Döda Havet – havet som ger liv

Flyta i Döda HavetGränsen mellan Israel och Jordanien går igenom ett av världens naturfenomen, nämligen Döda Havet. Denna vattensamling, som ligger drygt 400 meter under havsnivån, har en salthalt på cirka 30% (ungefär tio gånger så hög som i andra hav) och tack vare dess mycket speciella karaktär har Döda Havet varit en plats för bad, rekreation och hälsokurer i flera tusen år. För alla som behöver ladda sina batterier är Döda Havet ett givet resmål.

Döda Havets geografiska läge, mellan flera mineralrika berg och utan något naturligt utflöde, gör att dess vatten innehåller 21 olika mineraler som är betydelsefulla för vår hälsa, varav 12 inte återfinns i något annat hav. Medicinsk forskning sedan lång tid tillbaka visar att Döda Havets mineralrika vatten och lera (som finns i anslutning till havet) är bra mot reumatism, psoriasis, eksem, luftrörsbesvär, med mera. Bad i mineralbassänger och Döda Havet lindrar även mångas smärtor. Faktum är att hälsovårdsmyndigheter i flera länder subventionerar resor till och behandlingar vid Döda Havet.

Man behöver emellertid inte lida av sjukdomar för att njuta av vad Döda Havet har att erbjuda. Det räcker att man är en något stressad nordbo som vill koppla av med sol och bad. Den höga salthalten i vattnet gör att det är omöjligt att sjunka i Döda Havet. Därför är det mycket avslappnande att bada (flyta) där. I Döda Havsområdet finns det, på grund av den låga höjden, dessutom ett extra atmosfäriskt lager, som filtrerar bort de farliga ultravioletta strålarna och minskar risken att bränna sig i solen. Därutöver innehåller den torra luften vid Döda Havet betydligt mer syre än vid Medelhavet, höga halter av bromid och lägre pollenhalter. Alla dessa faktorer gör att en vistelse vid Döda Havet, med bad i hotellets pooler, spa-anläggningar och i själva havet, uppskattas av alla som vill varva ned lite grann. Olika sorters massage och skönhetsbehandlingar gör också sitt till.

I Döda Havsområdet skulle man kunna säga att det aldrig är vinter, ty dagstemperaturen understiger aldrig 20 grader. På sommaren kan temperaturen därutöver nå upp till 40 grader. Vattentemperaturen är också ungefär 20 grader mitt i ”vintern”, medan den når drygt 30 grader under sommarmånaderna. Döda Havet stoltserar med cirka 320 soldagar per år och där faller knappt 40 millimeter regn om året.
 
Vid Döda Havet finns det ett stort antal alternativ för logi. Man kan välja på allt mellan vandrarhem till lågpris och lyxhotell. Det går också bra att bo på riktiga kurorter, för den som så önskar.

 

För att variera badandet finns det flera olika utflyktsmål och sysselsättningar i närheten av Döda Havet. Det går att gå på upptäcksfärd i öknen och bland annat besöka Qumran-grottorna, där Döda Havsrullarna hittades. Dessutom kan man ge sig ut på bergsklättring eller ökensafari, åkande i en terrängbil eller ridande på en kamel, för en mycket speciell upplevelse. För den som vill åka lite längre, kan resor till Jerusalem, Tel Aviv och Betlehem rekommenderas.

2 kommentarer på Döda Havet – havet som ger liv

  1. Suequita

    ååååååååh dina artiklar har fått Israel att bli det land som jag vill besöka mest av allt. 🙂 vilka alla flyger ner till israel? vet du vilka som är billigast?

  2. Kristian Söderman

    Jag gillar verkligen Israel. Jag var där på Kibutz för ca 15 år. I norra Isreal, Kibbutz Ginegar. En rolig utflykt vi gjorde var just till Döda havet. Tack för en bra artikel

Svara till