Indisk mat

Julia reste runt i Indien i fyra månader, och fick uppleva att indisk mat är mycket mer än curry och tandoori. Kan man ens säga att det finns en viss slags indisk mat? Julia hävdar att det finns en mängd olika indiska smaker. Läs hennes artikel med vackra bilder och låt dig lockas!

Är det något som Indien är känt för så måste det väl vara sitt kök. Curryn, Tandorin, och Chaiteet är idag så vitt spridda och vanligt förekommande smaker att man lätt glömmer bort deras ursprung.
  
Att tala om Indien som ett land med en matkultur är svårt, och faktiskt direkt fel. Indien är till ytan mer än åtta gånger så stort som Sverige så variationerna är stora beroende på var i Indien man befinner sig. Faktum är att jag under min nästan fyra månader långa vistelse i landet inte en enda gång fick mat som smakade likadant trots att den i menyerna utgav sig för att var densamma.

Dal, kan man nog säga utgör grunden i den indiska måltiden. Dal betyder linser och är alltså en linsgryta, men en linsgryta som kan varieras i det oändliga med olika sorters linser, bönor och kryddor. Det alla dalgrytor har gemensamt är dock att den är mycket god, mättande och näringsrik.

Till linserna serveras alltid basmatiris och bröd. Chapati kallas det vardagsbröd som man oftast blir serverad. Chapati bakas enkelt av endast vetemjöl och vatten, kavlas till tunna kakor som sedan gräddas antingen över en öppen gaslåga eller mot en glödhet sten. Brödet äts alltid färskt och fungerar även att få upp riset och linserna med. Bestick är nämligen sällsynt i Indien och är bara något vi turister tilldelas. 

Grönsakerna äts nästan alltid kokade och blandade i en oljig och kryddig sky. Att all mat äts varm och med starka kryddor beror på att bakterier dör vid hög värme. Kryddorna hjälper magen att smälta alla linserna så att man slipper de efterföljande problem som annars är konsekvensen av ett högt intag av baljväxter. Den enda grönsak som äts rå är rödlöken som serveras i grova skivor vid varje bord i en liten metallskål. En och annan gång händer det också att man serveras ett par morots- och gurkslantar, men är man rädd om sin mage gör man nog klokast i att låta dem ligga kvar på tallriken.

För att balansera den kryddstarka maten är yoghurt, eller curd som indierna säger, en obligatorisk del av måltiden. Curden kan man antingen få vid sidan om eller som en klick direkt i linsgrytan.

Ett sätt att få smaka på flera olika sorters rätter under samma måltid är att beställa in en thali. Thali innebär att man får en plåttallrik med fördjupningar för flera olika rätter. Sker måltiden enligt traditionen ska tallriken fyllas på så länge gästen vill, men detta är något som tyvärr verkar ha avvecklats överallt förutom på de riktigt billiga haken där indierna själva äter. Av thali finns det såklart olika varianter, från den enklaste, där endast grunderna av en dal, grönsaksröra, ris, chapati och curd ingår, till lyxvarianterna med flera olika sorters dal, flera grönsaksblandningar, kyckling, både chapati och papardam och en dessert.
 

Efterrätten brukar vara en mycket söt historia, ofta en brödliknande rund boll som badar i sockerlag, eller en rispudding med mycket socker i. På turistställena görs många försök att baka kakor som i Europa och man annonserar om ”German bakery” men tyvärr smakar de kakorna aldrig direkt gott. Även om längtan efter en chokladkaka är stor ibland är det bättre att hålla sig till indiernas sätt att avsluta en måltid, nämligen att glas Chai! Lika obligatorisk till frukost, lunch, middag, när en gäst kommer förbi, när man åker tåg eller när man bara är sugen, vilket indierna ofta är!

Chai görs av svart te och kryddor som kanel, nejlikor, ingefära, kardemumma och svartpeppar. Teet får koka länge för att kryddsmakerna verkligen ska hinna utvecklas, men sedan tillsätts mjölk och socker och det färdiga teet hälls upp i ett litet glas. Att jämföra ett indiskt glas chai med det som serveras på svenska caféer går överhuvudtaget inte.

3 kommentarer på Indisk mat

  1. linnea ring

    ah gud vad sugen jag blir! saknar den indiska maten SA. Bra artiklar forresten! Det ar roligt att lasa o sitta och tanka tillbaka

  2. Nenne

    🙂

    Jag och min flickvän ska iväg dit i vinter.. ser ju verkligen fram emot det efter den här artikeln.. bra skrivet!

Svara till