås. Amerikan?
-From California. Not all of California, just from a small part. Stora fåglar kretsar på den nu nästan rosa himlen ovanför oss. De ser ut som rovfåglar, mannen håller hela tiden ett öga på dem och skriker plötsligt.

-NO! I’m not ready to be eaten! Not today, I’m not ready! Han vänder sig mot mig.
-I have something for you. Till mig?
– It is called Therelia, almost like you. You can have it.

Snäckan ligger i en liten plastpåse, tydligt märkt med namnet på utsidan. Jag har aldrig sagt mitt namn till dig.
-You know people talk about seeing the whalefish when they dive here. But it is just because they don’t know. They don’t know how big the puffer fish get. They fight the giant seahorse. Only because they push them around. Puffer fish hate to be pushed around.

Tiden går. En kille kommer in genom grinden och frågar efter sin kompis. Mannen tänker efter.
-Short hair? Green shirt? No. He’s not here anymore. He was ready. Mannen blinkar till mig, jag nickar. Killen försvinner förvirrad. Redo för vad? Jag känner mig som Greta i ett pepparkaksslott av glas och jag gungar i lusthusets gungor, vilar i grottan, klättrar över bron till kojan i träden innan jag makar mig hemåt.

-Var fan har du varit??? Vi började bli oroliga. De senast timmarna låter inte alls så logiska som de känns när jag försöker berätta. ”Men sen gick jag, han skulle mata sina kattungar…”
-Du måste sluta dricka rom, vi har ju sagt åt dig att du inte tål det. Var har du duschat? Jag vet inte.
-Therese!!! Jaja. Okej. Dåliga ursäkter för förseningar. Jag ger upp, de förstår ändå inte. Jag somnar med min snäcka hårt kramad i handen och drömmer om jätteblåsfiskar som studsar lyckligt bland molnen på en ljusrosa himmel. I en perfekt värld finns inga jättesjöhästar med mindervärdeskomplex.

5 kommentarer på Jade seahorse

 1. Magdalena

  Underbart! Det kan inte vara lätt att vara deporterad illegal invandrare i Mexico…:)Kramar

 2. Emil Hillve

  shit. jag skev precis en topic om att vakna upp pa skumma stallen. laskigt sammantraffnade och det har tar nog priset

 3. Ida

  Jag förstår!!! Min värld är perfekt!! Jag har sett jätte sjöhästen 🙂

  Puss och kram!

 4. Marco Hagblom

  Jag var helt forelskad i stellet. WoW var min enda tanke, gick tillbaka nesta dag for att ta foton

Svara till