Det Blå Huset

Jag är en student i kommunikation med inriktning mot freds- och utvecklingsarbete som är i Indien, Tamil Nadu och gör ett kommuniktionsprojekt för en non-profit organisation som heter New Colors. Eftersom jag vet att det finns många som är sugna på att volontära och organisationen New Colors har ett stort behov av personal så tänkte jag att jag skulle skriva ihop en liten artikel som kanske skulle kunna få någon intresserad av att besöka organisationen. New Colors, är en ganska ny och liten organisation med små ekonomiska medel som jobbar med efter-skol-verksamhet för fattiga barn från byn Edayanchavdy.

Vid en dammig jordväg i den lilla byn Edayanchavady i södra Indien ligger ett litet blått hus. Framför huset finns en grupp skrattande skolflickor som hoppar hopprep med sina flätor studsande mot axlarna. Verandan fångar de sista solstrålarna innan solen försvinner bakom trädtopparna och på taket rådet tystnad medan flitiga barn har näsorna begravda i sina läxböcker. Du har kommit till New Colors. New Colors är en liten organisation som fungerar som ett utbildning- och socialt center för underprivilegierade barn som bor i och omkring Edayanchavdy.

För närvarande besöker cirka 60 barn New Colors varje dag och organisationens huvudsyfte är att tillhandahålla läxhjälp till barn i alla åldrar. Centret öppnades år 2002 och drivs av Kumar och hans fru Renana. De är eldsjälarna bakom projektet och de har en passion för att erbjuda barnen en trygg och fridfull miljö där de kan utveckla sina kunskaper. Kumar har en liknande bakgrund som barnen har och det är därför han har ett så starkt intresse för de behov som finns i byn. Kumar och Renana är verkligen hjärtat i verksamhet och det är lätt att se hur populära och omtyckta de är av barnen. De ägnar mycket tid åt att lära känna varje barn närmare, frågar dem om deras familjeliv, syskon och om varför de vill besöka New Colors.

Barnen kommer ofta från en fattig miljö med inslag av våld och missbruk så Kumar blir en slags mentor för barnen; någon de känner sig bekväma att anförtro sig åt. Föräldrarna till barnen som besöker organisationen har också de börjat uppskatta New Colors. Många av dem är varken läs- eller skrivkunniga och kan därför inte heller hjälpa sina barn med deras läxor. Några av föräldrarna var till en början skeptiska till organisationen och ville inte alls att deras barn skulle besöka New Colors. När föräldrarna sedan upptäckte vilka bra resultat barnen fick i skolan så förstod de att New Colors har en positiv inverkan på barnen och skapar framtida möjligheter för dem. Eftersom New Colors ekonomiska resurser är mycket små är det svårt för organisationen att utvecklas.

De har dock många planer och drömmer som de skulle vilja se slå in i framtiden. De skulle vilja bygga ut huset så att det är möjligt att ta emot den stadigt ökande strömmen av barn. De flesta av barnen kommer från lägre medelklass familjer som inte har råd att betala för barnens fortsatta utbildning så New Colors har som mål att kunna skaffa en sponsor till varje barn. Centret har också ett litet bibliotek dit barnen kan komma och läsa om allt mellan himmel och jord efter att skolan har slutat för dagen, men de har ett stort behov av fler böcker.

Organisationen har också planer på att öppna ett dagis för små barn i byn. Många av byns invånare måste resa en bra bit för att arbeta och de har svårt att skaffa passning åt sina småbarn. New Colors har också tidigare haft speciell undervisning för vuxna från byn. De har fått möjligheten att lära sig grundläggande engelska, Tamil och matematik. Även detta är något som New Colors skulle vilja fortsätta med i framtiden när de har de resurser som krävs. New Colors är väldigt glada att få ta emot volontärer och du behöver inga specialkunskaper eller kunna stanna en viss tid – all hjälp tas tacksamt emot. De uppskattar även gåvor i form av pennor, kritor, skrivböcker, hobbymaterial, leksaker och musikinstrument, New Colors har en lekplats där baren brukar spela frisbee, fotboll och kricket, därför har de även ett stort behov av sportutrustning.

Organisationen tillhandahåller också bild- och musikundervisning. Tidigare volontärer har undervisat barnen i hur man spelar olika musikinstrument, hur man kan vara kreativ med lera och andra material och även lärt barnen att sticka, något som har varit mycket uppskattat. Som volontär hjälper du till med de dagliga aktiviteterna på New Colors – lär barnen engelska, hjälper dem med läxor och leker och sportar med dem. Du får vara en del av en otroligt givande upplevelse där du upplever indiskt byliv.

Du får uppleva en miljö du inte kommer se genom att resa till de välbesökta semesterorterna. New Colors planerar att bygga ett litet rum som kan tjäna som gästrum för volontärer men eftersom resurserna att göra detta fortfarande saknas så hjälper de dig att hitta boende i byn eller i en annan by som ligger i närheten.

Var den första som kommenterar

Svara till