Hampi – en stenig indisk pärla

Solnedgång över "andra sidan"Hampi ligger insprängt i en av de mest sceniska miljöer Wilda såg då hon reste i Indien. Gigantiska klippblock ligger strödda likt strössel på kulglass. Kanske lockas du hit av de fantastiska bouldering möjligheterna? Eller den rogivande atmosfären? Ett besök i Hampi får inte missas under Indienresan.

Enklaste vägen till Hampi är att resa med tåg. Då Hampi inte har en egen tågstation åker du till Hospet, 12 kilometer från Hampi. Från tågstationen kan du antingen ta en auto-rickshaw för någonting lägre än 120 Rs beroende på din prutningsförmåga. Eller så tar du lokalbussen för betydligt mindre, men då får du gå en bit från stationen. Det går även långdistansbussar till Hampi från bland annat Goa, men att resa med tåg är helt enkelt bäst i Indien.

Du kommer att bli avsläppt vid ingången till Hampi Bazaar. Som brukligt i Indien kommer en hop med touts att dyka över dig med visitkort till just deras morbrors guesthouse. Jag rekommenderar inte att följa med dem. Åk heller inte med i en auto-rickshaw, det är superenkelt att promenera till alla vandrarhem. Att hitta rätt är enkelt, allt delas upp efter på vilken sida om floden det ligger. Nu är du på Bazaar sidan, den andra kallas helt enkelt ”andra sidan” floden.

På Bazaaren händer det mer, rör sig betydligt mer folk (såväl indiska turister som västerlänningar) men det är inte vidare rogivande. De flesta guesthouse ligger på bottenvåningen av husen och har en rooftop restaurang ovanpå.

Personligen föredrar jag att bo på ”andra sidan” floden. Gå mot Virupaksha Tempel och följ sedan den snirkliga vägen ned till floden. Gå bort till trapporna och ned till de skruttiga motorbåtarna. För 10 Rs åker du med över. Har du en stor ryggsäck får du betala lite extra. Även cyklar/motorcyklar, stora gasbehållare, djur eller vad du nu har köpt på dig får åka med, inga problem.

Här, på andra sidan floden kostar rummen från 250 Rs och uppåt. Givetvis prutar du så mycket du orkar och vill, särskilt under lågsäsong. Det bästa boendet i Hampi, Goan Corner, ligger här. Följ skyltarna. De har flera bungalows, små hyddor och rum i olika prisklasser. Dessutom kan du sova på taket till ägarnas boningshus. För 60 Rs/person får du en säng eller madrass med myggnät runt. Är det fullt i rummen, ta då någon natt på taket så får du snart ett rum. Den som sovit på taket längst står först i kö till ett rum. Klar himmel och en fantastisk måne förgyllde verkligen natten på taket. Det enda störande var den oerhörda mängd mygg som trots myggnät kom åt att stickas.

Aktiviteter

Att fastna länge i Hampi är lätt hänt. Det finns hur många aktiviteter som helst, men att göra ingenting tar också upp skönt mycket tid. Atmosfären här är underbar och naturen extraordinär. Bouldering är den absolut populäraste sysselsättningen, vid sidan av sevärdhetsspaning. Bouldering innebär klättring på låg höjd utan sele/linor. Landskapet kring Hampi passar perfekt för detta, mängder av klippblock ligger utspridda och väntar på sin lösning.

Varje klippblock kallas nämligen för ett problem tills du hittat lösningen på hur man klättrar upp eller runt det. Goan Corner lånar dessutom ut klätterskor och madrasser gratis. Dessutom arrangerar de boulderinglektioner för 350Rs/person. Har du aldrig testat förut eller vill du komma vidare till svårare block ska du helt klart ta en lektion, fråga efter instruktören Rohit.

När dina händer är för såriga och svedda för att klättra mer, ta en tur till de många olika tempelruinerna. Hampi, som en gång var huvudstad i ett av de största hindurikena bjuder på cirka 550 monument/tempel/lämningar. Eftersom all historisk information och tips på tempelvandringar finns att hitta i Lonely Planet och andra guideböcker går jag inte närmare in på det.

Långpromenader bland stenbumlingarna är härligt att ägna sig åt. Vill du sträcka ännu mer på kroppen ordnar flera vandrarhem yogaklasser. Kika runt efter flyers eller fråga på ditt guesthouse. För den som är intresserad av att fotografera är Hampi perfekt. Ljuset är helt fantastiskt, varmt och gult. Annars kan du bara luta dig tillbaka i hängmattan med en bok.

Mat

Matställen finns det många av i Hampi, du kommer aldrig att behöva gå hungrig. Flertalet ställen har en likriktad meny bestående av pasta, pizza, sallad och smörgåsar på den västerländska sidan och ett gäng indiska rätter. Goan Corners restaurang serverar brutalt stora portioner, det räcker med att beställa in en rätt till två personer. De godaste rätterna är: Green Pea Masala, Butter Naan och Chicken Tikka (kebab/grillspett). Pastarätterna är också goda och ofta finns nybakad efterrätt i någon form. Till frukost är gröt och en jordgubbslassi perfekt.

Mango Tree hittar du på Bazaar sidan om floden. Följ skyltarna bort från båtarna vid floden så hittar du rätt. Med utsikt över floden sittandes på den terassliknande serveringen bör du äta Paroda. Detta är en inbakad friterad paj ungefär och finns i flera olika smaker för cirka 40 Rs. German Bakery på ”andra sidan” bakar bullar och bröd. En ”kanelbulle” kostar 25 Rs. Ibland kan de vara lite torra men som svensk bara måste man ”fika” ibland.

Tipi är ett guesthouse med restaurang längst bort till vänster på ”andra sidan” floden. Förutom rum kan du sova i en gigantisk tipi. Här samlas många som planerar att stanna länge i Hampi. Skön stämning och nachos finns på menyn förutom de vanliga pasta/indiska rätterna.

Praktiska prylar

Internetuppkoppling finns tillgängligt bland annat på Goan Corner och stället bredvid. Växlings/biljettbokningskontoren har också internetcaféer. Du kommer garanterat hitta någonstans att kolla facebook för 50 Rs/h och uppåt. Ibland är det strömavbrott och på dagarna kan elen vara avstängd och då kan du inte surfa.
Bankomater (ATMs) finns inte i Hampi men du kan ta ut pengar via Canara Bank. Enklast är att bunkra upp med cash i Hospet och ha med en resecheck eller två. Växlingskontoren på andra sidan floden har oftast bättre kurs.
Biljettbokning står de flesta till tjänst med, guesthouse såväl som vem som helst på gatan hjälper dig gärna att bli av med ett par rupies för mycket. Goan Corner fixar biljetter utan att ta alltför mycket extra.

Obehagligheter finns det inte många av i Hampi. Flugorna är dock en av de få. Den oerhörda mängden flugor som kretsar runt din mat, runt dig själv och allt annat fick mig att undra huruvida min personliga hygien verkligen gått ned sig så mycket.

Ormar är spännande, men när du stöter på kobror i gräset och du bara har flipflops på dig är det inte jättemysigt längre. Fast låt inte detta avskräcka dig, se upp bara.

Att driva runt ensam bland ruinerna eller på andra avsides platser när kvällen kommer är givetvis inte så smart, det är det aldrig.

Att ta sig från Hampi kan bli trassligt, i alla fall om du inte ska till Goa, Mumbai eller Bangalore. Se därför till att planera in stoppet i Hampi på resrutten, gärna på väg till eller från Goa. Tyvärr finns det planer på att bygga ut Hampi Bazaar och rikta in sig på rikare turister. Då lär charmen som finns nu försvinna så åk dit med en gång. Storslagenheten, mystiken och atmosfären måste hinnas upplevas innan du dör.

Hampi är verkligen en av mina absoluta favoritplatser i Indien, trots att det är många andra turister här. Åk dit nu!

6 kommentarer på Hampi – en stenig indisk pärla

 1. Sofia

  Perfekt info! Har bokat en Indien resa till hösten, och hade precis börjat funera på om det gick att hyra crashpad på plats. Då är det bara att slänga ner klätterskorna i ryggsäcken då 🙂 Tack för alla Inden atiklar Wilda, guld värda!

 2. Malin

  Hej Wilda,

  Har du kvar något tel.nummer till Goan Corner? Låter som ett bra ställe 🙂

 3. Millan

  Hej och tack för bra info. Skall till indien den 16 jan och har tänkt besöka Hampi. Blev avskräckt när du beskrev att man kan stöta på kobror blev jag verkligen avskräckt. Dräller det av kobror där?

 4. Jonas

  Det finns ATM i Hampi! Det är bara att gå precis utanför grinden till Hampi Bazaar. Och har man ICA-kort så är det ingen uttagsavgift!

 5. Bertil Johansson

  Tack Wilda för jättebra information. Ska till Goa med mina tonårsdöttrar om ett par veckor och tack vare dig och dina tips blir det ett extra äventyr i Hampi. Försöker som bäst boka tågbiljetter nu på en site som heter Cleartrip. Känner du till den. Det går väldigt trögt just nu. Tror du att vi vågar strunta i bokningen och bara köpa på stationen? Det är ju inte värsta högsäsongen i mars.

 6. Wilda Nilsson

  Malin: Tyvärr har jag inte det!

  Millan: Jag såg inga men låt bli att trampa runt i högt gräs och se upp när du går i naturen överlag så är det ingen fara. Vet inte ens om just kobror lever där…

  Jonas: Grymt om den funkar numera, jag skulle dock inte räkna med det eftersom jag bara sett den trasig.

  Bertil: Cleartrip är bra men man kan ju chansa. JAg fick dock väna ett par dagar med att komma från Hampi med tåg. Fast i värsta fall finns ju buss också!

Svara till