Guide till Arambol (Goa)

Arambol är beläget i den indiska delstaten Goa. Hit reser du när du förutom sol och bad även vill uppleva en annorlunda atmosfär. Traditionella Indien, ett stänk europeiskt inflytande, lite för många bhang-lassis och vips så har du Arambol. Wildas guide hjälper dig att hitta guldkornen i rökelsemolnet.

Utav de många härskare som gjort anspråk på Goa genom tiderna, är det portugiserna som lämnat starkast avtryck. Villor i kolonialstil med söndervittrande fasader, små nybyggen och skjul av korrigerad plåt blandas upp i grönskan. Svunna tiders lämningar möter det nya, sjudande indiska samhället. Resultatet är en mycket fascinerande delstat. Goas kuststräcka har ett flertal stränder värda ett besök. Längst norrut finner du backpackers och en hippie- inspirerad livsstil. Mellersta Goa bjuder på större hotell, paketturister men även delstatens huvudstad Panaji (Panjim). Här återfinns även ”staden” Old Goa med ett flertal äldre kyrkor. Längre söderut blir stränderna mer orörda igen.

Arambol, även kallad Harmal, i norra Goa, är stranden som under 1960-talet utgjorde hippiernas favorit tillhåll. Det är enkelt att förstå varför. Den långa stranden, vågorna som ständigt rullar in och känslan av kravlöshet. Nuförtiden dyker nya barer och vandrarhem upp som magiska svampar ur sanden, så de riktiga hardcore hippierna lär snart söka sig till nya marker. Därför är det bäst att besöka Arambol medan den sköna atmosfären består. Stranden är ännu förskonad från de stora hotellkomplexen som sakta äter upp stränderna längre söderut.
 
Mellan juni och september är det monsunperiod i Goa. Då stänger flertalet restauranger och boenden. Oktober till sen november samt februari till juni är lågsäsong. December till januari är högsäsong med en topp kring jul och nyårshelgerna då priserna trissas upp extra mycket och trängseln ökar. Jag gjorde mitt besök i slutet av februari. Det medförde färre soldyrkare men desto fler kor på stranden.
 
Det finns flera olika boendealternativ i Arambol. Längs stranden trängs bungalows/chalets med små enkla guesthouse. Ett stycke längre upp i byn finns större guesthouse men standarden är fortfarande enkel. Räkna med att betala runt 400- 600 rupies (Rs) för boendet. Det går även att fynda bungalows för 250 Rs om du orkar fråga runt och förhandla under lågsäsongen. Så kallade ”dorm rooms” erbjuds också på vissa vandrarhem.


 
Om du promenerar längs de nordliga klipporna och rundar udden kommer du till en betydligt mindre strand med ett par guesthouse som erbjuder bungalows för 500 Rs och uppåt. Insprängt bland klipporna finns också Om Ganesh och Sunny Guesthouse som erbjuder schyssta rum.
 
Det är enkelt att äta i Arambol. På kvällarna flyttar strandrestaurangerna ut sina bord och stolar på sanden och dukar upp grillbuffé med mycket fisk. Klipporna i den nordliga delen av stranden ordnar bra och prisvärd mat och utsikt ner mot stranden. Oasis on the rocks är ett romantiskt alternativ med rätter från 60- 250 Rs. Lunchen intas förslagsvis längre in från klipporna sett. Där trängs flertalet restauranger med mysiga dynor att sitta på. En av dessa är Rice Bowl. Allehanda läckerheter serveras i skålar för 30- 100 Rs.
 
Vill du däremot uppleva livet i Arambol med hippiestuk ska du definitivt besöka Samsara. Gå ett par hundra meter söderut på stranden och du hittar serveringen på en liten höjd på vänster sida. Hängmattor, solstolar och missmatchande dynor trängs under ett skuggande tak utan väggar. Musik av elektronisk härkomst svävar ur högtalarna och atmosfären är minst sagt avslappnad. Att Samsara dessutom har en del bungalows och driver ett yoga center försämrar inte upplevelsen.
 
Känner du att hippielunket trots allt börjar bli lite segt inväntar du bara skymningen. Eldshower, barbeques och andra festligheter anordnas av bland annat Samsara flera gånger i veckan under högsäsong. Eller vad sägs om ett silent rave? Med ett par hörlurar över öronen dansar du som en galning tillsammans med andra likasinnade. Förbipasserande bjuds på en lustig syn, en folkskara som dansar till tystnaden. Lite mer högljudda dansfester anordnas under högsäsong. Räkna med att behöva fråga runt en del för att hitta dem. Vill du ha ännu mer fest kan du flytta till någon av de andra stränderna ett par dagar. Partyscenen är främst koncentrerad till Vagator och Anjuna.  
 
Även på dagarna finns det annat att göra än att meditera. Onsdagarnas kaosiga Flea Market i Anjuna lämnar ingen oberörd. Vandra runt, lukta, känn och pruta dig till en fantastisk upplevelse. Det är många turister som trängs mellan varustånden. Kom ihåg att ta med en vattenflaska och ät gärna innan. Det är trångt på serveringarna som finns och ganska överprisat. Ett hett tips är att åka dit framåt eftermiddagen, priserna sänks och du behöver inte vänta lika länge på efterfesten nere på stranden.
 
Smågatorna kring Arambol bjuder också på en del shopping. Kläder och väskor med broderade svampar och Ohm tecken säljs överallt. Men passa dig för att bli alltför hippie. Att låta en av dreads makarna på gatan hugga tag i ditt hår är en dum idé. Karlssons superklister och dålig teknik gav i alla fall min hårbotten ett par mycket smärtsamma veckor. Vänta tills du kommer till Kao San Road i Thailand.

Utflyktsmål finns även en bit bort. Hyr en moped eller, om du törs, sätt dig på en motorcykeltaxi. Annars är lokalbussen ett bra alternativ. Old Goa bjuder på historiska sevärdheter som kyrkor och katedraler. Det finns även ett arkeologiskt museum. I Panaji, delstatens huvudstad, kan du gå matlagningskurser och åka guidade turer på floden. Det är även här som postkontoret, sjukhuset och banken ligger. 
 
Är du intresserad av dykning så hittar du PADI certifierade Barracuda Diving baserade på Goa Marriott Resort i Miramar, Goa Diving i Bogmalo och Goa Dive Center i Baga. Dykningen i Goa är dock inte i världsklass, detta på grund av olika föroreningar från floder som rinner ut i havet.
 
Övriga aktiviteter

 • Paragliding
 • Segling
 • Body-boarding
 • Kite-Surfing
 • Cricket spel på stranden
 • Delfinsafari

Dit och tillbaka igen
Du tar dig enkelt till Goa med tåg. Indiens tågnät är välutvecklat och tågen går ofta. Det är även otroligt billigt. Det knepiga är att boka sin biljett. Enklast är att köpa en tidtabell som heter Trains at a glance.  När du sedan kommer till en tågstation tar du en bokningslapp. Där fyller du i tågnummer/namn, tid, vilken klass du vill åka och lite annat. Därefter är det bara att armbåga sig fram till luckan och lämna in pappret, betala och få sin biljett. Är du kvinna kan du utnyttja den oskrivna lagen att du har företräde i kön!

Tåget som kommer norrifrån sägs inte alltid stanna vid Pernem som är den närmsta stationen till Arambol. Håll ändå ögonen öppna, mitt tåg gjorde ett snabbstopp där ändå! Från tåget kan du ta en autorickshaw ner till Arambol. Eller så väntar du ute vid stora vägen (dvs. gå ca 400 m från vändplanen vid stationen) och vänta på lokalbussen som är mycket billigare. Fast du får räkna med att gå sista biten (1,5 km) ner till stranden. Annars kan man kliva av tåget vid Thivim Train Station (Mapusa Rd).
 
Att läsa på lite i Lonely Planet India eller någon annan reseguide om att resa med tåg i Indien är en stor fördel. Det finns till exempel ett antal olika klasser att välja mellan. 
 
Det är även möjligt att ta buss till Goa. Dessa långdistansbussar tar dig till/från Panaji, Margao, Mapusa och Calangute.
 
Inrikesflyget tar dig till Dabolim som ligger 29 km söder om Panaji. Flertalet inrikes flygbolag och även charterplan använder denna flygplats. Tänk bara på att det är olagligt att flyga reguljärt till Indien och sedan ta ett charterplan direkt från Goa. Att flyga hem från Goa kommer involvera en inrikesresa till Mumbai (Bombay).
 
De små resebutikerna i Arambol kan hjälpa dig med bussbiljetter, flygbiljetter och annat. Men se upp, de har för vana att ta ut överpriser för bussarna. Det kan vara bättre att ta sig till den aktuella busstationen och köpa biljett där. Tänk då bara på att bussarna kan vara fulla eftersom många locals åker med dom. Busstationen ligger ganska långt från Arambol så det är surt om man inte får någon biljett.
 
Tågbiljetterna köpes på Madgaon Station, Vasco Da Gama Station eller på bokningskontoret på Panaji Kadamba Busstation.
 
Att resa inom Goa
Du tar dig enkelt runt i Goa med autorickshaw, taxi eller buss. Över floderna tar du färjan, som är gratis för fotgängare. Vill du hyra bil bör du göra det med en chaufför. Det är både billigare och enklare än att köra själv. Moped kan du däremot hyra, fast tänk på att trafiken är hetsig. Det är ingen bra plats att lära sig på om man aldrig kört förut. Motorcykeltaxi är ett alternativ för dig som vill åka på två hjul. Detta färdsätt fungerar även om du har ryggsäck, men det krävs lite mod. Glöm aldrig att förhandla om priset i förväg eller övertala chauffören om att sätta på taxametern (vilket är nästan omöjligt).
 
Om du befinner dig på någon av de andra stränderna kan du chartra en båt som tar dig direkt till Arambols strand.

11 kommentarer på Guide till Arambol (Goa)

 1. Micke Skala

  Du glömde att nämna att Arambol (och de flesta andra stränderna runt omkring) är befolkade av ryska turister av det mindre trevliga slaget. Otrevliga, gapiga, dryga och snåla fast de handlar tills de kroknar. Att de dessutom inte ens försöker göra sig förstådda på engelska, utan bara börjar prata ryska med lokalbefolkningen och förväntar sig att alla ska fatta gör de inte direkt mer populära.
  En annan sak som du glömde att nämna är att Arambol stranden är en rätt smutsig en. Speciellt på kvällen när det är lågvatten och man ska sätta sig på en av alla de ”mysiga” restaurangerna på stranden. Inget kul att äta sin mat i lukten av avlopp. Att dessutom Arambol förmodligen har Indiens otrevligaste servitörer förhöjjer inte direkt matupplevelsen.
  Och var hittade du det traditionella Idien i Arambol? Menar du den oändliga marknadsgatan upp till busskorsningen? Den på vilken alla butiksgubbar/gummor står på och sliter en i armarna för att man ska tokhandla i deras butiker, och tycker att man är världens snålaste människa när man inte vill betala 400Rs för en barn T-shirt?
  Nä, det finns betydligt bättre, finare, renare, vänligare och charmigare stränder i Indien.

 2. Jenny Nilsson

  Hejsan!

  Som jag påpekade i artikeln så var jag där i slutet februari. Då såg jag inte till en enda ryss.

  Har du åkt lokalbuss i området? Eller försökt lifta med en av de stora orangea lastbilarna? Där hittar du delar av det traditionella indien. Men som sagt Arambol är en blandning! Antingen tar du det för vad det är eller så reser du någon annan stans.

  Nej, stranden är inte fläckfri som synes på översta bilden.

  Jag är glad att du har hittat andra platser som passar dig bättre. Visst är det tur att alla föredrar olika saker.

  Och som jag skriver i artikeln är det lätt att ta sig mellan stränderna.

  Håll utkik framåt efter min nästa artikel, den kommer handla om upplevelser i Rahjastan. I byar så ”off road” att de aldrig stött på en ljushyad backpacker!

  Ha en fortsätt trevlig helg allihop!

  MVH Jenny Nilsson

 3. micke

  För att svara på din fråga så ja, jag har åkt lokalbuss i Goa, vilket för övrigt är en fantastisk upplevelse. Tyvärr skämdes man en hel del när man gjorde detta runt just Arambol, och fick se på när snubbar med bar överkropp och tjejer i bikini klev på.
  Ser fram emot din artikel om Rajasthan (ja, det stavas faktiskt så) och dina upplevelser i ”off road” byarna där ”de aldrig stött på en ljushyad backpacker”. Det blir nog plusspoäng till dig bland alla tuffa backpackers på den här sidan. Ha det bäst och sköt om dig!

 4. Crille

  Micke: tillhör du den där gruppen av översittare som får en liten kick av att dryga runt på olika forum och tro att du är Mr hardcore själv eller har jag missförstått allting?

 5. micke

  Du har nog missförstått allting.
  Jag drygar absolut inte på en massa forum och ser inte mig själv som en översittare heller. Inte heller tror jag mig själv vara någon Mr hardcore. Jag kommenterade bara artikeln och Arambol, som tillsammans med många andra stränder i Goa förstörts enormt av nonchalanta turister, med brist på respekt och andra kulturer.

 6. Linn

  Arambol är ett av dom mysigaste ställerna jag har varit på 🙂

  Micke tyvärr stöter man på nonchalanta turister nästan överallt 🙁

 7. Gregory S.

  Arambol är jävligt mysig ställe att vara på men visst har micke rätt om Ryssarna, otroligt otrevliga mot allt och alla, exakt såsom micke påpekade snackade dom ryska med alla, såg en kille stå o skälla ut en stackars pojke som jobbade som biljettförsäljare i bussen och där stod ryssen o gapskrek på ryska och när pojken svarade tillbaks på engelska blev han ännu mer förbannad! men förutom det är Arambol en trevlig ställe i Goa och ett måste om man är i närheten…

 8. Emma

  När jag var i Arambol 2004 så var det mest en massa Israeler, har Ryssarna snott deras plats? När min vän var där 2001 så fanns inte ens en gång en bro mellan Arambol och vägen mot Mapsa utan man fick ta en båt. Jag älskade Arambol var där i två månader och skulle vilja åka dit med min son…Men måste hålla med Micke om att vill man se riktiga Indien får man nog sticka någon annanstans…eftersom det är totallt överbellambrat med tursit tröjor och att Goa i sig är riktig turist stat jämfört med resten av Indien. Men mapsa är fruktansvärt kul…har höängt lite varstans i Mapsa krokarna. Ha de gött mos Mamsen

 9. Johan

  Micke kan vara den drygaste människan jag ”träffat” på den här sidan. Finns ungefär 1000 andra sätt att påpeka att man inte håller med artikelförfattaren, som ändå är trevliga.
  Tack, Wilda, för att du tog dig tid att skriva artikeln, alltid uppskattat att läsa.

 10. annika

  Kul att läsa då vi ska till Goa för första gången i december 3 veckor. Vi har bokat en vecka på/i Calngute och en i Agonda och har 4 dagar över till?? Jag tror Arambol eller Vagator. Men jag hittar inga mejladresser eller hemsidor till boende i bungalows – har du några tips så är vi oerhört tacksamma! Hälsar
  Annika i Visby

 11. Wilda Nilsson

  Jag har skickat ett mail!

  Generellt är det bara att åka =) Jag bokar aldrig något i förväg. Mer valmöjlighet och bättre pris på plats! Annars, fråga på http://www.indien.nu dom har en goasektion på sitt forum!

  MVH Wilda

Svara till