Komodo – drakarnas ö

På de små öarna Komodo och Rinca utanför Flores lever världens största reptiler, komodovaranerna. Detta område är än så länge förskonat från den massturism som förekommer på så många platser i Sydostasien. Anledningen till det är förmodligen dess svårtillgänglighet och bristande infrastruktur. Den fick vi erfara då vi skulle ta ut pengar för att betala vår utflykt till öarna. Ett jordskalv hade brutit kommunikationen mellan Flores och omvärlden, vilket satt bankomaterna ur funktion. Vi kom därför överens med hotellet om att låna lite pengar för att betala tillbaka när banken öppnade.

Vi hyrde en båt, inklusive förare och kock, för att under tre dagar utforska ”the land of the dragons”. I våra guideböcker läste vi varnande texter för den som skulle besöka öarna. De avrådde från att bära färgglada, i synnerhet röda, kläder, då de kunde göra varanerna aggressiva. Kvinnor med mens avråddes helt från att sätta sin fot på ön, blodlukt kan nämligen få varanerna att attackera. Vidare kunde vi läsa om att dödsfall inträffat då människor på egen hand vandrat omkring på ön. Även om en fullvuxen varan kan slå omkull en människa med sin svans föredrar de att attackera från ovan. Därför är det förenat med livsfara att gå under klippor eller tjocka grenar, då varanerna ofta ligger på sådana platser och väntar på att ett potentiellt byte ska passera under.

Vi insåg snart att dessa varningar var att ta på allvar. Vår guide, en kille i 15-års åldern, hade endast en pinne att försvara gruppen med. Vi märkte också inom kort att ödlorna var långt ifrån sällsynta på ön. Den första mötte oss redan vid bryggan där vi lämnade båten.

Det är inte så långt ifrån sanningen att beskriva detta som ett verklighetens Jurassic Park. Inte bara för att naturen här påminner om den i filmen. Komodovaranerna är nämligen så nära dinosaurier man kommer idag. Här dominerar de ett ekosystem som varit oförändrat i miljontals år. De härstammar från den australiska kontinentalplattan och har i avsaknad av konkurrens från köttätande däggdjur kunnat utvecklas till världens största reptiler. Det dröjde ända till år 1910 innan de upptäcktes av västerländska forskare.

Vi gjorde en vandring på Rinca och en likadan på Komodo. Förutom varanerna såg vi mängder av de vilda bufflar som utgör födan för ödlorna. Varanerna är inga utpräglade rovdjur utan är även asätare. Därför söker sig många varaner till den lilla by som finns på ön, där de livnär sig på matrester.

Det är inte bara öarna som motiverar en resa till detta område. Vattnen kring öarna tillhör de artrikaste i världen. Att se såväl svärdfisk som manta hoppa i vattnen omkring oss var en mäktig upplevelse. Detsamma kan sägas om de snorklingar vi gjorde vid korallreven kring öarna. Ofta kunde vi också se grupper av delfiner leka kring båten.

Var den första som kommenterar

Svara till