Monterrico – Guatemalas bästa getaway

Vill du komma bort från allt, samla krafterna och bättra på brännan? Bege dig till Monterrico vid Stilla Havet, bara två timmar från Guatemala City. Ät dagsfärsk seafood, spela beachvolley och sov bort ruset på den svarta vulkansanden. Backpackings Jessica vet hur man njuter av Monterrico.

Monterrico är en av de populäraste stränderna i Guatemala. Hit kommer backpackers från hela världen, men också guatemalaner som åker hit för att koppla av på helgerna. I Monterrico är det alltid varmt, stranden består av svart vulkansand och havet har höga vågor, vilket gör platsen bra för surfing. De kraftiga vågorna och undervattensströmmarna gör det ibland svårt att simma, så se upp!

Det här är inte en typisk strandresort – det är inte en exklusiv och lyxig stad, utan charmen finns i det genuina och lokala. Längs med stranden ligger mängder av enklare hotell, som nästan alla har restaurang och bar. Bland annat på Johnnys Place kan du sitta i baren, dricka deras gudomligt goda café frappe och se på den röda solnedgången.

Det är relativt billigt att bo och äta i Monterrico. Ett hotellrum kan du få för cirka 50 kronor per person och maten på hotellen ligger mellan 50-70 kronor. Det finns alternativ dock! Vill du äta billigare är det bara att gå ut på gatorna i staden, där restaurangerna ligger vägg i vägg med varandra. Här får du nyfångad fisk eller räkor, med pommes frites och sallad för cirka 40 kronor.

De här restaurangerna har inga menyer, utan du går in i en av dem och frågar vad de har för dagen. Vill du lyxa till det kan du besöka El Pelicano, som är Monterricos lyxigaste restaurang. Här äter du en underbar middag med lyxigt upplagd mat från 75 kronor och uppåt. Kocken är väl känd och har tidigare arbetat på en av Antiguas bästa restauranger, Panza Verde.

Monterrico är en lugn stad och de flesta barerna stänger runt 22-tiden. På helgerna har diskoteket El Animal öppet och där samlas lokala invånare och turister för att festa natten lång.

Vill du göra något annat än att ligga på stranden hela dagen finns det en spanskaskola, Proyecto Linguistico Spanish School, som är belägen på stadens huvudgata. Du kan också rida häst på stranden, släppa ut nyfödda sköldpaddor i det fria eller åka på en båttur för att se på soluppgången och uppleva Monterricos djur- och naturliv i tystnad. I Monterrico finns även ett internetcafé.

Det finns gott om myggor i Monterrico och många hotell har myggnät ovanför sängarna, men ta med dig myggmedel för att undvika mygginvasion.

3 kommentarer på Monterrico – Guatemalas bästa getaway

  1. Serra

    Ah! Monterico – aj lav jo! Hur manga ganger har du inte raddat mig fran Antiguas tristess och kyla? Hehe… three is the magic number. Bra artikel, bra tips. Basta gaturestauranten i Monterico ar ju helt klart Maestro Divino 😉

  2. Sara

    Se som sagt upp för strömmarna! En kille som bodde hos den familjen jag bodde hos två år tidigare drunknade där. Och surfing?? Det har jag inte sett där! Hade jag lätt provat på isf.. Annars, super bra getaway 🙂 också besökt en 3-4 ggr!

Svara till