Honduras – ett fullgott alternativ till Thailand

Många reseintresserade svenskar har varit i Thailand men få har sett och upplevt Honduras. Men faktum är att länderna har mycket gemensamt och här delar Kent med sig av information om sitt nya hemland.

Många reseintresserade svenskar har varit i Thailand, men få har sett Honduras. Detta trots att länderna har mycket gemensamt. Klimatet är ungefär samma. Priserna är nästan identiska.  När det gäller maten så finns samma frukter och mycket ris, men också bönor. Här serveras också mer kött.

Men i Honduras pratas spanska och det är svårt att ta sig fram utan att kunna i alla fall några uttryck på spanska. Låt nu inte det avskräcka dig, en nybörjarkurs på ABF och penna och papper (eller miniräknare som i Thailand) för att kunna skriva siffror kommer man långt med. Som turist behöver man ju inte kunna så mycket mer än att beställa mat och öl, samt förhandla om priserna. I Honduras är det heller inte lika mycket prutande som det är, eller framför allt har varit, i Thailand.

Ett skäl till att många kanske föredrar Thailand är att det är lättare att resa dit. Man sätter sig på flygplanet i Stockholm och landar i Bangkok. Ska man åka till Honduras är det lite knivigare. Det vanligaste är att man åker från Stockholm till någon av knutpunkterna i Europa (beroende på flygbolag) och där byter plan för att korsa Atlanten till Miami. Sedan övernattar man en eller flera nätter i Miami innan man åker vidare till Tegucigalpa eller San Pedro Sula.

Tegucigalpa är huvudstaden och San Pedro Sula är det kommersiella centret. Har man ont om tid kan man flyga vidare redan samma dag och landa i San Pedro Sula. Därifrån går det transporter vidare till turistorterna. För den som har ont om tid men ändå vill se det viktigaste rekommenderas Copan, en välbevarad Mayaruin. I närheten av den ligger själva byn Copan som är både gästvänlig och mysig. Men räkna inte med mer än två nätter där.

När det gäller sol och bad så är Tela närmast. Bäst är att ta in på Telamar som är lite dyrare och mycket lyxigare. Den nya delen har den finaste pool jag någonsin sett. Hela anläggningen ligger precis vid stranden och med staden inom bekvämt gångavstånd.

Gillar man dykning så är öarna i norr fantastiska. Utilas och Roatans dykvatten är bland de bästa i världen. Där kommer man också ganska långt utan att kunna spanska då de är mer vana med turister och många pratar gammal ”piratengelska”.

Från La Ceiba går båtarna ut till Utila och Roatan om man inte vill flyga direkt från San Pedro Sula. Men La Ceiba har också en årlig festival (i maj) som är värd ett besök. Räkna med trångt och fullt med folk. Reser du med barnvagn bör du undvika festivalen.

Utila är den minsta av öarna och är bäst för den som gillar att dyka. Roatan är större och mer turistifierad. Här klarar du dig bra på engelska och tillvaron är bekväm. Här spelades också den första säsongen av dokusåpan Temptation Island in.

Så gillar du Thailand men samtidigt vill prova något nytt och mer spännande så är Honduras ett bra alternativ.

6 kommentarer på Honduras – ett fullgott alternativ till Thailand

 1. tasaray

  det går också flyga Arlanda-Madrid-Guatemala City. Inte särskillt långt till Honduras därfifrån.

 2. Jacob Peterson

  Wow, det låter ju helt underbart. Vi funderar på en ny resa åt det hållet, typ karibien centralamerika. Hur är det med prisklasserna i Honduras? Vad kostar det liksom? Vad kostar det att flyga dit? Vi har kollat en del men det är en massa som verkar dyrt! Skulle bli jätteglad om du kunde svara på dessa frågor! Tack! =)

 3. El Rubio

  Honduras är billigt, men lite beroende på vad man ska ha. Importerat är alltid dyrt och arbetskraften är nästan gratis. Det innebär att medan man kan köpa en flaska billig Rom för några tior så kostar en fin whisky fortfarande mycket. Jag föredrar dock Rom av värdlsklass för ca 200 kronor flaskan.

  Äter man som lokalbefolkningen så är maten nästan gratis och god. Äter man på de bästa restaurangerna så kan en måltid inklusive dryck gå på ett par hundralappar. Hotell går att hitta i alla prisklasser. Det viktigaste är dock inte alltid standarden utan läget, då säkerheten är viktig att tänka på, i alla fall i storstäderna.

  Flyg hit bör gå att hitta för ca 8000 kronor, beroende på säsong. Jag har bara flugit via Miami, men det går att komma andra vägar också. Fördelem med Miami är att man kan spara in en del genom att klara av hela årets inköp av kvalitets/märkeskläder på Sawgrass Mills strax utanför om man stannar någon dag där. Miami tror jag också går fortast. Men har man tid och inte reser med barn finns kanske billigare alternativ (då tex övernattning i Miami är förhållandevis dyrt).

  Jag återkommer med mer om Honduras och om någon funderar på att åka hit, så hör gärna av er för mer direkta tips.

 4. Val

  Tjena Kent!

  Bra artikel, jag har själv vart i asien mycket, Thailand bla, men nu är det dags för Latinamerika vilket skall bli fantstiskt. Honduras är en av de platser jag tänkt mig på rutten. Hur råder säkerhetsläget där nu? Har hört/läst om översvämningskatastrofer mm både i Honduras o Guatemala. Svårigheter med framkomlighet? Spontana tips uppskattas alltid 🙂 MVH

Svara till