Kamelfestivalen i Pushkar

I Pushkar i den indiska Tharöknen samlas i oktober/november varje år hundratusentals människor och kameler till jordklotets största kreatursmarknad. Det är en vecka fylld av prutande, bjudande, köpslående och en syn man knappast glömmer.

Pushkar är en liten stad i delstaten Rajasthan i Indien, nära Ajmer. Enligt legenden skapades Pushkar när Brahma släppte en lotusblomma (”pushpa”) till jorden från sin hand (”kar”). På de tre ställen där kronblad landade sprang det fram vatten i öknen och tre små sjöar bildades, och vid den största av dessa samlades alla hinduismens gudar. Årsdagen av detta firas vid fullmåne i oktober/november då Pushkarsjöns vatten anses kunna rensa bort orenheter från själen.

Samtidigt som detta hålls den årliga traditionella kamelmarknaden, som är den största i världen. Invånarantalet i Pushkar är normalt 12 000 men under denna vecka närmar det sig nästan 200 000 människor.
Tusentals turister från alla jordens hörn letar sig till Pushkar just för att bevittna och vara med om denna vecka. Från soluppgång till långt efter solnedgång är det full fart.

Kamelerna och dess ägare kommer från alla olika håll runtom i delstaten Rajasthan. Vissa människor har vandrat i flera dagar för att kunna ta sig till Pushkar, en del lyckligt lottade har lyckats fått tag på något gammalt skruttigt fordon att transportera sig själv och sina djur i. Folk har anlänt till Pushkar denna vecka för att göra affärer. Sälja sina kameler, kor, getter, får, med mera. En del har bara kommit för att ta del av spektaklet, ta del av den årliga marknaden, lyssna på musik och träffa goda vänner.

Innan ens solen gått upp på morgonen hör man kamelernas otäcka vrål. De har ett läte som inte kan förknippas med något annat mänskligt läte. Ett vrålande som får en att rysa av obehag. Deras långa ståtliga halsar sträcker på sig, omgivna av ytterligare cirka 50 000 kameler. Ett läte som breder ut sig över öknen och väcker sannerligen de flesta byar inom en mils radie.

En innehållsrik dag väntas. Bud ska göras, kameler ska säljas, köpas, bytas, granskas, prutas på och så vidare. De indiska männen börjar sakta men säkert att vakna till liv. Eldar tänds ute i sandhavet. Chai té ska bryggas och chapatis (indiska wraps) ska bakas. Kamelspillning används som bränsle till elden. Mycket snart fylls hela fältet av en gudomlig lukt av chapatis och färskbryggt chai té och även en dimma av os fyller fältet.

Männen med sina turbaner i alla världens olika färger, skynken som de knutit runt deras smala höfter, spetsiga skor, den väsentliga mustaschen och den obligatoriska lilla bruna cigaretten i munnen gör sig redo för en viktig dag. Männen påminner lite om sina kameler. De har utvecklat en speciell gångstil (förmodligen för att de ridit så pass mycket på kamelerna), ett hårt ansiktsuttryck och de vet vart de är på väg. Medan kvinnorna i deras otroligt vackra färgglada saris håller tätt ihop med övriga kvinnor, med nedsänkta huvuden och tyvärr osäker attityd.

De första 3-4 dagarna är intensiva. Det är då de flesta försäljningar sker. Från tidiga morgnar till sena kvällar, debatteras, prutas och köpslås det in i det sista. Men människor vill ha tid att slappna av också. Först kommer arbetet och i slutet av veckan slappnar alla av och kan tillåta sig själva att njuta av festivalen.

Denna vecka i Pushkar består inte enbart av försäljning av kameler. Det är ett vimmel av aktiviteter. Allt för att hålla alla sysselsatta och roade. Från första solglimten på morgonen tills sent in på natten vrålar det indisk musik ur det sprängda högtalarsystemet. Det förekommer kamelkapplöpning, chans att färglägga en kamels huvud, ormtjusning, otaliga matstånd, västerländska klädstånd, tävling om vem som har den bästa mustaschen och naturligtvis kamelridning.

Var dock lite skeptiska med kamelridningen. Inte strikt som hemma i Sverige där man till 100 procent har någon som leder en runt i en cirkel. Där kliver man upp på kamelen och sen är det upp till en själv att rida den till egna förutsättningar. Det är ingen som leder kamelerna, ägarna är redan fullt ockuperade med att försöka sälja nästa rutt.

Efter att all försäljning är avklarad för dagen, det är då partyt börjar. Ett stort tält finns i närheten av försäljningsområdet. Där bjuds det på livemusik hela kvällen lång! Äkta indisk bollywood stjärnglans bjuder på de senaste hitsen. Ett tivoli, antagligen inköpt någon gång på 60-talet finns tillgängligt för alla. Tyvärr sett från en säkerhetsrisk rekommenderas denna aktivitet ej.

Eftersom Pushkar är en så pass viktig religiös ort är kött, ägg och alkohol inte tillåtet. Detta ombeds att respekteras, speciellt som turist. Ta seden dit man kommer som man brukar säga.

En höjdpunkt under festivalen är att sent på eftermiddagen vandra upp till kullen bredvid det stora fältet. Får inte missas! Beläget på toppen av kullen ligger det dessutom ett otroligt litet charmigt tempel. Ta med kamera och invänta en av de vackraste solnedgångarna du någonsin skådat. Solnedgång över öknen, 50 000 kameler, tusentals eldstäder utspridda över hela fältet, musik och en vibration i luften man sällan känt av.

Information
Vill du ta dig till Pushkar är det enklast att ta tåg till Ajmer och vidare med buss (11 kilometer). Närmaste flygplats finns i Jaipur. Att finna boende i alla prisklasser är problemfritt under större delen av året, men under kamelmarknaden är det bäst att vara ute i god tid.

2 kommentarer på Kamelfestivalen i Pushkar

  1. Wilda Nilsson

    Jag skulle verkligen vilja åka till Pushkar igen och vara där i tid för lite dromedarinköp!

Svara till